English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Direction (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical mistake/error in it. Choose the sentence /Option which is CORRECT without any errors in it. If all the sentences are incorrect mark (e) as the answer. 

Q1. 
(a) When selecting a fund, we looked to understand the teams managing the fund, and there strategy and performance.
(b) When selecting a fund, we look to understand the teams managing the fund, and their strategy and performance.
(c) When selecting a fund, we looking  to understand the teams managing the fund, and their strategy and performance.
(d) When selecting a fund, we look at understanding  the teams manage the fund, and there strategy and performance.
(e) All are Incorrect

S1. Ans.(b)

Sol. When selecting a fund, we look to understand the teams managing the fund, and their strategy and performance

Q2.  
(a) The first role of education is to infuse values in individuals and change there inner self.
(b) The first role of education is to infused values at individuals and change their inner selves.
(c) The first role of education is at infusing values on individuals and changed their inner selves.
(d) The first role of education is to infuse values in individuals and change their inner selves.
(e) All are Incorrect

S2. Ans.(d)
Sol. The first role of education is to infuse values in individuals and change their inner selves.

Q3. 
(a) Disharmonious relationship with fellow human beings,  society and with nature also emanates much from our imbalance relationship with nature.
(b) Disharmonious relationship with fellow human beings, with society and with nature also emanates many from our imbalanced relationship with nature.
(c) Disharmonious relationship with fellow human beings, with society and with nature also emanates much from our imbalanced relationship with nature.
(d) Disharmonious relationship with fellow human beings, with society and nature also emanated many from our imbalance relationship to nature.
(e) All are Incorrect

S3. Ans.(c)
Sol. Disharmonious relationship with fellow human beings, with society and with nature also emanates much from our imbalanced relationship with nature.
Statement B and D are incorrect because "Much" is used for uncountable nouns, "Many" is used for countable nouns. Hence use of many is incorrect here.

Q4. 
(a) Ecological reconstruction should be on the heart of our education system.
(b) Ecology reconstruction should be in the heart of our education system.
(c) Ecological reconstruction was on the heart of our education system.
(d) Ecological reconstruction should be at the heart of our education system.
(e) All are Incorrect

S4. Ans.(d)
Sol. Ecological reconstruction should be at the heart of our education system.

Q5. 
(a) Education must seek to nurture, refine and fully develop these dimensions of holistic human development.
(b) Education must seek for nurture, refine and full develop these dimensions of holistic human development.
(c) Education must seek to nurture, refine and fully developed this dimensions of holistic human development.
(d) Education must seek at nurture, refine and fully develop these dimensions of holistic human development.
(e) All are Incorrect

S5. Ans.(a)
Sol. Education must seek to nurture, refine and fully develop these dimensions of holistic human development.

Directions (6-10):  In the questions given below, find out which of the phrases (I), (II), (III) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q6. The air conditioner cuts in when the temperature gets to 22°C.
I.    Cut back 
II.  Cut down
III. Cut over

(a)Only  I
(b)Only I and II
(c)only II
(d)Only III
(e)No change required

S6. Ans.(e)
Sol. cut in-start operating (of an engine or electrical device)
cut in-pull in too closely in front of another vehicle
cut something down-make something fall to the ground
cut something out-remove part of something (usually with scissors and paper)
cut back on something-consume less

Q7.  We called off  but we weren't able to find the car part we needed.
I. Call up
II. called around 
III. Called in

(a) Only I and II
(b) Only III
(c) only II
(d) Only I
(e) No change required

S7. Ans.(c)
Sol. call around-phone many different places/people
call something off-cancel
call somebody back-return a phone call
call somebody up-phone
call on somebody-visit somebody

Q8. We have to work over the total cost before we buy the house.
I. work up
II. work through 
III. work out 

(a) Only I and Only II
(b) Only IIand Only I
(c) Only III
(d) Only II and Only III
(e) No change required

S8. Ans.(c)
Sol. work something out-make a calculation
work out-be successful
work out-exercise
work (someone) over- to hurt (someone) by hitting, kicking, etc.
work through-to deal with (something that is difficult or unpleasant) successfully
work (someone) up : to make (someone) feel very angry, excited, upset, etc.

Q9. I ran in an old school-friend at the mall.
I. run away
II. ran into 
III. run out

(a) only II
(b) only III
(c) only I
(d) only I and only III
(e) No change required

S9. Ans.(a)
Sol. run into somebody/ something-meet unexpectedly
run over somebody/ something-drive a vehicle over a person or thing
run over/ through something-rehearse, review
run away-leave unexpectedly, escape
run out-have none left

Q10. We're going to freeze out here if you don't let us get round the bus.
I.    get over
II.   get together
III. get on 

(a)  only III
(b)  only II
(c)  only II  and only I
(d)  only I
(e)  No change required

S10. Ans.(a)
Sol. get on something- step onto a vehicle
get over something-recover from an illness, loss, difficulty
get round to something-finally find time to do
get together-meet (usually for social reasons)





You May also like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.