English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English section of banking exams.

Direction(11-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q1. A. he _____  his ambition to become a press photographer
B. The police crackdown on speeders _____ its purpose.
C. This year, our company was able to  ____ all of its production goals.
(a)get
(b)receive
(c)see
(d)achieved
(e) imagine

S1. Ans.(d)
Sol. achieve- to get or reach (something) by working hard; to bring to a successful end; carry through;

Q2. A. The explanation left me thoroughly _____ .
B.A young Martin, _______  by this, asked his parents for an explanation.
C.In fact, a number of officers were  _____ that religious freedom was considered to be a serious issue within the service.
(a)alone
(b)perplexed
(c)discussing
(d)decided
(e) present

S2. Ans.(b)
Sol. perplexed is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q3. A. Data for the study was _____ from hospital records.
B. she seemed ________  and unaware of her surroundings
C. his pockets contained all he had been able to ______  from the flat
(a)seen
(b)abstracted
(c)disturbed
(d)see
(e) reported

S3. Ans.(b)
Sol. abstracted - lacking concentration on what is happening around one.
OR used euphemistically to indicate that someone has stolen something.

Q4. A.Some pilots consider the infrared marker to be _________  to the close-air-support mission to support ground troops.
B.All it needs is one more “pipe” to select and transmit the ______  information.
C.The independence of the electoral commission and the integrity of the supreme court as the arbiter of disputes are _____  for a decent election.
(a)crucial
(b)big
(c)vast
(d)stretched
(e) understood

S4. Ans.(a)
Sol. crucial is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q5. A. I think his name is John, ______  I'm not completely sure about that.
B. he says he has the team shirt, _______  I've never seen him wear it
C. Certainly, this could happen, ______  the odds are remote.
(a)and
(b)against
(c)also
(d)although
(e) provided

S5. Ans.(d)
Sol. although is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q6. A. The cost of materials is an example of an  ____ of a building project.
B. The Old Faithful geyser is an example of one ____ of the experience of Yellowstone Park.
C. Their gods are primarily human in ____  .
(a)nature
(b)idea
(c)aspect
(d)gesture
(e) race

S6. Ans.(c)
Sol. aspect is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q7.A.This study has a broader ______ than previous studies on the subject have had.
B.it is important that a project is ______ correctly to ensure the budget can be accurately defined.
C. By the time we'd ______ out the problem, it was too late.
(a)area
(b)description
(c)reach
(d)scoped
(e) seen

S7. Ans.(d)
Sol. scoped is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q8. A.We need to find ways to _____ overcrowding in our schools.
B.She tried to ______ the tension by making a joke.
C. His latest book is a long, serious novel ______ only by the occasional joke.
(a)discover
(b)relieve
(c)increase
(d)aggravate
(e)code

S8. Ans.(b)
Sol. relieve - to make (something) less boring, dull, etc., by including a part that is different. Option B is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q9.A.The general used a long ruler to ____ on the map exactly where the troops would land.
B. We asked how to get to the rear entrance, and he ______ a path leading around the right side of the building.
C. A pronoun used as a direct object ________ the person or thing receiving the action. 
(a)telling
(b)indicate
(c)draw
(d)map
(e)help

S9. Ans.(b)
Sol. indicated to represent or be a symbol of (something or someone)

Q10.A. My grandmother's ring is my most ______ possession.
B.the island is ________ by walkers and conservationists
C.the ransom was to be paid in diamonds and ______ .
(a)isolated
(b)treasured
(c) amount
(d)cash
(e) love

S10. Ans.(b)
Sol. treasured is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q11.A. We want to resolve this crisis without ________ to violence.
B. Germany and Italy tried to resolve their economic and social failures by ________ to fascism
C. local authorities have a duty to provide adequate sites for gypsies ‘residing in or ________ to’ their areas.
(a)help
(b)residing
(c)resort
(d)criticizing
(e) insert

S11. Ans.(c)
Sol. resorting is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q12. A.The school lunch should be ________ to meet the nutritional needs of growing children.
B.The school lunch should be _______  to meet the nutritional needs of growing children.
C. Your grades are ________ but I think you can do better.
(a)multiple
(b) coherent
 (c)parallel
(d)full
(e)adequate

S12. Ans.(e)
Sol.adequate-enough for some need or requirement ;of a quality that is acceptable but not better than acceptable

Q13.A. The _______ of his location made it hard for rescuers to reach him.
B. There is a ______ possibility that I'll be free Friday night.
C.  The _______ controlled flying craft has gone from covert military ops to a communal backyard hobby.
(a)remote
(b)distant
(c)long
(d)enough
(e) vary

S13. Ans.(a)
Sol. Remote is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q14. A.we have not a ______ shred of evidence to go on
B.They are impressive animals, _______ hunters blessed with incredible power and athleticism.
C. I was put in a ____ confinement completely cut off from the outside world without even enjoying basic prisoner rights.
(a) lonely
(b)single
(c)solitary
(d)bold
(e)confident

S14. Ans.(c)
Sol. Solitary is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q15. A.The restaurant has a large menu; ________ , there are several special dishes that are prepared each day.
B.Larger windows will require ____ work, but the additional light they will provide may be worth the extra trouble.
C. As it happened, the coup members found the State House “fortified with _____ soldiers.
(a)more
(b)additional
(c)full
(d)desire
(e)large

S15. Ans.(b)
Sol. additional is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF