English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017 (Answers)

Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS SO Prelims 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.

Directions (1-5) The following question consists of two sentences. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it and mark your answer accordingly from the given options.

Q1.
I.  I drive more quicklier than my brother.
II. My sister is more careful with her writing than I am with mine.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(a)
Sol. If there is an error only in the first sentence. Correct sentence -I drive more quickly than my brother.

Q2. 
I. Before he leaves, make sure his room is clean.
II. Please give me a ice.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(b)
Sol. If there is an error only in the second sentence.
Correct sentence -Please give me an ice cube.

Q3. 
I.  I studied the French in high school for four years.
II. The creativity is a valuable quality in children.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(c)
Sol. If there are errors in both sentences
The article is omitted before nouns that refer to abstract ideas-Creativity is a valuable quality in children.
Many languages and nationalities are not preceded by an article. -I studied French in high school for four years.

Q4. 
I. Olympic athletes usually like practicing, competing, and eating ice cream sandwiches.
II. He was hungry after he covered the gown in sequins, so he had a steak for dinner.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(d)
Sol. If there is no error in either of the sentences.

Q5. 
I.  Teachers, a noble profession, involves a lot of patience.
II. Does Tina have much homework to do this evening?

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(a)
Sol. Teachers is not a profession; teaching is. the original sentence clearly intended teaching, as a profession, to be the subject, and the predicate was intended to show that teaching does indeed require a lot of patience.

Direction(6-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q6. 
I. The two currencies are approaching ______  for the first time in decades.
II.Currently, there is rough ______  in the number of students entering and graduating from the school system.
III.On one hand, the rising drinking among women is a sign of ______ .
(a) incline
(b) dividend
(c) freedom
(d) parity
(e) integration

S6. Ans.(d)
Sol. Correct choice is option D.
parity means the quality or state of being equal or equivalent

Q7. 
I.  Homicide that occurs during the course of an attempted kidnapping is a ______  crime in some states.
II. Like most homeowners, her house is her biggest ______  asset.
III.The governor wasted his political ______  on an unpopular issue.
(a) big
(b) intention
(c) capital
(d) enhance
(e) revival

S7. Ans.(c)
Sol.Correct choice is option C.
capital -of a crime : having death as a possible punishment or the money, property, etc., that a person or business owns

Q8.
I. People are often ________  of their surroundings and upbringing.
II.Together, the teams are working 24 hours a day for a ________  that promises much higher risk than it does profit.
III. This book is the ________ of many years of hard work.
(a) product
(b) determined
(c) resource
(d) crucial
(e) beginning

S8. Ans.(a)
Sol.Correct choice is option A.

product means something that is made or grown to be sold or used, someone or something that is produced or influenced by a particular environment or experience .

Q9.
I. She has an ________ dislike for/of her husband's friend.
II.He was an ________ young man who was very determined to do well in school.
III. After many years of ________ study, he received his medical degree.
(a) brave
(b) intense
(c) utter
(d) controlled
(e) obvious

S9. Ans.(b)
Sol.Correct choice is option B.
Intense means very great in degree, very strong, done with or showing great energy, enthusiasm, or effort, of a person or very serious

Q10. 
I. There was a ________ on ethics within the agency.
II.They detected high ________ of pollutants in the water.
III.The ________ of PM2.5, the smallest particulate matter, is at 153 micrograms per cubic meter.
(a) majority
(b) respect
(c) concentration
(d) polarity
(e) outcome

S10. Ans.(c)
Sol.Correct choice is option C.
concentration means the ability to give your attention or thought to a single object or activity, the ability to concentrate

Q11.
I. He made an ________ to swim across the lake.
II.Do not ________ to repair the equipment without the proper tools.
III. Police report that there has been an ________ on the actor's life.
(a) futile
(b) way
(c) think
(d) attempt
(e) chance

S11. Ans.(d)
Sol.Correct choice is option D.
Attempt means to try to do (something) : to try to accomplish or complete (something) or an attempt on someone's life means an act of trying to kill someone or a usually unsuccessful effort to kill someone

Q12. 
I. She opened the door and ________ cautiously into the room.
II. Our understanding of this disease has ________ rapidly in recent years.
III.He was ________ his own interests at the expense of his friend's.
(a) develop
(b) clarify
(c) called
(d) quick
(e) advanced

S12. Ans.(e)
Sol. Correct choice is option E.
Advance means to move forward, to go forward or to make progress, to help the progress of (something).
He was advancing his own interests at the expense of his friend's.

Q13. 
I.They ________ moved away when they saw the oncoming car.
II.we moved ________ to deal with our auditor's questions
III.We made a ________ decision, but it turned out to be a good one.
(a) seem
(b) clear
(c) quick
(d) difficult
(e) new

S13. Ans.(c)
Sol.Correct choice is option C.
quickly means at a fast speed; rapidly.
I. They quickly moved away when they saw the oncoming car.
II. we moved quickly to deal with our auditor's questions
IiI.We made a quick decision, but it turned out to be a good one.

Q14. 
I.  He forgot his ________ and reached across the table for the salt.
II. I objected to the ________ in which the decision was made.
III.He had never been on a boat before, but he walked along the deck as if to the ________ born.
(a) manner
(b) value
(c) scope
(d) recognize
(e) intense

S14. Ans.(a)
Sol. Correct choice is option A.
Manner means the way that something is done or happens, to the manner born means suited to a particular position, role, or status in a way that seems very natural

Q15. 
I. They are still considered refugees. Their ________ have not changed.
II.They want to maintain the city's ________ as a major tourist attraction.
III.He wants to improve his ________ in the community.
(a) mind
(b) status
(c) repots
(d) future
(e) dignity

S15. Ans.(b)
Sol. Correct choice is option B.
Status means the position or rank of someone or something when compared to others in a society, organization, group, etc.
I. They are still considered refugees. Their statuses have not changed.






You May also like to Read:

Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com


No comments