English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): In each question below four words which are numbered (a), (b), (c) , (d)  and (e) have been printed in bold, of which one word may be wrongly spelled or inappropriate in the context of the sentence. The number of that word is the answer.

Q1. The potential of India’s district (a)/  hospital system to drammatically expand (b)/ access to quality secondary (c)/  and tertiary health care (d)/  has never really been realised. (e)/

S1. Ans.(b)
Sol.dramatically is the correction required here.

Q2. A market-driven approach (a)/   to providing  district hospital (b) / beds for only those with  (c)/  the means would (d)/   difeat the objective. (e)

S2. Ans.(e)
Sol.defeat is the correction required here.

Q3. The absence of purposeful laws (a)/   to ensure adherance (b)/   to the above will of the (c) /  people is a challenge (d)/    to the common man. (e)

S3. Ans.(b)
Sol. adherence 

Q4. The CAG report’s findings (a)/on the state of the (b)/ Indian Railways are no (c)/ surprise to (d)/  frequent trevellers. (e)

S4. Ans.(e)
Sol. travellers

Q5. The Ministry of Petroleum is working (a)/ towards creating an e-commerce (b)/ platform in which customers can order (c)/  desel online and get delivery (d)/  at their doorstep. (e)

S5. Ans.(d)
Sol. diesel

Q6. Due to the substandard quality (a)/     of food supplied, passengers (b)/   are compeled to buy (c)/  food from (d)/  unauthorized vendors. (e)

S6. Ans.(c)
Sol.compelled 

Q7. One major concern in such an arrangement is to ensure (a)/     that the bulk of health spending, whether from (b)/    government funds, subsidy or private insurance, (c) /  goes into actual care provision, and that administrative (d)/   expanditure is capped under the contract. (e)

S7. Ans.(e)
Sol. expenditure

Q8.  It is incongrous, however, to opt for contracts (a)/ of 30 years, given the move towards achieving universal (b)/ health coverage and, aspirationally, a single-payer (c)/ government-led model that (d)/    mainly relies on public facilities. (e)

S8. Ans.(a)
Sol. incongruous

Q9. I was driven to literature, philosophy, law, ethics (a) / and an entire oevure of theories on (b)/ journalism during the past five years  (c)/  to earnestly address the questions from readers (d)/, without fear or favour. (e)

S9. Ans.(b)
Sol.oeuvre 

Q10. If the brain is the newspaper, (a)/  then the mind is the reader and (b)/ consciousnes is (c)/  the relationship between (d)/ the newspaper and the reader. (e)

S10. Ans.(c)
Sol. consciousness

Q11. It is a refreshing thought (a)/ especially when the term (b)/ ‘patriotism’ has become a (c)/ much malignd one by (d)/ both rightists and ultra-leftists. (e)

S11. Ans.(d)
Sol. maligned

Q12. What looked like a pressure tactic (a)/ to earn nomination as the Congress’s (b)/ chief ministereal candidate soon (c)/  turned into open defiance, and (d)/ eventually ended in a parting of ways. (e)

S12. Ans.(c)
Sol. ministerial 

Q13. A seasoned politician with immense popularity (a)/ and expereince in dealing with the (b)/ military, he upheld his (c) / authority in his third term despite (d)/  sustained pressure from the generals. (e)

S13. Ans.(b)
Sol. experience

Q14. More details on where (a)/  the consigment originated (b)/  and the persons (c) / involved in the (d) / syndicate were awaited. (e)

S14. Ans.(b)
Sol. consignment

Q15. Given the recource to tax funds for (a)/ viability gap funding and use of (b)/  public infrastructure, the operations (c) / should be audited by the (d) /  Comptroller and Auditor General. (e)

S15. Ans.(a)
Sol. recourse

You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF