English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017


Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.


DAY-6 Phrase Replacement

Directions (1-10): Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the words/phrases given in bold in the following sentences to make it meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q1. Indian criminal law occasionally criminalises acts that deceive a person. However, it is surprising that the criminalisation of an act that frighten the sanctity of a pure social institution such as marriage, by way of deception and lies, is facing challenges in the past few decades.
(a)give, clear, monitor
(b)seldom, split, creating
(c)explicitly, breaches, deceit
(d)normally, break, forwarding
(e) No change required.

S1. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is Option C.
explicitly-in a clear and detailed manner, leaving no room for confusion or doubt.
breaches-an act of breaking or failing to observe a law, agreement, or code of conduct.
deceit-the action or practice of deceiving someone by concealing or misrepresenting the truth.

Q2. A welfare-oriented and inclusively country like India, while demanding that a marriage be registered in order to acknowledge and protect the rights of the parties involved, cannot do on with a crime which undermined the same legally recognised institution.
(a) deceiving, remove, imprison
(b) comprehensive, lessen, clear
(c) services, foundation, hinder
(d) inclusive, do away, undermines
(e) No change required.

S2. Ans.(d)
Sol. Correct Choice is Option D.
Inclusive-including all the services or items normally expected or required, containing (a specified element) as part of a whole. synonyms- all-in, all-inclusive, with everything included, comprehensive, in toto
-To do away with something means to remove it completely or put an end to it.
Do away undermines-erode the base or foundation of (a rock formation),lessen the effectiveness, power, or ability of, especially gradually or insidiously, synonyms- subvert, sabotage, threaten, weaken, compromise, diminish, reduce, impair, mar, spoil, ruin, impede, hinder

Q3. Even within the narrow enclose of the heteronormative definition of marriage as recognised under Indian law, the comprehensive of the IPC regarding adultery seem particularly medieval.
(a) release, donation, requirements
(b) confines, provisions, medieval
(c) hold, providing, disruptive
(d) supply, decisive, modern
(e) No change required.

S3. Ans.(b)
Sol. Correct Choice is Option B.
Confines-keep or restrict someone or something within certain limits of (space, scope, or time),(of a person) be unable to leave (one's bed, home, or a wheelchair) because of illness or disability ,the borders or boundaries of a place, especially with regard to their restricting freedom of movement.
synonyms-enclose, incarcerate, imprison, intern, impound, hold captive, trap
antonyms-release
Provisions -the action of providing or supplying something for use, financial or other arrangements for future eventualities or requirements, an amount or thing supplied or provided.
synonyms-supplying, supply, providing, purveying, delivery, furnishing, equipping, giving, donation, allocation, distribution, presentation
Medieval-relating to the Middle Ages. synonyms- of the Middle Ages, Middle Age, of the Dark Ages, Dark-Age, 11th to 14th century, 6th to 14th century, Gothic, early

Q4. In the last few decades, with upgrade in technology, irrigation practices, and extension services, and with disruptive agricultural policies, India has seen improvement in food and nutrition security.
(a) strides, progressive, improvement
(b) incarcerate, remove, expected
(c) ruin, exertion, severity
(d) regard, including, effectiveness
(e) No change required.

S4. Ans.(a)
Sol. Option A gives coherent meaning. strides -walk with long, decisive steps in a specified direction, cross (an obstacle) with one long step.
Progressive-happening or developing gradually or in stages, (of a medical condition) increasing in severity,(of a person or idea) favouring social reform. synonyms-modern, liberal, advanced, forward-looking, forward-thinking, go-ahead, enlightened, enterprising, innovative, up-and-coming, new, dynamic, avant-garde, modernistic, disruptive
Improvement -an example of improving or being improved, the action of improving or being improved. synonyms-advance, development, upgrade

Q5. Deficiency of iron in women not only reduces physical work capacity and causes lessen, but could lead to depression and post-partum maternal haemorrhage. In children, it upgrade growth and donation development.
(a)tiredness, improve, real
(b) fatigue, impairs, cognitive
(c) vigour, enhance, formation
(d) exhaustion, hinder, breakable
(e) No change required.

S5. Ans.(b)
Sol.Correct Choice is Option B. fatigue-extreme tiredness resulting from mental or physical exertion or illness. weakness in metal or other materials caused by repeated variations of stress. synonyms- tiredness, weariness, exhaustion, overtiredness
antonyms- energy, vigour
Impairs -weaken or damage (something, especially a faculty or function). synonyms-damage, harm, diminish, reduce, weaken, lessen, decrease, blunt, impede, hinder, mar, spoil, disable;
antonyms-improve, enhance
Cognitive -relating to cognition.

Q6. The global swirl would be caused by the fact that such a finding would go against the current news of the spread of Indo-European languages across Eurasia and also against current generated evidence.
(a) frequent, froth, origin
(b) heave, subside, common
(c) churning, understanding, genetic
(d) subside, see, arising
(e) No change required

S6. Ans.(c)
Sol. Correct Choice is Option C. Churning-a container in which cream is stirred or shaken to make butter,(with reference to liquid) move or cause to move about vigorously,(of a broker) encourage frequent turnover of (investments) in order to generate commission.
synonyms- be turbulent, heave, boil, swirl, toss, seethe, foam, froth
Near Antonyms of churn-abate, calm, subside
Genetic-relating to genes or heredity, relating to origin, or arising from a common origin.

