English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017

Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.

Directions (1-10): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below is most similar in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage and make it meaningful and coherent. Words in option can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of the options is correct mark (e) as the answer.

Q1. In spite of government’s efforts to curb the growth of cryptocurrencies and Blockchain in India, the people of India and the Indian market for cryptocurrencies appear to love them all the more. The year 2017 has been particularly interesting for the growth of cryptocurrencies in India, mainly due to the ‘to the moon’ journey of the Bitcoin missile. Digital currency’s rapid price appreciation has sparked a nationwide interest, with the mainstream Indian media going haywire on cryptocurrency reporting. Media routinely gives both ‘investment’ advice and reiterates ‘cautionary’ warnings from the Indian government at the same time. 
(a) limitation, rein, relating
(b) grapple, wrestle, plugging
(c) stop, light, bring
(d) check, enkindle, erratic
(e) None is correct

S1. Ans.(d)
Sol. Curb -a check or restraint on something. synonyms-restraint, restriction, check, brake, rein, control, limitation, limit,
Sparked -emit sparks of fire or electricity, ignite.
Haywire-erratic; out of control

Q2. The country has been at the forefront of massive cryptocurrency adoption this year and the government has struggled to keep up with developments and trading in the industry, where arbitrage between exchanges is commonplace.
(a) head, deal, asset
(b) front, grappled, trade
(c) violent, scuffle, determined
(d) vanguard, congested, trade
(e) None is correct

S2. Ans.(b)
Sol. Forefront-the leading or most important position or place.
synonyms- vanguard, van, spearhead, head, lead, fore, front, front line, cutting edge, foreground
Struggled -make forceful or violent efforts to get free of restraint or constriction, engage in conflict.
synonyms-fight, grapple, wrestle, scuffle, brawl, spar,
Arbitrage- the simultaneous buying and selling of securities, currency, or commodities in different markets or in derivative forms in order to take advantage of differing prices for the same asset.
Synonym- merchandise, trade, investing

Q3. Judges of the constitutional courts are often those who have left lucrative careers in the legal profession to follow the path of justice administration. This means a big cut in their income and a limited social life, leave aside transfers out of their parent State High Court.
(a) profitable, restricted, carry 
(b) lofty, engage, selling
(c) trade, terms, purely
(d) expensive, strained, view
(e) None is correct

S3. Ans.(a)
Sol. Correct choice is option A.
Lucrative -producing a great deal of profit. synonyms- profitable, profit-making, gainful, remunerative, moneymaking, paying, high-income
Limited -restricted in size, amount, or extent; few, small, or short.
synonyms- restricted, finite, bounded, little, narrow, tight, lean, slight, slender,
Transfers -move from one place to another, change to another place, route, or means of transport during a journey. synonyms-move, convey, shift, remove, take, carry, fetch, lift, bring, bear, conduct, send

Q4. Urban planning is a mechanistic process that pays little heed to evolving urban landscapes. Taken together, this means band-aid solutions to congestion, i.e. building more roads. That is what the Jawaharlal Nehru Urban Renewal Mission did, as it allocated 80% of the budget to building roads and flyovers.
(a) customers, buttress, roads
(b) technician, overcrowding, fly-past
(c) rear, further, maps
(d) emit, trade, lift
(e) None is correct

S4. Ans.(b)
Sol. Mechanistic -relating to theories which explain phenomena in purely physical or deterministic terms, determined by physical processes alone.
Congestion-the state of being congested.
synonyms- crowding, overcrowding; obstruction, blockage, stoppage, blocking, clogging, choking, plugging, stuffing; traffic jam, bottleneck
Flyovers -a bridge carrying one railway line or road over another, a low flight by one or more aircraft over a specific location. Synonyms- Flight, flying.

Q5. India is known for many wonderful things. On the international stage, it is recognized as the fastest-growing economy in the world, and is well-known for its culture, exquisite cuisine and sense of community and family, among many other qualities. One thing it is less known for is the discovery and development of new medicines.
(a) bridge, public, search
(b) beautiful, process, felt
(c) lovely, standard, finding
(d) classic, back, findings
(e) None is correct

S5. Ans.(c)
Sol. Exquisite- extremely beautiful and delicate, intensely felt.
synonyms- beautiful, lovely, elegant, graceful
Qualities -the standard of something as measured against other things of a similar kind; the degree of excellence of something.
synonyms-standard, grade, class, classification, caliber, status, condition, character, nature, constitution, Make-up, form, rank, worth, value, level
Discovery -the action or process of discovering or being discovered.
synonyms- finding, locating, location, uncovering, unearthing

Q6. Energy, in the form of electricity, was used in ancient India, which was called as vaidyutaagni. The same energy was also used as atom bomb in ancient India, which was called as Brahmaastra. In the Mahabharata war, the atom bomb (Brahmaastra) was used and its full description along with all the posterior effects (as observed in Hiroshima) were clearly explained. 
(a) former, illustration, rear
(b) new, terms, determined 
(c) formation, brawl, spar
(d) latest, asset, forms
(e) None is correct

S6. Ans.(a)
Sol. Ancient-belonging to the very distant past and no longer in existence.
synonyms- of long ago, earliest, first, early, past, former, bygone
Description -a spoken or written account of a person, object, or event,a type or class of people or things.
synonyms- account, explanation, elucidation, illustration, representation, interpretation, sort, variety, kind, style, type, category, order, breed, species
Posterior -further back in position; of or nearer the rear or hind end.
synonyms- rear, hind, back, hinder, rearward

