English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-5): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required (e) as the answer.

Q1. The question of legitimacy of referendums is important and it is automatic provided if the Centre concedes this mechanism on such issues.
(a)  it is automatically provide if the Centre concedes
(b)  it’s automatically provided if the Centre concedes
(c)  it’s  automatically provide if the Centre concedes
(d)  it is automatically provided if the Centre concedes
(e)  No correction required

S1. Ans.(d)
Sol.it is automatically provided if the Centre concedes

Q2.The World Report on Ageing and Health 2015 (WHO) is emphatic about what is known as ageing in place, that is the ability of older people to live in their own home and community safely, independent, and comfortably, regardless of age, income or level of intrinsically capacity. 
(a)  in there home and community safely, independently, and comfortable, regardless of age, income or level of intrinsic capacity.
(b)  in their home and community safely, independent, and comfortably, regardless of age, income or level of intrinsically capacity.
(c)  in their home and community safely, independently, and comfortably, regardless of age, income or level of intrinsic capacity.
(d)  in there home and community safely, independent, and comfortably, regardless of age, income or level of intrinsic capacity.
(e)  No correction required.

S2. Ans.(c)
Sol.in their home and community safely, independently, and comfortably, regardless of age, income or level of intrinsic capacity.

Q3. Something like GST were never imagined to been possible in a country of the size and scale of India.
(a)  was never imagined to possibility in a country of the
(b)  was never imagining to be possibility in a country of the
(c)  was never imagined to be possible in a country of the
(d)  was never imagining to be possible in a country of the
(e)  No correction required

S3. Ans.(c)
Sol. was never imagined to be possible in a country of the

Q4. The new initiatives were being introduced to provide assistance to States for upgrading police infrastructure, forensic science laboratories, institutions and the equipment available with it to plug critical gaps in the criminals justice system.
(a)  and the equipments available with them to plug critical gaps in the criminal justice system.
(b)  and the equipment available with them to plug critical gaps in the criminal justice system.
(c)  and the equipment available with them to plugged critically gaps in the criminal justice system.
(d)  and the equipments available with it to plug critical gaps in the criminal justice system.
(e)  No correction required

S4. Ans.(b)
Sol. Equipment is a noncount noun, or a noun that cannot be counted and does not have a plural form. You can have "a lot of equipment," "more equipment," or "less equipment".

Q5. Police stations would been linked with other criminal justice system units such as prisons, forensic laboratories and prosecution offices.
(a)  Police stations would be link with other criminal justice system units such as prisons
(b)  Police stations would be linked with other criminal justice system units such as prisons
(c)  Police stations would linked with other criminal justice system units such as prisons
(d)  Police stations would being  link with other criminal justification system units such as prisons
(e)  No correction required

S5. Ans.(b)

Sol. Police stations would be linked with other criminal justice system units such as prisons

Directions (6-10): In each question, there is pair ofwords/phrases that highlighted. From the highlighted word(s)/phrase(s), select the most appropriate word(s)/phrase(s) to form correct sentences. Then, from the options given, choose the best one.

Q6. I. Ricky Gervais' clever touch is muted in this unexceptional(a)/unexceptionable(b) film about young men navigating adulthood.
II. "It was actively involved in every operation to persecute(a)/prosecute(b), expel and exterminate the Jews from the very beginning," he said.
III. If you enter the theater of this novel, get set to weather(a)/Whether(b) some disorientation as soon as the lights dim.
(a)  aba
(b)  abb
(c)  aaa
(d)  baa
(e)  bbb

S6. Ans.(c)
Sol.The first sentence discusses a film that was ho-hum, nothing exciting, nothing to write home about. Choose unexceptional, and you'll be saying it's plain or ordinary.
unexceptionable means "allowing no exception; unalterable."
unexceptional mean ordinary and unexceptionable to mean without exception or objection.

persecute can mean harming, harassing, tormenting, or oppressing; subject (someone) to hostility and ill-treatment, especially because of their race or political or religious beliefs.
prosecute-institute or conduct legal proceedings against (a person or organization);continue with (a course of action) with a view to its completion.

Weather-the state of the atmosphere at a particular place and time as regards heat, cloudiness, dryness, sunshine, wind, rain, etc.
The word whether indicates a choice.

Q7. 
I.Tall and lean, he is wearing blue jeans, tennis shoes, a dark blazer and red tie with hair every sports anchor would jealousy(a)/envy(b).
II.He's a descent(a)/decent(b) old chap, but isn't at home much.
III.The reporter, gathering his wits, gave a contemptuous(a)/contemptible(b) laugh. 
(a)  aba
(b)  bba
(c)  bbb
(d)  aaa
(e)  aab

S7. Ans.(b)
Sol. Envy requires two parties, like you and that neighbor, when you want her new car and you wish you were the one riding around with the top down. You feel envy when you want something someone else has.
Jealousy is that unpleasant emotion you feel when you think someone’s trying to take what’s yours. You can feel envy about something you don't have but want, but you feel jealousy over something you already have but are afraid of losing.