Q7. What the world witnessed in the past few days at the United Nations, on a resolution demanding that the U.S. vigorous its recognition of Jerusalem as the capital of Israel, was an unpredicted display of the arrogance of power.
(a) witnessed, rescind, unprecedented
(b) viewer, equalled, relating
(c) see, encourage, differently
(d) observe, frequent, limit
(e) No change required

S7. Ans.(a)
Sol. Correct Choice is Option A. Witnessed-a person who sees an event, typically a crime or accident, take place, evidence; proof.
synonyms- observer, onlooker, looker-on, eyewitness, spectator, viewer, watcher
Rescind-revoke, cancel, or repeal (a law, order, or agreement).
synonyms- abrogate, overturn, overrule, override, annul, nullify
Unprecedented-never done or known before.
synonyms-unparalleled, unequalled, unmatched, unrivalled

Q8. The recent trend of intense in imports indicates that the government may have moved too late to curbing them, but flawed market timing isn’t the real issue.
(a) extreme, unmatched, limitation
(b) excess, check, nullify
(c) abate, viewer, disturb
(d) moderation, curb, flawed
(e) No change required

S8. Ans.(d)
Sol. Moderation-the avoidance of excess or extremes, especially in one's behaviour or political opinions, the action of making something less extreme, intense, or violent.
synonyms-self-restraint, restraint, self-control, self-discipline
Curb-a check or restraint on something.
synonyms-restraint, restriction, check, brake, rein, control, limitation, limit
Flawed-having or characterized by a fundamental weakness or imperfection,
synonyms- unsound, defective, faulty, distorted, inaccurate, incorrect, erroneous, imprecise

Q9. The government must devise better means to show up farm incomes without thrilling up inflation or upsetting carefully cultivating food security partnerships around the world.
(a) rousing, change, subside
(b) shore up, stirring, cultivated
(c) bring, brake, excess
(d) put up, distorted, defective,
(e) No change required

S9. Ans.(b)
Sol. Stirring-causing excitement or strong emotion; rousing.
synonyms-exciting, thrilling, action-packed, gripping, riveting, dramatic, rousing, spirited
Cultivated-refined and well educated.
synonyms-cultured, educated, well read, well informed

Q10. 
The Indian economy’s energy mix needs to be structure through investments in clean renewable sources of energy like solar, wind, hydro, geothermal and low-emissions bioenergy, and by lift the level of energy efficiency through investments in building retrofitting, grid upgrades, and industrial efficiency.
(a) shape, along, causing
(b) remodeled, raising, retrofits
(c) figure, pull, and
(d) component, clear, common
(e) No change required

S10. Ans.(b)
Sol. Correct Choice is Option B.
Modeled means change the structure or form of (something, especially a building), shape (a figure or object) again or differently.
Raising-lift or move to a higher position or level.
Retrofits-add (a component or accessory) to something that did not have it when manufactured, an act of retrofitting a component or accessory

Directions (11-15):  In the questions given below, find out which of the phrases (I), (II), (III) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q11. I was in the middle of a sentence, and he hang around on me! How rude.
I.    Hang on
II.  Hang out
III. Hung up
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S11. Ans.(d)
Sol. Hang up — To end a call on the phone, especially if it’s before the other person is ready.
Hang out — To spend time with someone, casually.
Hang on — To keep something.

Q12. He checked over the old car to see if it was worth buying.
I.   check up on
II.  check  through
III. check with
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S12. Ans.(e)
Sol. check  over -closely examine the condition of something
check out of - leave a hotel, hospital
check  through- send luggage through (to a
destination) investigate someone or something
check with- ask a person for confirmation

Q13. You need to think this up carefully before you make a decision.
I.   think through
II.  think  over
III. thing on
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S13. Ans.(a)
Sol. think through - consider carefully
think  up - create or invent a false story
think  over-consider
'Think something over' means 'consider'. For example:
'It was an interesting proposition, but I didn't want to decide straight away. So I asked my boss if I could have a few days to think it over'.
'Think something through' means separate something out into its individual parts and stages. This might involve envisaging a plan of action, and be deciding what you might do first, and what you would do if things were to go wrong.
thinking something over means you'll consider it in a general way, whereas thinking something through suggests you'll consider it more carefully, step by step, logically.
Hence think through is correct

Q14. My boss really stuck it to me when I arrived late to work for the third time this week
I.   stick to
II.  stick up for
III. stick down
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S14. Ans.(e)
Sol. stick it to - severely criticize a person
stick to - persevere, keep trying
stick up for - defend oneself or opinions

Q15. I run out of my English teacher at the movies last night. She's so nice!
I. run off
II. ran into
III. run down
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required 

S15. Ans.(c)
Sol. run into - meet unexpectedly
run off - make leave
run  off- reproduce (photocopies)
run off leave quickly
run out of - not have any more of something
run down- loose power, be very tired

You May also like to Read:
 

Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com