Q7. When you go to a bank, the manager will do many adjustments in the basic pattern of rules of administration in order to help the customer. Without violating the fundamental set-up of the administration, some talented ways may be applied by the manager so that the customers feel happy and the bank is maintained with many customers supporting it.
(a) fight, grapple, finite
(b) consumer, breaching, aiding
(c) extent, few, convey
(d) people, limiting, product
(e) None is correct

S7. Ans.(b)
Sol. Customer -a person who buys goods or services from a shop or business. synonyms- shopper, consumer, buyer, purchaser
Violating -break or fail to comply with (a rule or formal agreement), synonyms- contravene, breach, commit a breach of, infringe, infract, break, transgress, overstep
Supporting -bear all or part of the weight of; hold up, give assistance to, especially financially, provide with a home and the necessities of life.
synonyms- hold up, bear, carry, prop up, keep up, bolster up, brace, shore up, underpin, buttress, reinforce

Q8. No figures are available about India, but every year we are enacting new criminal statutes both at the Centre as well as in the states. The triple divorce bill is yet another instance of over criminalization. Even the Supreme Court had noted that incidence of triple divorce is insignificant. 
(a) scuffle, trade, free
(b) erratic, limit, restraint 
(c) validating, example, meaningless 
(d) example, van, spread
(e) None is correct

S8. Ans.(c)
Sol. Enacting-make (a bill or other proposal) law, put into practice (an idea or suggestion).synonyms- make law, pass, approve, ratify, validate, sanction, authorize, accept, give the seal of approval to
Instance -an example or single occurrence of something.
synonyms- example, occasion, occurrence, case, representative case, typical case, case in point, illustration, specimen, sample, exemplar

Insignificant -too small or unimportant to be worth consideration, (of a person) without power or influence, meaningless, trivial.

Q9. India is stuck in a collective action problem: It’s not rational for anyone to switch to public transport until everyone else also follows. An individual will stop using his car if the bus is faster, but that is possible only if others also get their cars off the road. Unfortunately, city-development plans have failed to create the right incentives, as is borne out by the preference for private transport.
(a) sadly, inducement, priority
(b) greatly, bear, plug
(c) flight, lovely, kind
(d) stuffing, terms, determined 
(e) None is correct

S9. Ans.(a)
Sol. Unfortunately -synonyms- unluckily, sadly, regrettably, unhappily, woefully, lamentably, alas
Incentives-a thing that motivates or encourages someone to do something.
synonyms- inducement, motivation, motive, reason, stimulus, stimulant, spur, impetus, encouragement, impulse
Preference-a greater liking for one alternative over another or others, a thing preferred.

Q10. Over the last two decades, several areas of the economy have been deemed sunrise sectors. This billing meant broad recognition of the sector’s potential to generate vast amounts of jobs and revenue. Policymakers put in place measures such as tax breaks to encourage these sectors. In the past, information technology (IT) and biotechnology (BT) were the two most prominent holders of the sunrise-sector tag.
(a) breach, trivial, whip
(b) influence, pass, comply
(c) seen, view, replace
(d) regarded as, uplift, important
(e) None is correct

S10. Ans.(d)
Sol. Deemed -regard or consider in a specified way.
synonyms- regard as, consider, judge, adjudge, hold to be, look on as, view as, see as, take to be, take for, class as, estimate as, count, rate, find, esteem
 Encourage -give support, confidence, or hope to (someone). synonyms- hearten, cheer, buoy up, uplift, inspire, motivate, egg on, spur on, stir, stir up, whip up, fire up, stimulate, animate, invigorate, vitalize, revitalize,
Prominent -important; famous, projecting from something; protuberant.

synonyms- important, well known, leading, eminent, pre-eminent, distinguished, notable, noteworthy, noted, public, outstanding, foremost.

Directions (11-15): Rearrange the following Seven sentence (A), (B), (C), (D),(E) (F) and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.

A.  Education, viable opportunities, affordable health facilities and proper accommodation should be made available to everyone so that they can start their careers in their homeland. 

B. The government should be at the forefront of providing them opportunities to prevent a brain drain.

C. In this regard, sound policies are required to ensure good governance, rule of law and access to justice; safeguard human rights; and prevent violence, conflict, and extremism.

D. International Migrants Day is observed on December 18 every year.

E. According to a UN report from 2015, there are about 244 million migrants living in other countries.

F. Our young generation needs to be given suitable opportunities so that they can utilise their talent to fuel development in their own country. 

G. As we gear up to commemorate this occasion, we must guarantee conditions whereby migration takes place as a matter of choice instead of being prompted by need or force.



Q11. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) F
(d) A
(e) C

Q12. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the First sentence after rearrangement?
(a) A
(b) C
(c) E
(d) D
(e) B

Q13. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Last sentence after rearrangement?
(a) C
(b) B
(c) G
(d) F
(e) A

Q14. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Fifth sentence after rearrangement?
(a) C
(b) A
(c) F
(d) B
(e) D

Q15. If G is the THIRD sentence of the paragraph, which of the following should be the Second sentence after rearrangement?
(a) A
(b) D
(c) E
(d) B
(e) C

Solutions (11-15):

S11. Ans.(e)
Sol. Correct sequence is DEGCAFB.
Statement D is the first sentence if the paragraph. It introduces the discussion. C supports the statement G.

S12. Ans.(d)
Sol. Correct sequence is DEGCAFB.

S13. Ans.(b)
Sol. Correct sequence is DEGCAFB. Statement B is the concluding sentence of the paragraph.

S14. Ans.(b)
Sol. Correct sequence is DEGCAFB.

S15. Ans.(c)
Sol. Correct sequence is DEGCAFB. Logically, E is the second statement which further explains the paragraph.



Print Friendly and PDF