English Practice Questions For Syndicate and Canara Bank PO 2017

Dear Aspirants,



This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that are most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1.  Spate: A spate of books on the subject have come out recently.
(a) classic
(b) burden
(c) rough
(d) series
(e) dredge

S1. Ans.(d)
Sol.Spate -a large number of similar things coming in quick succession.
synonyms- series, succession, run, cluster, string, outbreak, rash, epidemic, explosion

Q2. Welter: We need to sort through the welter of data we have collected. 
(a) plenty
(b) alarming
(c) jumbled
(d) fraternity
(e) piled

S2. Ans.(c)
Sol.Welter -move in a turbulent fashion, lie soaked in blood, a large number of items in no order; a confused mass.
synonyms-confusion, jumble, tangle, clutter, mess, hotchpotch, mishmash, flurry

Q3. Cornucopia: The book includes a cornucopia of wonderful stories.
(a) waste
(b) disrespect
(c) rareness
(d) plenty
(e) scarcity

S3. Ans.(d)
Sol. Cornucopia -a container that is shaped like a horn and is full of fruits and flowers, a great amount or source of something/an abundant supply of good things of a specified kind.

Q4. Knavery: Other cities may let such things go, but we don't stand for any such knavery here
(a) people
(b) dishonesty
(c) rules
(d) market
(e) boon

S4. Ans.(b)
Sol. Knavery -action or practice characteristic of a knave. 2. unprincipled, untrustworthy, or dishonest dealing; trickery. 3. a knavish act or practice.

Q5.  Embellished: White walls are embellished with black grass wallpaper and surface details are defined in marble, natural stone and tiles
(a) place
(b) cover
(c) mar
(d) decorate
(e) revealed

S5. Ans.(d)
Sol. Embellished-to decorate (something) by adding special details and features, to make (something) more appealing or attractive, make (something) more attractive by the addition of decorative details or features.
synonyms- decorate, adorn, ornament, dress, dress up, furnish, elaborate, embroider, colour, expand on, exaggerate, dress up, touch up, gild

Q6. Cogitating: With a frustrated sigh, he sat back and cogitated, going over his various options.
(a) sober
(b) contemplate
(c) sobbing
(d) undeniably
(e) resurrecting

S6. Ans.(b)
Sol. Cogitating-think deeply about something; meditate or reflect.
synonyms- think (about), contemplate, consider, give thought to

Q7. Sprinkles : We joined the party, and we all ate sliced fresh tomatoes drizzled with olive oil and sprinkled with chunky sea salt’
(a) enervate
(b) ransacked
(c) shower
(d) casuistry
(e) revile

S7. Ans.(c)
Sol.Sprinkles -cover (an object or surface) with small drops or particles of a substance,rain very lightly, a light rain.
synonyms-dredge, dust, powder

Q8. Flutter: The news of her resignation caused quite a flutter. 
(a) confusing
(b) steady
(c) vicissitude
(d) waft
(e) verdant

S8. Ans.(a)
Sol. Flutter-(of a bird or other winged creature) fly unsteadily or hover by flapping the wings quickly and lightly,(of a bird or other winged creature) flap (its wings) quickly and lightly,a state of excitement or confusion, move with a light irregular or trembling motion, an act of fluttering, a state or sensation of tremulous excitement.
synonyms- flit, hover, flitter, dance, flap, move up and down, beat, quiver, agitate, vibrate, twitch, shake, wag, tremor, wave, rush, surge, flash, stab, flush, tremble, quiver, shake

Q9.  Crumbling: She was extremely depressed after her marriage crumbled.
(a) yore
(b) disintegrated
(c) umbrage
(d) yoke
(e) vacuous

S9. Ans.(b)
Sol. Crumbling-to break (something) into small pieces, to separate into many small pieces, to fall apart, to break down completely, to stop functioning

Q10.  Fractious: The youngest children get fractious and older family members get irritable trying to keep the peace
(a)saunter
(b)savant
(c)unruly
(d)edify
(e)finesse

S10. Ans.(c)
Sol. Fractious-(typically of children) irritable and quarrelsome,(of a group or organization) difficult to control; unruly.
synonyms- grumpy, grouchy, crotchety, in a (bad) mood, cantankerous, bad-tempered, ill-tempered, wayward, unruly, uncontrollable, unmanageable

Q11. Surly- the surly receptionist told us we'd have to wait outside in the rain
(a) common
(b) trend
(c) extent
(d) sulky
(e) plan

S11. Ans.(d)
Sol. Option D is related to the word given.

Q12. Pique- A talented youngster who smashes his guitar in a fit of pique finds it magically reassembled just in time for a crucial concert.
(a) priority
(b) major
(c) resentment
(d) outdoor
(e) factor

S12. Ans.(c)
Sol. Pique means a feeling of irritation or resentment resulting from a slight, especially to one's pride, arouse (interest or curiosity), feel irritated or resentful.
C is the correct choice.

Q13. Footloose: When she was 20, she was footloose and fancy-free, with no family or serious career to tie her down.
(a) pledged
(b) immured
(c) easygoing
(d) manacled
(e) attached

S13. Ans.(c)
Sol. Footloose- able to act or move freely: not held back by ties to other people

Q14. Enervate: A lifetime of working in dreary jobs had enervated his very soul
(a) assist
(b) weary
(c) refresh
(d) animate
(e) mobilize

S14. Ans.(b)
Sol. Enervate-weaken, deprive of strength, attenuate.

Q15. Quaint: The writer talks about the quaint customs of the natives.
(a) prosaic
(b) grave
(c) attractive
(d) predictable
(e) standard

S15. Ans.(c)
Sol.Quaint- attractively unusual or old-fashioned.

You May also like to Read: