English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Directions (1-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required mark (e) as the answer.

Q1. The project was difficult, but we Keep down and eventually, it Was done.
(a) Keep around
(b) Keep back
(c) Keep from
(d) keep at it
(e) No improvement

S1. Ans.(d)
Sol. keep at it-to continue doing or trying to do something
Keep around- Keep something near you
Keep back -Maintain a safe distance
Keep down- to stay close to the ground or floor
Keep from- Control yourself, refrain

Q2.  He was acting on his feelings of inferiority by being overly aggressive.
(a) Acting up
(b) Acting at
(c) Acting upon
(d) Acting out
(e) No improvement

S2. Ans.(d)
Sol. Act out- to demonstrate or illustrate by pantomime or by words and gestures
Act  upon- have and exert influence or effect
Act on- to act in accordance with; follow
Act up-Behave badly or strangely

Q3. The past year has been successful and, look after, we expect to do even better in the coming months.
(a) looking ahead
(b) look at
(c) look back
(d) look into
(e) No improvement

S3. Ans.(a)
Sol. look ahead- to think about what will happen in the future
Look after- Take care
look at- to think about or consider (something or someone)
look back- to think about something in the past
look into -to try to get information about (something)

Q4. The judge thanked the witness and allowed her to stand in.
(a) stand out
(b) stand down
(c) stand alone
(d) stand aside
(e) No improvement

S4. Ans.(b)
Sol. stand down - to leave the witness stand in a court of law
stand in -to take the place of (someone who is away for a time)
stand out -to be easily seen or noticed
stand aside-to take a few steps backwards
stand behind- to support (someone or something)
stand alone- to be in a position or situation in which you are not helped or supported by others

Q5. He looked like someone had worked him about pretty good.
(a) work off
(b) work on
(c) worked over
(d) work up
(e) No improvement

S5. Ans.(c)
Sol. work over- to hurt (someone) by hitting, kicking, etc
work off- to pay (a debt) by working
work on -to be in the process of making (something), doing (something), etc.
work up-to make (someone) feel very angry, excited, upset, etc.

Q6. I came over the book in a little second-hand bookshop in Dorset
(a) Come into
(b) Come down
(c) Come by
(d) came upon
(e) No improvement

S6. Ans.(d)
Sol. Come upon- Find by chance
Come up- Appear
Come over -Feel strange
Come into-Be important or relevant
Come down- with Fall ill
Come by -Visit
Come around- Recover consciousness

Q7. Three dangerous Category A prisoners break away Wands worth Prison last night
(a) Break through
(b) Break out in
(c) broke out of
(d) Break for
(e) No improvement

S7. Ans.(c)
Sol. Break out of -Escape
Break through -Pass a barrier or obstacle
Break out in- Sweat heavily, develop skin sores or irritation
Break out -Start (war, conflict)
Break away -Leave an organization, usually to form a new one
Break for-To go or run towards a place, especially when you are trying to escape

Q8. He was sent in to replace the starting goaltender
(a) send on
(b) send forth
(c) send away
(d)send about
(e) No improvement

S8. Ans.(e)
Sol.send in- to tell (a player) to enter a game
send on -to cause (something) to go or to be carried from one place to another
send forth- to cause (something) to be heard
send down to send -(someone) to prison send away for-to ask to receive (something) by sending a letter, coupon, etc., to someone by mail

Q9. Each month she pays into an account that can be used for medical expenses.
(a) pay off
(b) pay up
(c) pay out
(d) pay up to
(e) No improvement

S9. Ans.(e)
Sol. pay into -to put money into (a fund or account)
pay off- to produce a result that you want
pay up -to pay what you owe : to pay what is due
pay out- to give (an amount of money) to someone usually over a period of time
pay up to -pay what you owe : to pay what is due

Q10. All the seats were sold and a large crowd had to be turned away.
(a)turn up
(b) turn around
(c) Turn out
(d) turn back
(e) No improvement

S10. Ans.(e)
Sol. Turn down (someone or something) or turn (someone or something) down: to say no to (someone or something) especially in a polite way
Turn around or turn around (something) or turn (something) around- to cause a vehicle to travel in the opposite direction
Turn around (something) or turn (something) around-to change (something) in a way that makes it better or more successful
Turn away (someone) or turn (someone) away-to refuse to allow (someone) to enter a place
Turn back -to move in the opposite direction in order to return to a place

Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. It already has a nuclear arsenal, a formidable missile programme, and has taken creditable strides in the field of space exploation.

B. Owning a HSR network has become a status symbol for nations.

C. After all, it has the dream of becoming the third

D. China leveraged this phenomenon to the hilt by introducing high-speed trains on its network in the nineties, and can now boast of owning the world’s largest HSR network.

E. The high-speed rail (HSR) owes its genesis to the competition railways faced from fast-moving automobiles and airplanes.

F.  It is but natural for India to aspire to join the exclusive club of nations having a HSR network.
the largest economy in 25 years.

Q11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a)A
(b)C
(c)D
(d)E
(e)B

Q12. Which of the following should be the FIFTH(last) sentence after rearrangement? 
(a)F
(b)C
(c)D
(d)E
(e)A

Q13.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a)F
(b)B
(c)E
(d)A
(e)D

Q14. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a)A
(b)E
(c)D
(d)B
(e)F

Q15.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a)E
(b)A
(c)F
(d)C
(e)B

S11. Ans.(C)
Sol.EBDFCA is the correct sequence. Statement D is the third sentence. 'this phenomenon' is the hint here.

S12. Ans.(B)
Sol.EBDFCA is the correct sequence.Statement Ais the concluding statement which gives a coherent sense to the paragraph.

S13. Ans.(C)
Sol.EBDFCA is the correct sequence. Statement E is the first sentence, as it introduces the point of discussion about high-speed rail (HSR).

S14. Ans.(E)
Sol. EBDFCA is the correct sequence

S15. Ans.(E)
Sol. EBDFCA is the correct sequence.Statement B is the second sentence as it explains the idea of high-speed rail (HSR) further.




You May also like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments