English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017


Dear Aspirants,

English Practice Questions For IBPS Clerk Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS Clerk Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern IBPS Clerk Mains.

DAY-4 Phrasal verbs based

Directions (1-5):  In the questions given below, find out which of the phrases (I), (II), (III) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q1. That cannot be true. You must be putting me in for.
(I) put on
(II) put off
(III) Put through

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

Q2. If you focus your education solely on one area, you’ll have nothing to fall back on if you change your mind. 
(I) fall over 
(II) fall in
(III)fall out

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

Q3. You can expect political analysts to pick clean the governor's speech.
(I)pick apart
(II)pick at
(III)pick through

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

Q4. He was trying to psych me of by reminding me of the last time he beat me.
(I)psych off
(II)psych up
(III)psych out

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

Q5. He walked at from a chance to play professional baseball to join the Peace Corps.
(I)walked it
(II)walked off with
(III)walked away

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S1. Ans.(a)
Sol. Correct Choice is option A. "Put on" means wear, produce, fool, pretend
put off-postpone, disturb
put in for- make a request
Put through- Connect someone by phone

S2. Ans.(e)
Sol. Fall back on (something) means to use (something) for help or protection when you are in a bad situation
fall (all) over yourself- to be very eager or too eager
fall in - to break apart and fall down in an inward direction
fall out - of a tooth or hair: to stop being attached to the body, to have an argument,to leave your place in a military formation

S3. Ans.(a)
Sol. Pick (someone or something) apart means to say all of the things that are bad or wrong about (someone or something), to criticize (a person or thing) in a very detailed and usually unkind way
pick at (something)-to eat small amounts of (food) very slowly usually because you do not want to eat, to pull on (something) with your fingertips or your fingernails often because you are nervous
pick (something) clean- to remove all the material that covers something

S4. Ans.(d)
Sol. The correct choice is option D. Replace "Psych of" by with "psych out".
Psych up- Prepare someone mentally
psych (someone) - to make (someone) feel nervous or unable to perform well, to say or do something to make (someone) feel uncomfortable or less confident

S5. Ans.(d)
Sol. walk away- to decide not to do or be involved in something
walk it- to go to a place by walking
walk off with (something)-to steal (something)

Direction(6-15): In the question given below, there is an error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically incorrect or structurally incorrect. 

Q6. Tell
(I) The explorer's journals tell of a vast unexplored wilderness.
(II) They look so much alike that I can barely tell them apart.
(III) His unkempt appearance is bound to tell against him in court.

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S6. Ans.(e)
Sol. Tell (someone or something) apart- to see what the differences are between (people or things), to identify (people or things that look similar to each other)
Tell of- to describe (something): to make the details of (something) known
Tell against (someone) - to be a disadvantage to (someone)

Q7. Play
(I) You're only playing out their hands by making such ridiculous accusations.
(II) During the interview, try to play down your weaknesses and play up your strengths.
(III) The consequences of the error will play out for several years to come. 

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S7. Ans.(a)
Sol. Replace "out" with "into".
Play into someone's hands or play into the hands of someone- to do something that you do not realize will hurt you and help someone else
play up (something) means to talk about or treat (something) in a way that gives it special importance, to emphasize or stress (something)
play out- to happen or occur in usually a gradual way
play off (someone or something) - to react to (someone or something) in a pleasing way,to combine with (someone or something) in a way that makes each part better

Q8. Pitch
(I) Several hundred fans pitched up at the hotel to welcome the team.
(II) People in the town have been pitching in to pay the family's medical bills.
(III) My three-year-old pitched one of her temper tantrums when we tried to leave the party early.

Select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S8. Ans.(e)
Sol. pitch up -to appear or arrive at a place
pitch in-to do something or give something (such as money) to help a person, group, or cause
pitch a fit/tantrum- to become very upset and angry in a loud and uncontrolled way

Q9. Let
(I) The bus stopped to let a few more passengers.
(II) He said he'd let me in on a secret if I promised not to tell anyone else.
(III) There's a lot of work still to be done. We can't let up now.

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S9. Ans.(a)
Sol. Add "on" after "let" in I.
Let (someone) on or let on (someone) means to allow (someone) to get on a bus, an airplane, etc.
Let (someone) in on (something)-to allow (someone) to know (a secret)
Let up -to stop or become slower

Q10. Go 
I.  They love to go out every Saturday night.
II. Do you usually go out your notes before class?
III.I need to have my lawyer go through this contract before I sign it.

Select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S10. Ans.(d)
Sol.  Use "over" in place of "out". Do you usually go 'over' your notes before class?
go out -take part in social activities(usually at night)
go over - review
go over - be well received, succeed
go through - examine in detail, study carefully

Q11. Eat
I.  The heavy rains ate away at the sandstone cliffs.
II. We usually eat in instead of going out for dinner.
III.They eat out once a week.

Select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S11. Ans.(a)
Sol. Replace "ate in" with "ate away". The heavy rains ate 'away' at the sandstone cliffs.
eat in - eat inside the home
eat out- eat outside the home
eat away- gradually destroy, erode
eat up - devour

Q12. Drop
I.  Yuri isn't on the team any more. He dropped over.
II. Let's drop in on Julie since we're driving by her house.
III.It's difficult to get a good job if you drop out of high school.

Select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S12. Ans.(a)
Sol.  Yuri isn't on the team any more. He dropped 'out'.
drop out of - quit an organized activity (school)
drop over -visit someone casually
drop out- quit an organized activity
drop in on - visit someone unexpectedly

Q13. Come
I. Don't worry! She faints all the time. She always comes to after a few minutes.
II. The job offer didn't come up to her expectations.
III.Why don't you come over after work for dinner.

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S13. Ans.(e)
Sol. come over- visit someone at their house
come to -regain consciousness
come through - do what is needed or expected
come over- visit someone at their house
come off-  fall off, break off
come by - visit a person at their house

Q14. Call
I.  I called Sam up to see if he wanted to go to the movies.
II. Professor Tanzer called on Tim to answer the question.
III.This recipe calls up milk, not water.

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S14. Ans.(c)
Sol. In III use "calls for" in place of "calls of".
call for means require (as in a recipe) whereas call up means to telephone.
call on means invite someone to speak in a meeting or a classroom

Q15. Back
I. Jane never backs after. She always wins arguments.
II. Sam backed out of the agreement at the last second.
III.Could you back up a little so I can open this drawer.

Select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S15. Ans.(a)
Sol. Replace "Backs after" with "backs down".
back down means stop defending your opinion in a debate
back up -move backwards, reverse
back out- not keep (a promise, agreement, deal)
back  up - give support
back up -move backwards, reverse


You May also like to Read:

Share your RRB PO Interview Experience with us at contact@bankersadda.com