English Questions For IBPS Clerk Exam 2017

Dear Students,

 English Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Prelims 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS Clerk.

Directions (1-10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The great majority of men and women, in ordinary times, pass through life without ever contemplating or criticizing, as a whole, either their own conditions or those of the world at large. They find themselves born into a certain place in society, and they accept what each day brings forth, without any effort of thought beyond what the immediate present requires. Almost as instinctively as the beasts of the field, they seek the satisfaction of the needs of the moment, without much forethought, and without considering that by sufficient effort the whole conditions of their lives could be changed. A certain percentage, guided by personal ambition, make the effort of thought and will which is necessary to place themselves among the more fortunate members of the community; but very few among these are seriously concerned to secure for all the advantages which they seek for themselves. It is only a few rare and exceptional men who have that kind of love toward mankind at large that makes them unable to endure patiently the general mass of evil and suffering, regardless of any relation it may have to their own lives. These few, driven by sympathetic pain, will seek, first in thought and then in action, for some way of escape, some new system of society by which life may become richer, full of joy, and less full of preventable evils than it is at present. But in the past such men have, as a rule, failed to interest the very victims of the injustices which they wished to remedy. The more unfortunate sections of the population have been ignorant, apathetic from excess of toil and weariness, timorous through the imminent danger of immediate punishment by the holders of power, and morally unreliable owing to the loss of self-respect resulting from their degradation. To create among such classes any conscious, deliberate effort after general amelioration might have seemed a hopeless task, and indeed in the past it has generally proved so. But the modern world, by the increase of education and the rise in the standard of comfort among wage-earners, has produced new conditions, more favourable than ever before to the demand for radical reconstruction. It is above all the Socialists, and in a lesser degree the Anarchists (chiefly as the inspirers of Syndicalism), who have become the exponents of this demand.

What is perhaps most remarkable in regard to both Socialism and Anarchism is the association of a widespread popular movement with ideals for a better world. The ideals have been elaborated, in the first instance, by solitary writers of books, and yet powerful sections of the wage-earning classes have accepted them as their guide in the practical affairs of the world. In regard to Socialism this is evident; but in regard to Anarchism it is only true with some qualification. Anarchism as such has never been a widespread creed; it is only in the modified form of Syndicalism that it has achieved popularity. Unlike Socialism and Anarchism, Syndicalism is primarily the outcome, not of an idea, but of an organization: the fact of Trade Union organization came first, and the ideas of Syndicalism are those which seemed appropriate to this organization in the opinion of the more advanced French Trade Unions. But the ideas are, in the main, derived from Anarchism, and the men who gained acceptance for them were, for the most part, Anarchists. Thus we may regard Syndicalism as the Anarchism of the market-place as opposed to the Anarchism of isolated individuals which had preserved a precarious life throughout the previous decades. Taking this view, we find in Anarchist-Syndicalism the same combination of ideal and organization as we find in Socialist political parties

Q1. In can be inferred from the passage that the “few rare and exceptional men” are... 
(a) Socialists
(b) Utopians
(c) Anarchists and Syndicalists
(d) Revolutionaries
(e) Apartheid

S1. Ans.(d)
Sol. The passage states this at the end of the first paragraph. The few rare and exceptional men are those who want to change the life of all members of the society for the better. Their efforts worked against themselves because the people whose life they wanted to change were not capable of understanding their lofty aims. Hence they failed. The educated modern world however provides a more conducive environment for their “demand for radical reconstruction”— hence these men are broadly “revolutionaries.” Socialists etc. may belong to this class, but they are subsets.

Q2. According to the passage, why did the “rare and exceptional men” fail in the past? 
(a) The governments suppressed the ideas of equality and freedom brutally.
(b) The oppressed people were morally unreliable and there was no system that they could rely on to take them out of the depravity.
(c) The oppressed people were incapable of noticing the contradictions in society.
(d) They were victims of injustices, ignorance, oppression and morally unreliable.
(e) They were morally unreliable and depravity and was guided by personal ambition

S2. Ans.(c)
Sol. The answer is stated in the middle of the first paragraph itself: "... failed to interest the very victims of the injustices which they wished to remedy. The more unfortunate sections of the population have been ignorant, apathetic from excess of toil and weariness, timorous through the imminent danger of immediate punishment by the holders of power, and morally unreliable owing to the loss of self-respect resulting from their degradation. To create among such classes any conscious, deliberate effort after general amelioration might have seemed a hopeless task, and indeed in the past it has generally proved so." This makes option (c) correct. Option (d) is ambiguous in the use of the pronoun "they"—it may refer to the rare and exceptional men. Option (b) emphasizes morally unreliable and depravity—too specific. Option (a) is not supported by the passage.

