English Questions For IBPS PO Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Direction (1-15): In each question, the word at the top is used in five different ways, numbered to (a) to (e), Choose the option in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

Q1. Early
(a) She arrived early to help with the preparations.
(b) Early in his career he moved to the city.
(c) They were trailing by a touchdown early in the fourth quarter.
(d) The early part of the book is better than the later part.
(e) They decided to make a early night of it.

S1. Ans.(e)
Sol.Replace 'a' with 'an'.We use "an" before words that start with a vowel sound, and "a" when they start with a consonant sound.
(e) They decided to make "an" early night of it.
Early- at or near the beginning of a period of time or a process, activity, series, etc,before the usual or expected time
early on- at or during an early point or stage
always used before a noun -Happening near the beginning of a process, activity, series, etc.
make an early night of it- to go home or go to bed early

Q2. Time
(a) The two events were separated by time and space.
(b) I did some work on my house during my vacation time.
(c) He told us the story about the time he bought his first car.
(d) He is someone you can depend in times of crisis.
(e) There comes a time when children leave their parents and start families of their own.

S2. Ans.(d)
Sol. He is someone you can depend "on" in times of crisis.
Time- the thing that is measured in seconds, minutes, hours, days, years, etc.An occurrence of an action or event: an instance of something happening or of someone doing something, often used with come

Q3. Back
(a) Please move to the back of the elevator to make room for others.
(b) She was carrying her little daughter on her back.
(c) The book has fallen down the back of the couch.
(d) The thought of retiring and moving out into the country has been about the back of her mind for many years.
(e) She went behind his back and spoke directly to his supervisor.

S3. Ans.(d)
Sol. The thought of retiring and moving out into the country has been in the back of her mind for many years.
at/in the back of your mind- in the part of your mind where thoughts and memories are kept — used to describe ideas, memories, etc., that someone has but that is not usually thought about or not perfectly remembered

Back- the rear part of the body: the part of the body that is opposite to the stomach and chest and that goes from the neck to the top of the legs
Back-the side or surface of something that is opposite the front or face: the rear side or surface of something — usually singular
behind someone's back- without someone's knowledge: in secret

Q4. Stand
(a) It's time for everyone who cares about this issue to stand up and be counted.
(b) The army is preparing to make a stand against the enemy.
(c) We can stand tall and take pride in what we've accomplished.
(d) The trees' red leaves stood out against the gray sky.
(e) He asked me to stand out for him while he was away.

S4. Ans.(e)
Sol. Replace "in" with"out". He asked me to stand "in" for him while he was away.
stand in [phrasal verb]- to take the place of (someone who is away for a time)

stand up and be counted: to make your opinions or beliefs publicly known especially when such action may cause trouble
a strong effort to defend yourself or oppose something
stand out- to be easily seen or noticed

Q5. Watch
(a) They have a rookie on the team who is fun at watch.
(b) People are watching this presidential race very carefully/closely.
(c) Watch what you're doing! You almost hit me.
(d) Can you watch the dog for us this weekend?
(e) You will want to watch that it doesn't happen again.

S5. Ans.(a)
Sol. Replace "at" with "to". They have a rookie on the team who is fun to watch.
watch- to look at (someone or something) for an amount of time and pay attention to what is happening, to be careful about (something) — usually used in commands, not used in progressive tenses, [+ object]: to make sure that something bad or unwanted does not happen

Q6. Think
(a) I was just thinking what it would be like to be a doctor.
(b) I didn't think anything of his wearing a long coat since it was cold outside.
(c) Though the singer was very popular, she didn't think much on him.
(d) We should have thought ahead and brought an umbrella.
(e) Thinking back to my childhood, I remember summers at the beach.

S6. Ans.(c)
Sol.Replace "on" with "of".
not think much of- to not like (someone or something) very much, to form or have (a particular thought) in your mind, not think anything of-to not think of (something) as being important or unusual
think ahead- to prepare for a future event or situation by thinking about what might happen
think back [phrasal verb]- to think about something that happened in the past — often + to

Q7. Need
(a) High school dropouts need not to apply.
(b) You can always call me at home if the need arises.
(c) She stru ggles to meet the daily needs of her children.
(d) I need some advice. What do you think of this dress?
(e) They're buying a house that needs a lot of work.

S7. Ans.(a)
Sol.Omit "TO". High school dropouts need not apply.
Need- a situation in which someone or something must do or have something, to be in a condition or situation in which you must have (something): to require (something)
They're buying a house that needs a lot of work. [=that is in poor condition]

Q8. Require
(a) What will be required of me if I accept the job?
(b) He is very sick and require constant care.
(c) The law requires everyone to pay the tax.
(d) The game requires great skill and coordination.
(e) It requires great strength to lift 500 pounds.