Decent-socially acceptable.Decent can also mean good but not excellent.
Descent -an act of moving downwards, dropping, or falling; the origin or background of a person in terms of family or nationality.

Contemptible- deserving contempt; despicable.
Both words turn contempt into an adjective. Contempt is a noun that describes the feeling that someone is beneath you or the state of being despised.The -ible ending means "able to." Contemptible, then, means "able to be scorned, worthy of contempt." It refers to the person or thing the contempt is aimed at.The –ous ending means "full of," so contemptuous means "full of contempt, showing scorn." It refers to the person or thing showing the scorn, like that contemptuous glare you gave that mean kid who dumped your sister.

Q8. 
I.  An off-duty Houston police officer used a marital (a)/martial(b) arts move to kill a man who had asked a bartender for her telephone number
II. Some slowing is expected in 2012 because of global economic(a)/economical(b) woes.
III. It is far better to think of these as isolated, unpredictable, discrete(a)/discreet(b) events. 
(a)  bab
(b)  baa
(c)  bba
(d)  abb
(e)  bbb

S8. Ans.(b)
Sol. Marital comes from the word marriage. It means either related to marriage or to a husband and his role in a marriage (usually the first).
Martial is related to war; related to the profession of war; or the characteristics of a warrior.

Q9. I. America's principles(a)/principals(b) establish religious liberty as a fundamental right.
II. A liquid ocean and a rocky core may lay(a)/lie(b) beneath the icy shell.
III. The coach had put some thoughts on paper and gave his friend the name of a possible publisher who turned out to be uninterested(a)/disinterested(b).
(a)  bbb
(b)  bab
(c)  aaa
(d)  aba
(e)  aab

S9. Ans.(d)
Sol. A principle is a fundamental or general truth. It might also be the original (fundamental) source of something.
Principal, on the other hand, is the person with the highest authority in a group, such as a school principal or the principal investor in a company. It is also the original sum of money or assets invested or lent.

Lay
is a transitive verb, meaning it needs to transport something (i.e. a direct object). When you lay the blanket down, "blanket" is the direct object. Lay is also the past tense of lie (to recline). That's not confusing at all! Today you lie on the bed. Yesterday, you lay on the itchy couch.

Disinterested means impartial, having no bias or profit from something.
Uninterested means neutral or indifferent, having no interest in something.

Q10. I. Blue colours denote(a)/connotes(b) wetter earth; yellow colours show drier conditions.
II. Earth" comprises(a)/composed(b) clay, mud, ochre, marl, and "peculiar earths generally
III. First, based on your question, we'll presume(a)/assume(b) you're a recent college graduate. 
(a)  aaa
(b)  aab
(c)  baa
(d)  aba
(e)  bab

S10. Ans.(b)
Sol. connote-(of a word) imply or suggest (an idea or feeling) in addition to the literal or primary meaning.To connote is to suggest a connection. The word red can connote danger; we use the color red in warning signs to signify danger.
Denote- be a sign of; indicate; stand as a name or symbol for.

Compose means to make up a whole
Comprise means made up of, contain, include. When you use comprise, mention the whole thing first, then the parts, as in "the house comprises four rooms." It doesn't need an of after it.

Assume-To assume is to suppose or believe something without any proof. It also means to take over, usually responsibilities and duties, such as with a job, or to take on a look or attitude.

Directions (11-15): The following sentences each contains one blank, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q11. The question of legitimacy of referendums is important and it is automatically ______ if the Centre concedes this mechanism on such issues. 
(a)  see
(b)  directed
(c)  resolving
(d)  provided
(e)  relieving

S11. Ans.(d)
Sol. provided is the correct choice.

Q12.The World Report on Ageing and Health 2015 (WHO) is emphatic about what is known as ageing in place, that is the ability of older  people to live in their own home and community safely, independently, and comfortably, _____ of age, income or level of intrinsic capacity. 
(a)  perplexed
(b)  regardless
(c)  regarding
(d)  projected
(e)  output

S12. Ans.(b)
Sol. regardless is the correct choice.

Q13. Something like GST was never imagined to be _____ in a country of the size and scale of India.
(a)  possible
(b)  complex
(c)  insert
(d)  discover
(e)  indicate

S13. Ans.(a)
Sol. possible is the correct choice.

Q14. The new initiatives were being  _________ to provide assistance to States for upgrading police infrastructure, forensic science laboratories, institutions and the equipment available with them to plug critical gaps in the criminal justice system.
(a)  achieved
(b)  imply
(c)  introduced
(d)  resorted
(e)  obvious

S14. Ans.(c)
Sol. introduced is the correct choice.

Q15. Police stations would be _____ with other criminal justice system units such as prisons, forensic laboratories, and prosecution offices.
(a)  direct
(b)  obtained
(c)  commented
(d)  linked
(e)  value

S15. Ans.(d)
Sol. linked is the correct choice.




You May also like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments