English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-5) The following question consists of two sentences. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it and mark your answer accordingly from the given options.

Q1.
I.  I drive more quicklier than my brother.
II.My sister is more careful with her writing than I am with mine.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(a)
Sol. if there is an error only in the first sentence. Correct sentence -I drive more quickly than my brother.

Q2. 
I. Before he leaves, make sure his room is clean.
II.Please give me an ice.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(b)
Sol. if there is an error only in the second sentence.
Correct sentence -Please give me an ice cube.

Q3. 
I. I studied the French in high school for four years.
II.The creativity is a valuable quality in children.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(c)
Sol. if there are errors in both sentences

The article is omitted before nouns that refer to abstract ideas-Creativity is a valuable quality in children.
Many languages and nationalities are not preceded by an article. -I studied French in high school for four years.

Q4. 
I.Olympic athletes usually like practicing, competing, and eating ice cream sandwiches.
II.He was hungry after he covered the gown in sequins, so he had a steak for dinner.

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(d)
Sol. if there is no error in either of the sentences.

Q5. 
I. Teachers, a noble profession, involves a lot of patience.
II.Does Tina have much homework to do this evening?

(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(a)
Sol. Teachers is not a profession; teaching is.the original sentence clearly intended teaching, as a profession, to be the subject, and the predicate was intended to show that teaching does indeed require a lot of patience.

Directions (6-10): In each question, there is a pair of words/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

Q6. 
I. So tonight, we are respectfully(a)/ respectively(b) asking the candidates to try to put aside the talking points," he says.
II.  The rivers become so turbid(a)/turgid(b) that they turn a chocolate brown color.
III. It's taken nearly nine years, but large-scale commercial redevelopment of the World Trade Center site (a)/sight(b) is tantalizingly close to taking off.
(a) bba
(b) aab
(c) baa
(d) aba
(e) aaa

S6. Ans.(e)
Sol.To show respect is to show how you admire something or someone, to show deference or obedience. Therefore, when you do something respectfully, you're being polite because you do it full of respect.
Respectively, on the other hand, means in a manner that treats several things individually, one by one, in a sequence.

turgid- swollen and distended or congested.
turbid- (of a liquid) cloudy, opaque, or thick with suspended matter.

Cite is a verb to mean to quote, to summon officially, to mention formally, or even to compliment.
an area of ground on which a town, building, or monument is constructed.
site -an area of ground on which a town, building, or monument is constructed.
sight- the faculty or power of seeing, the action or fact of seeing someone or something

Q7.
 I. I just took my shoes off at midnight and found that I have little, turbid(a)/turgid(b) toes!
II. It is impossible to tell if there is a specific  breech(a)/breach(b) of any conflict of interest laws
III. Eminent(a)/ imminent(b) domain laws generally allow for the confiscation of private property if taking it is judged to serve a larger public good.
(a) bbb
(b) abb
(c) bba
(d) aba
(e) aaa

S7. Ans.(c)
Sol.breach- A breach is a break — whether it's a breach in contract or a breach in a dam.
A breech, double "e," is an opening at back of the gun.

eminent-(of a person) famous and respected within a particular sphere.
immanent - existing or operating within; inherent.
imminent-about to happen

Q8. 
 I. Thinking about the etymology(a)/entomology(b) of these words made me think about exactly why we, as designers, were originally inspired by these ideas.
II. Charming and gregarious with a flair(a)/flare(b) for grand gestures, he was haunted by drug addiction.
III. In our textbooks, there are photos of physicians a century ago performing autopsies with their bear(a)/bare (b) hands.
(a) aba
(b) aaa
(c) aab
(d) bba
(e) bab

S8. Ans.(c)
Sol. Entomology-the branch of zoology concerned with the study of insects.
etymology-study of the origin of words and the way in which their meanings have changed throughout history.

Flair is a noun meaning an aptitude or eagerness for something or a distinctive style.
Flare -a sudden brief burst of bright flame or light.

bare - (of a person or part of the body) not clothed or covered.
bear-(of a vehicle or boat) convey (passengers or cargo).

Q9. 
 I. Anaklet says we're going to surprise some guerilla(a)/gorillas (b) eating breakfast.
II .Starbucks announced last summer it would start retailing flavored instance(a)/instant(b) coffee, and here it is.
III. An insidious(a)/invidious(b) new email virus infiltrated high-profile US companies Thursday.
(a) abb
(b) baa
(c) bab
(d) bbb
(e) bba

S9. Ans.(e)
Sol. A gorilla is a type of large African ape. A guerrilla, on the other hand, is a fighter who's a part of a rebellious group that's battling a government or other authority and likes to raid and ambush.

instance- an example or single occurrence of something; cite (a fact, case, etc.) as an example.
Instant-happening or coming immediately; prepared quickly and with little effort.

insidious -proceeding in a gradual, subtle way, but with very harmful effects.
invidious-(of an action or situation) likely to arouse or incur resentment or anger in others.

Q10. 
 I. The alternative (a)/alternate(b) jersey will have an interlocking SD on the left chest.
II. The current council will formerly(a)/formally (b) disband within the next few days. 
III. Their report was titled(a)/entitled(b): "Euro zone: Thinking the unthinkable?
(a)bab
(b)bbb
(c)bba
(d)aba
(e)bbb

S10. Ans.(c)
Sol.Alternate - occur in turn repeatedly, change repeatedly between two contrasting conditions.
Alternative -(of one or more things) available as another possibility or choice.Alternative can be an adjective or noun, too. As an adjective, it describes something available as another choice, including alternative lifestyles. As a noun, it means one of two or more choices.

Former is at the root of formerly, referring to something that occurred earlier. If you changed your name, you'd be referred to as formerly known as whatever-your-name-used-to-be.At the root of formally is formal, an adjective that describes something as following custom, regulations, or ceremonies. You might speak formally during your speech but chat casually with everyone after. Formally describes something official.

entitle-give (someone) a legal right or a just claim to receive or do something.
titled-(of a person) having a title indicating high social or official rank.

Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and according to the last statement, then answer the questions given below them.

A. I can still remember the smell of the burning coal, the ‘choo choo’ noise made by the train and the company of different kinds of people.

B. Nowadays, we connect less with people in this way; rather, we mostly try to connect through screens and buttons and find many misunderstandings arise as a result.

C. Even today, I still love to look around in the train, see what the people are doing, what they are eating, what they are talking about, where they are going.

D. Those were golden times in my life.

E. There are so many activities to connect with each other and there are so many chances to be connected.

F. I say to everyone, don’t stay at the computer for too long.

G. I remember when I was very small, I used to take train journeys in Darjeeling.

Last: Give yourself time and space to be connected with nature.The external nature will bring you closer to your own nature.

Q11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) A
(b) C
(c) F
(d) E
(e) G

Q12. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a)B
(b)C
(c)D
(d)E
(e)A

Q13.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) F
(b) B
(c) E
(d) A
(e) G

Q14. Which of the following should be the SEVENTH sentence after rearrangement?
(a) G
(b) E
(c) D
(d) F
(e) C

Q15.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) E
(b) A
(c) B
(d) C
(e) D

S1. Ans.(a)
Sol. GDACEBF is the correct sequence.

S2. Ans.(d)
Sol. GDACEBF is the correct sequence.

S3. Ans.(e)
Sol. GDACEBF is the correct sequence.

S4. Ans.(d)
Sol. GDACEBF is the correct sequence.

S5. Ans.(e)
Sol. GDACEBF is the correct sequence.



You May also like to Read: