English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017


Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.


DAY-3 Error Correction Questions

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1.The new rules, if they come into (a)/ force, may not have any (b)/substantial impact on the (c)/ quality of credit rating in India. (d)/ No error /(e)

S1. Ans.(e)
Sol.No error

Q2.Those who want to enjoy the festivities (a)/ without wading into crowded (b)/ streets can opt to just view trending (c)/ photos of the famous Pujas onto their phones.(d)/ No error /(e)

S2. Ans.(d)
Sol.photos of the famous Pujas 'on' their phones.

Q3.An altercation between a police constable and a couple (a)/ during a routine vehicle check in the Ramganj (b)/ area on Friday evening snowballed into a major law  and order situation, as (c)/ hundreds of peoples gathered outside the police station and threw stones.(d)/ No error /(e)

S3. Ans.(d)
Sol.Replace "peoples" with "people".

There are three words - people, peoples, people's.

1- people - human being considered collectively. It is the entire body of persons who constitute the community.
Ex- I don't care what people think of me.

2- peoples - peoples is a collective noun. It is used for the people of different nations.
Ex- American peoples.

3 - people's - The word is used as people's choice or people's grammar. If you are writing a possessive phrase, then you need to write people's.
You wrote people's love and attention.
You mean their love and attention.
You are writing a possessive phrase which needs an apostrophe.

Here the appropriate word is people.

Q4.Seeking to preserving buildings and sites of historic, aesthetic, cultural (a)/ or environmental value, the Uttarakhand government is (b)/  planning to bring a special legislation to (c)/ cover unprotected heritage in the state.(d)/ No error /(e)

S4. Ans.(a)
Sol.Replace "preserving" with "preserve".

Q5. The Centre’s decision to put unruly air passengers (a)/ on a no-fly list ranging from three months (b)/ to a lifetime, depending upon the (c)/ gravity of the offence, is stringent but welcome. (d)/ No error /(e)

S5. Ans.(e)
Sol. No error

Direction (6-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

Q6. Recent history of the Indian Science Congress Association (I) suggest that it most often making news for the matters else then science. Like the British Association for the Advancement of Science, now (II) known as the British Science Association, it was meant to be a forum for scientists to present topical research, (III) get funds and served as an platform for science to reach out to the broader public.
(I) suggests that it most often makes news for matters other than
(II) knowing as  British Science Association
(III) get funds and serve as a platform for science to reach out
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S6. Ans.(c)
Sol. There is an error in I and III. Both I and III are grammatically incorrect. In I replace "else then" with "other than" and making with Makes. Similarly, III  Option statement is more appropriate and grammatically coherent than the bold part in the passage.

Q7. The navy and the coast guard braved the rough weather to rescue others adrift on the choppy waters but coastal communities are angry that the state government, which seems to have been surprised by the freak weather condition, was slow to react.
(I) whether to rescue other’s adrift upon
(II) waters but coastal communities is angry
(III) who seemingly to have been surprising
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S7. Ans.(e)
Sol. No correction required.

Q8. The World Inequality Report 2018 released by the World Inequality Lab last week says that income inequality in India has increased since economic liberalisation. This, it notes, is in contrast to the earlier decades when inequality dropped under socialist policies. As expected, the finding has been used by many to argue that the rich should be taxed more to help the poor. The logic is that the rich get rich over the expenses of the poor, so taxes that redistribute wealth are only a rational response to inequality.
(I) inequality in India have increased for economic
(II) the finding has been used by much for argue
(III) The logic is that the rich get richer at the expense of the poor
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S8. Ans.(b)
Sol. Rich get richer is the correct expression. Hence correct choice is option B.

Q9. India needs for quick frame the appropriate and updation of cybersecurity policies, create adequate infrastructure, and foster closer collaboration between all those involved to ensure a safe cyberspace. Minister of Communications Manoj Sinha said at the Global Conference on Cyberspace 2017 that there must be enhanced cooperation among nations and reaffirmed a global call to action for all United Nations member nations to not attack the core of the Internet even when in a state of war. This also clearly emphasises the fact that more than ever before, there is a need for a Geneva-like Convention to agree on some high-level recommendations among nations to keep the Internet safe, open, universal and interoperable.
(I) India needs to quickly frame an appropriate and updated cybersecurity policy,
(II) that their must be enhancement cooperation between nations and reaffirmed
(III) emphasises the fact that more then ever before, there is need
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S9. Ans.(a)
Sol. There is an error in I bold part of the paragraph. I part given in option is the appropriae expression.

Q10. The government’s decision to increase import duties on a variety of products, including phones and TV sets, is not a good idea. This has been done in the name of promoting Make in India, but experience, of India’s own past and of Asia’s tiger economies, shows that forcing import substitution behind high tariff walls is a bad way to promote manufacture.
(I) The government’s decision at increasing import duties over an
(II) of India’s own past and of Asia’s tiger economies, shows
(III) walls is a bad way for promoting the manufactured
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S10. Ans.(e)
Sol.  No correction required.

Direction (11-15): In the question given below, there is an error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically correct and structurally correct.

Q11.
(a) She is afraid of going out alone at night.
(b) She is afraid at going out alone during night.
(c) She is afraid of go out alone at night.
(d) She is afraid of going out alone in night.
(e) She is afraid to going out alone at night.

S11. Ans.(a)
Sol. words with prepositions can take the gerund

Q12.
(a) I heard of her having gain a prize.
(b) I heard of her gain a prize.
(c) I heard of her having gained a prize.
(d) I heard of her have gained a prize.
(e) I heard of her having gaining a prize.

S12. Ans.(c)
Sol. Compound Gerund: are formed by placing a past participle after the Gerunds of ‘have’ and ‘be’

Q13.
(a)My teacher got angry on me reading late in class.
(b)My teacher got angry over me for reading late in  the class.
(c)My teacher got angry at me reading late in class.
(d)My teacher got angry on my reading late in class.
(e)My teacher got angry over my reading late in the class.

S13. Ans.(d)
Sol.  The noun or pronoun preceding Gerund should always be in the Possessive case.

Q14.
(a) On Hear the noise, the girl woke up.
(b) to hearing the noise, the girl woke up.
(c) Hearing the noise, the girl woken up.
(d) Hearing the noise, the girl woke up.
(e) over Hearing the noise, the girl woken up.

S14. Ans.(d)
Sol.  Like a Verb it may govern a noun or pronoun. (Here the noun ‘noise’ is governed by the participle ‘hearing’)

Q15.
(a)God will, we shall have another great monsoon season.
(b)God willing, we shall have another great monsoon season.
(c)If God willing, we shall have another greater monsoon season.
(d)God wills, we shall have another great monsoon season.
(e)If God wills, we shall have another greater monsoon season.

S15. Ans.(b)
Sol.  Participles used absolutely with a noun or pronoun going before it.  


You May also like to Read:

Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com