English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-10):  In the questions given below, find out which of the phrases (I), (II), (III) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q1. I was in the middle of a sentence, and he hang around on me! How rude.
I.   Hang on
II.  Hang out
III.Hung up
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S1. Ans.(d)
Sol.Hang up — To end a call on the phone, especially if it’s before the other person is ready.
Hang out — To spend time with someone, casually.
Hang on — To keep something.

Q2. He checked over the old car to see if it was worth buying.
I.    check up on
II.   check  through
III. check with
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S2. Ans.(e)
Sol.check  over -closely examine the condition of something
check out of - leave a hotel, hospital
check  through- send luggage through (to a destination)investigate someone or something
check with- ask a person for confirmation 

Q3. You need to think this up carefully before you make a decision.
I. think through
II. think  over
III. thing on
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S3. Ans.(a)
Sol. think through - consider carefully
think  up - create or invent a false story
think  over-consider 

Q4. My boss really stuck it to me when I arrived late to work for the third time this week
I.  stick to
II. stick up for
III. stick down
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S4. Ans.(e)
Sol. stick it to - severely criticize a person (inf.)
stick to - persevere, keep trying
stick up for - defend oneself or opinions 

Q5. I run out of my English teacher at the movies last night. She's so nice!
I. run off
II. ran into
III. run down
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S5. Ans.(c)
Sol. run into - meet unexpectedly
run off - make leave
run  off- reproduce (photocopies)
run off leave quickly
run out of - not have any more of something
run down- loose power, be very tired

Q6. Mark pull down too quickly and crashed into the wall.
I.   pull through
II.  pulled in
III. pull out
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S6. Ans.(c)
Sol. pull in -park (a vehicle)
pull out- depart (a vehicle)
pull through- barely survive
pull down- earn

Q7. Everybody said she would never finish the puzzle, but she it keep down until it was done.
 I. keep out
II. keep off
III. kept to
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S7. Ans.(d)
Sol. keep to-  continue, persist in (an activity)
keep up- stay on the required schedule
keep  over- cover something with, put something above
keep out-  prevent from entering
keep off -prevent from stepping or
keep down - not vomit, not throw up, keep in one's stomach

Q8. We should hold  upon on making dinner until your parents arrive.
I. hold back
II. hold on
III. hold off on
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S8. Ans.(d)
Sol. hold off on - delay
hold back- not allow to advance in school
hold on -grasp tightly
hold up -rob (a bank, a person) with a weapon
hold  up- delay (a flight, traffic)

Q9. You don't need a computer. You can get around the typewriter.
I.    get by with
II.   get by on
III. get away with
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)  Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S9. Ans.(a)
Sol. get by with -manage with
get by on - survive with minimal resources
get by -survive without having the things you need or want
get away with - do something against the rules or illegal and not get caught or punished
get around-go many places

Q10. We usually eat in instead of going out for dinner.
I. eat out
II. eat  up
III. eat away
(a)  Only  I
(b)  Only I and II
(c)   Only II
(d)  Only III
(e)  No change required

S10. Ans.(e)
Sol. eat in -eat inside the home
eat  up - devour
eat away- gradually destroy, erode
eat out -eat outside the home

Directions (11-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q11. The new puppy was(a)/ scared of my husband when (b)/we first got him, but he warmed upon to (c)/ him pretty quickly.(d)no error (e)

S11. Ans.(c)
Sol. Warm up (to) — To start liking someone or something more as you spend more time with them, especially if you didn’t really like them in the beginning.

Q12. He’ll pay of all (a)/ the problems (b)/ he caused (c)/me by being late today!(d)no error (e)

S12. Ans.(a)
Sol. Pay for — This phrase can either mean to give someone money for a particular purpose (like paying for a new car), or to suffer because of something you did.

Q13. After the storm (a)/died down, we (b)/went outside to (c)/see the damage it had caused.(d)no error (e)

S13. Ans.(e)
Sol. die down-To calm down, become less strong

Q14. Don’t buy (a)/that. Let’s shop(b)/ away and see if (c)/we can find something cheaper.(d)no error (e)

S14. Ans.(c)
Sol. shop around-To compare prices

Q15. You'll have to (a)/ run faster(b)/ than that if you (c)/want to catch up with Marty.(d)no error (e)

S15. Ans.(e)
Sol. catch up-get to the same point as somebody else



You May also like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF