English Questions For IBPS PO Exam 2017

Twisted One English For IBPS PO 2017

Dear Students, English Section is a topic quite dreaded by candidates taking the bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the Sentence Correction, new pattern English section of bank exams. In this quiz, you can practice paragraph completion and out of the context sentence questions For IBPS PO 2017.



Directions (1-10): In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Each blank has four alternative words given in options (a), (b),(c) and (d). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (e) as your answer if the word given in bold after the blank is your answer i.e. “No change”.

These days there is much love for farmers among people who do not meet farmers. In their imagination, farmers are earthy, ancient and genuine, like noble organic vegetables. In the English-language media, farmers have 1.___(celebrated) the same status as “techies”—they are a flock of same people to whom stuff happens. Rich, poor, male, female, high-caste, Dalit, the Bihari farm worker and Kannadiga planter, are all just farmers. And the farmers themselves have caught on to this. In March, a group of Tamil farmers went to Delhi to protest in green loin cloths and garlands made out of exhumed skulls that they claimed belonged to farmers who had 2___ (done)suicide. They also held live mice and parts of dead snakes between their teeth to get the 3.___(authorization) of the prime minister so that he would 4.___(pay) their loans. No other class of people could have gotten away with wearing human-skull garlands and biting live mice, but they were farmers.
If poor farmers had not become the 5. _______(losses)of all farmers, they would have been identified clearly as the primary foes of the urbane crowd. Farmers, though scholars of the land, are the same entrepreneurs who 6.___(produce) chemicals to make their produce look fresh. The rich among them don’t pay taxes. They are the largest consumers of fresh water—irrigation alone takes up over 80% of Indian freshwater, chiefly to grow high-carb crops, like rice, that are heavily 7.___(subsidized) too. They also consume free or cheap electricity. There is a more important reason why the farmer is the natural foe of the liberal urbane—the farmer is a villager. In the villager live the instincts and compulsions of a primordial tribal. He can survive only as part of the herd. As a result, identity is everything to him. He must 8.___(preserve) caste, and social hierarchies, and religious venoms, and the place of men over women. He might be an oppressed man but to everybody who is below him, he is an oppressor too. He cherishes a type of order that keeps the hierarchies in place. He considers social order “tradition”, and civil disorder “freedom”.
B.R. Ambedkar had contempt for the Indian village. The liberation of Dalits, he was clear, involved their liberation from the village. Urban migration was then, as it is now, not merely about economics, but also a 9.___(limitation) of anonymity for those for whom identity is a curse. The villager does not live in villages alone. In fact, cities have become the more powerful 10.___(challengers) of the feudal village. Villagers fill Parliament, the legislative assemblies and municipal bodies. They fill government offices. They run big and small businesses too. They are in the richest ghettos of Mumbai.

Q1. 
(a) attained
(b) hailed
(c) identified
(d) branded
(e) no correction

S1. Ans.(a)
Sol. Only “attained” makes the given sentence meaningful. No other word fits in the sentence.

Q2.
(a) concluded
(b) ended
(c) completed
(d) committed
(e) no correction

S2. Ans.(d)
Sol. Only “committed” makes the given sentence meaningful. No other word fits in the sentence.

Q3.
(a) money
(b) acquiescence
(c) permission
(d) attention
(e) no correction

S3. Ans.(d)
Sol. The things being done by the farmers can only draw one’s “attention”. No other word fits in.

Q4.
(a) reimburse
(b) waive
(c) compensate
(d) balance
(e) no correction

S4. Ans.(b)
Sol. “Waive” means “to refrain from claiming or insisting on”. So, it best suits with loans being talked about in the given sentence.

Q5. 
(a) victims
(b) sufferers
(c) mascots
(d) fatalities
(e) no correction

S5. Ans.(c)
Sol. Mascot means "an animal, person, or thing adopted by a group as its representative symbol and supposed to bring good luck". So, only “mascot” fits in the context of the given passage.

Q6.
(a) manufacture
(b) spray
(c) assemble
(d) amass
(e) no correction

S6. Ans.(b)
Sol. Only “spray” makes the given sentence meaningful. No other word fits in the sentence.

Q7.
(a) cultivated
(b) cultured
(c) urbane
(d) civilized
(e) no correction

S7. Ans.(e)
Sol. Only “subsidized” fits in the context of given passage. No other word fits in.

Q8.
(a) prevent
(b) include
(c) thwart
(d) foil
(e) no correction

S8. Ans.(e)
Sol. Only “preserve” makes the sentence perfect in the context of the given passage. No other word fits in.

Q9.
(a) law
(b) regulation
(c) parameter
(d) pursuit
(e) no correction

S9. Ans.(d)
Sol. “Pursuit” is “an effort to secure or attain”. So, it fits perfectly in the sentence.

Q10.
(a) competitors
(b) bastions
(c) rivals
(d) adversaries
(e) no correction

S10. Ans.(b)
Sol. “Bastion” is anything seen as preserving or protecting some quality, condition, etc. So it fits in perfectly.

Directions (11-15): Pick out the most effective pair of words from the given pair to make the sentences meaningful.

Q11. In India, particularly considering the prevalent differences between __________ and tariffs, alternate schemes for rural electrification are unlikely to succeed unless the resultant tariffs are perceived to be __________.
(a) people……better
(b) industry……cheaper
(c) subsidiaries……manageable
(d) costs……reasonable
(e) cards……cheaper

S11. Ans.(d)
Sol. “costs……reasonable” makes the sentence meaningful and semantically appropriate.

Q12. __________ in India has been the __________ of Small and Marginal Farmers.
(a) Systems……outcome
(b) Water……tenure
(c) Agriculture……preserve
(d) Fertilizers……possessed
(e) Farmers……future

S12. Ans.(c)
Sol. “Agriculture……preserve” makes the sentence meaningful and semantically appropriate.

Q13. __________ keep the environment clean, by __________ on animal carcasses.
(a) Birds……eating
(b) Animals……feeding
(c) Fish……gulping
(d) Vultures……scavenging
(e) Machines……encroach

S13. Ans.(d)
Sol. “Vultures……scavenging” makes the sentence meaningful and semantically appropriate.

Q14. The researcher had been __________ for some information when suddenly he __________ that he had noted down some of the facts in his diary.
(a) aspiring……responded
(b) hunting……realized
(c) looking……enquired
(d) levelled……suggested
(e) recommend……vest

S14. Ans.(b)
Sol. “hunting……realized” makes the sentence meaningful and semantically appropriate.

Q15. Power to __________ the constitution __________ in Parliament.
(a) change……rests
(b) amend……vests
(c) read……directs
(d) revise……rests
(e) recommend……vest

S15. Ans.(b)
Sol. “amend……vests” makes the sentence meaningful and semantically appropriate.