English Questions For IBPS PO Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Direction (1-10) : In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be  modified according to the tense  of the  sentence keeping the  meaning of root  word intact . If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q1. A. he _____  his ambition to become a press photographer
B. The police crackdown on speeders _____ its purpose.
C. This year, our company was able to  ____ all of its production goals.
(a)get
(b)receive
(c)see
(d)achieved
(e) imagine

S1. Ans.(d)
Sol.achieve- to get or reach (something) by working hard; to bring to a successful end; carry through; 

Q2. A. The explanation left me thoroughly _____ .
B .A young Martin, _______  by this, asked his parents for an explanation.
C. In fact, a number of officers were  _____ that religious freedom was considered to be a serious issue within the service.
(a)alone
(b)perplexed
(c)discussing
(d)decided
(e) present

S2. Ans.(b)
Sol. perplexed is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q3. A. Data for the study was _____ from hospital records.
B. she seemed ________  and unaware of her surroundings
C. his pockets contained all he had been able to ______  from the flat
(a)seen
 (b)abstracted
(c)disturbed
(d)see
(e) reported

S3. Ans.(b)
Sol. abstracted - lacking concentration on what is happening around one.
OR used euphemistically to indicate that someone has stolen something.

Q4. A. Some pilots consider the infrared marker to be _________  to the close air-support mission to support ground troops.
B. All it needs is one more “pipe” to select and transmit the ______  information.
C. The independence of the electoral commission and the integrity of the supreme court as arbiter of disputes are _____  for a decent election.
(a)crucial
(b)big
(c)vast
(d)stretched
(e) understood

S4. Ans.(a)
Sol. crucial is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q5. A. I think his name is John, ______  I'm not completely sure about that.
B. he says he has the team shirt, _______  I've never seen him wear it
C. Certainly this could happen, ______  the odds are remote.
(a)and
(b)against
(c)also
(d)although
(e) provided

S5. Ans.(d)
Sol. although is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q6. A. The cost of materials is an example of an ____ of a building project.
B. The Old Faithful geyser is an example of one ____ of the experience of Yellowstone Park.
C. Their gods are primarily human in ____  .
(a)nature
(b)idea
(c)aspect
(d)gesture
(e) race

S6. Ans.(c)
Sol. aspect is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q7.A.This study has a broader ______ than previous studies on the subject have had.
B.it is important that a project is ______ correctly to ensure the budget can be accurately defined.
C. By the time we'd ______ out the problem, it was too late.
(a)area
(b)description
(c)reach
(d)scoped
(e) seen

S7. Ans.(d)
Sol. scoped is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q8. A. We need to find ways to _____ overcrowding in our schools.
B. She tried to ______ the tension by making a joke.
C. His latest book is a long, serious novel ______ only by the occasional joke.
(a)discover
(b)relieve
(c)increase
(d)aggravate
(e)code

S8. Ans.(b)
Sol. relieve - to make (something) less boring, dull, etc., by including a part that is different. Option B is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Q9.A.The general used a long ruler to ____ on the map exactly where the troops would land.
B. We asked how to get to the rear entrance, and he ______ a path leading around the right side of the building.
C. A pronoun used as a direct object ________ the person or thing receiving the action.  
(a)telling
(b)indicate
(c)draw
(d)map
(e)help

S9. Ans.(b)
Sol. indicated-to represent or be a symbol of (something or someone)

Q10.A. My grandmother's ring is my most ______ possession.
B. The island is ________ by walkers and conservationists
C.The ransom was to be paid in diamonds and ______ .
(a)isolated
(b)treasured
(c) amount
(d)cash
(e) love

S10. Ans.(b)
Sol. treasured is the correct choice as it fits in all statements and gives a coherent sense.

Directions (11-15): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required (e) as the answer.

Q11. There has to be efficiently and accountable functioning of the administrative machinery, eradication of corruption, protection of the academic interests of youth, and the early conduct of pending elections to self-governing bodies.
(a)There has to be efficient and accountable functioning of the administrative machinery
(b) There has to be an efficient and accountable functioning of the administration machinery
(c) There have to be efficient and accountable function of the administrative machinery
(d) Their has to be efficient and accountable functioning of the administrative machinery
(e) No correction required

S11. Ans.(a)
Sol. There has to be efficient and accountable functioning of the administrative machinery

Q12. Contrary to the apprehensions raised, instead a few districts cornering the bulk of medical seats, the year saw much equitable distribution, with districts considered backward gaining substantial seats compared to the previous years.
(a) instead of  few districts cornering the bulk of medical seats, the year saw more equitable distribution
(b) instead of the few districts corner the bulk of medical seats, the year saw more equitable distribution
(c) instead of a few districts cornering the bulk of medical seats, the year saw more equitable distribution
(d) instead of a few districts cornering the bulk of medical seats, the year saw more equitably  distribution
(e) No correction required

S12. Ans.(c)
Sol. instead of a few districts cornering the bulk of medical seats, the year saw more equitable distribution

Q13. The paradox of aid emphasizes the importance of good institutions to achieve better economic conditions in the developing world, and the ineffectiveness of foreign aid to achieve a substantial improvement in living standards in the absence of the right institutions.
(a)and the ineffectiveness of foreign aid to achieving a substantial improvement in living standards in the absence upon the right institutions.
(b) and the ineffectiveness of foreigner aid to achieving a substantial improvement on living standards in the absence of the right institutions.
(c) and the ineffectively of foreign aid at achieve a substantially improvement in living standards in the absence of the righteous institutions.
(d) and the ineffectiveness of foreign aid to achieving a substantial improvement in living standards in the absence of the right institutions.
(e) No correction required

S13. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q14.It is time the country embark over a new estimation of the pantheon of modern India’s nation builders.
(a) It is time the country embarks on a new estimation of the pantheon
(b) It is time the country embarking in a new estimation of the pantheon
(c) It is time the country embarked at  new estimation of the pantheon
(d) It is time the country embarked on a new estimation of the pantheon
(e) No correction required

S14. Ans.(d)
Sol. It is time the country embarked on a new estimation of the pantheon

Q15.Generations that living under British rule had a more equanimous and sympathetic view of the times though people fought for its end.
(a) Generations that lived under British rule have had a more equanimously and sympathetic view
(b) Generations that lived under British rule had had a more equanimous and sympathetic view
(c) Generations that lived under British rule has had a more equanimous and sympathetically view
(d) Generations that live under British rule had had a much equanimous and sympathetic view
(e) No correction required

S15. Ans.(b)
Sol. Generations that lived under British rule had had a more equanimous and sympathetic view




You May also like to Read:
     
       


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.