Q3. According to the passage, the prerequisite for the radical reconstruction of society is/are... 
A. Popular education
B. An improved standard of living
C. Sympathetic leaders
D. Socialist or Anarchist ideals
(a) A and B
(b) A, B, and C
(c) D only
(d) All of the above
(e ) A only

S3. Ans.(b)
Sol. Statements A and B are very easily to be right from the last part of the first paragraph. That only an educated society with the wage earning class enjoying a better standard of living can be made aware of their rights and freedoms. Statement C is also necessary because the first part of the passage talks about the great majority of men passing through life passively; some men being guided by personal ambition; and the few rare and exceptional men demanding for radical reconstruction. These are the sympathetic leaders mentioned in C necessary for change.S

Q4. It can be inferred from the passage that Anarchism is...
(a) Syndicalism at the level of vast populations.
(b) Socialism at the level of organizations.
(c) Socialism at the level of vast populations.
(d) Syndicalism at the level of organizations.
(e) Socialism of vast populations

S4. Ans.(a)
Sol. Read the following carefully to get the answer: In regard to Socialism this is evident; but in regard to Anarchism it is only true with some qualification. Anarchism as such has never been a widespread creed; it is only in the modified form of Syndicalism that it has achieved popularity. Anarchism assumes an absence of government and is hence different form socialism. Syndicalism is a modified (limited) form of anarchism—in other words anarchism works at larger levels, and anarchism is limited to organizations (trade unions) and is called syndicalism. Hence anarchism ideally is syndicalism at the level of vast populations. To understand think backwards from, "thus we may regard Syndicalism as the Anarchism of the market-place..."

Q5. What is the main purpose of the passage? 
(a) A historical survey of certain political ideals.
(b) To emphasize the difference between Socialism, Anarchism, and Syndicalism.
(c) To describe the origin of certain political ideals.
(d) To study the political movements under Socialism, Anarchism, and Syndicalism.
(e) To describe Syndicalism is primarily the outcome, not of an idea

S5. Ans.(c)
Sol. The writer merely describes how certain political ideals, here Socialism, Anarchism, and Syndicalism, arose from the desire of a few men who, in contrast to the vast majority of the people, demanded radical reconstruction of society, to make the world a better place for everyone. Option (a) is not sustainable as there is hardly any history. Option (b) is not sustainable because the difference is not highlighted. Option (d) is not sustainable because there is no reference to any movements.

Q6. Which of the following is most nearly similar in meaning of the word contemplating as used in the passage?
(a) discard
(b) slight
(c) envisage
(d) reject
(e) scorn

S6. Ans.(c)
Sol. Contemplating- look thoughtfully for a long time at, think about.
synonyms-look at, view, regard, examine, inspect, observe, survey, study, scrutinize, scan.

Q7. Which of the following is most nearly similar in meaning of the word instinctively as used in the passage?
(a) distinct
(b) unlikely
(c) equivocally
(d) intuitively
(e) movement

S7. Ans.(d)
Sol. Instinctively- without conscious thought; by natural instinct.

Q8.  Which of the following is most nearly opposite in meaning of the word Toil as used in the passage?
(a) grind
(b) dormancy
(c) give
(d) exertion
(e) moil

S8. Ans.(b)
Sol. Toil -work extremely hard or incessantly, move slowly and with difficulty.

Q9.  Which of the following is most nearly opposite in meaning of the word Apathetic as used in the passage?
(a) uninterested
(b) indifferent
(c) eager
(d) lackadaisical
(e)parochial

S9. Ans.(c)
Sol. Apathetic - showing or feeling no interest, enthusiasm, or concern.
Synonyms- uninterested, indifferent, unconcerned, unmoved, unresponsive, impassive, passive, detached, uninvolved, disinterested, unfeeling, unemotional, emotionless, dispassionate, lukewarm, cool, uncaring, lackadaisical,
antonyms-enthusiastic, eager, passionate

Q10.  Which of the following is most nearly opposite in meaning of the word Anarchists. as used in the passage?
(a)calm
(b)arrogant
(c)apartheid
(d) instinct
(e) fidelity

S10. Ans.(a)
Sol. Anarchists - a person who believes in or tries to bring about anarchy.
Synonyms- nihilist, insurgent, agitator, subversive, guerrilla, terrorist, bioterrorist, cyberterrorist, freedom fighter.



            


Print Friendly and PDF

No comments