S8. Ans.(b)
Sol.He is very sick and requires constant care.
Require- to need (something), used to say that something is necessary, to make it necessary for someone to do something

Q9. Accept
(a) He behaved badly, and now he has to accept the consequences.
(b) She's still trying to get her manuscript accepted for publication.
(c) The new family was quickly accepted into the community.
(d) To be a successful investor you has to accept some risk.
(e) The club accepted her as a member but rejected her sister.

S9. Ans.(d)
Sol.Accept - To be a successful investor you have to accept some risk.
to agree to (something): to agree to receive or allow (something), to receive or take (something offered), to stop denying or resisting (something true or necessary)

Q10.  Rise
(a) The land rises as you move away from the coast.
(b) The book has rosen to the top of best-seller lists.
(c) My anger rose as I thought about what she had said.
(d) She quickly rose from the chair and began to walk away.
(e) We watched as the moon rose in the eastern sky.

S10. Ans.(b)
Sol. Replace "rosen" with "risen".
The book has risen to the top of best-seller lists.
Rise- to move upward, to slope or extend upward, to advance to a higher level or position: to become more popular, successful, etc, to become stronger: to increase in strength

Q11. Lay
(a) When will they lay the foundation for the addition?
(b) The mountainside has been lain bare by loggers.
(c) She laid the baby in his crib for a nap.
(d) We need to lay our differences aside so that we can learn to work together.
(e) At noon, we laid down the rakes and rested for a while.

S11. Ans.(b)
Sol. Replace "lain" with "laid" .
The mountainside has been laid bare by loggers.
Lay-  to place (something) into position on or along a surface : to build or set (something) on or in the ground or another surface
 to change the condition of something in a specified way- The mountainside has been laid bare by loggers. [=all the trees on the mountainside have been cut down by loggers]
lay down- to stop using (something)

Q12. Carry
(a) For two months, I carry the book around with me everywhere I went.
(b) She intended the play to carry audiences toward a sense of peace and understanding.
(c) We installed gutters that will carry water away from the house.
(d) Be proud of yourself. Walk tall and carry your head high!
(e) He's a player that's capable of carrying a team on his own.

S12. Ans.(a)
Sol.For two months, I carried the book around with me everywhere I went.
Carry-to move (something) while holding and supporting it, to have (something) with you or on your body, to have (something) as a quality or characteristic, to be responsible for the success of (something or someone)

Q13. Hold
(a) How long can you hold your breath underwater?
(b) The roof collapsed under the weight of the snow.
(c) They have fulfilled all their obligations under the treaty.
(d) All the children in the class are down the age of 14.
(e) Under the terms of the lease, rent will be due on the first of each month

S13. Ans.(d)
Sol.  Replace "down  " with "under".
All the children in the class are under the age of 14.
Hold-to have or keep (something) in your hand, arms, etc, to put your arms around (someone): to embrace or hug (someone), to remain in the same place or position, to own or possess (something), to succeed in keeping (something that is being attacked)

Q14. Jump
(a) The team jumped from last place to first place.
(b) She jumped when she heard a loud knock late at night.
(c) The movie jumps ahead/forward to when she was in college.
(d) When the boss walks in, everybody is supposed to jump.
(e) She was quick to jump about her rival's poor record as governor.

S14. Ans.(e)
Sol.  Replace "about " with "on".
She was quick to jump "on" her rival's poor record as governor.
Jump-to cause your body to drop or fall down from something by pushing with your legs, often used figuratively, to make a sudden movement because of surprise or shock, to suddenly go forward to a later point, jump on (something)- to strongly attack or criticize (something)

Q15. Pull
(a) The cat will scratch you if you keep pull its tail.
(b) We tried pushing and pulling but couldn't get the couch to move.
(c) Horses pull carriages around the park.
(d) She dropped in a quarter and pulled the slot machine's lever.
(e) At my age, it can be hard to pull yourself up from the couch.

S15. Ans.(a)
Sol. Replace "pull" with "pulling" .
The cat will scratch you if you keep pulling its tail.
Pull- to hold onto and move (someone or something) in a particular direction and especially toward yourself,to cause (something you are holding or something that is attached to you) to move with you as you go in a particular direction,
always followed by an adverb or preposition : to move (your body or a part of your body) in a particular direction or to a particular position,to move (a trigger, lever, etc.) in order to operate a device or machine



You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.