English Questions For IBPS PO Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS PO.

Direction (1-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence, as specified in bold in each part. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e), i.e., “No correction required” as your answer.

Q1. For many decades, the Indian policy framework facilitated the interaction of (I)/ science and innovation with entrepreneurship, that is leading for competition and (II)/  the subsequent development of an industry structure that delivered sustainable economic(III) benefits.
(I)  framework facilitates interaction among
(II)  which led to competition and
(III) who delivered sustainable economic
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Only (II)
(e) No correction required

S1. Ans.(d)
Sol.There is an error in II part of the sentence. "that is leading......" is incorrect use, as the sentence is in past tense. Replace it with II statement given in option.

Q2. The Reserve Bank of India (RBI) have come under a lot of fire in recent(I)/  months for its interest rate decisions. Critics went to town claiming it was seeing imaginary inflation pressures in(II)/ the economy. These attacks turned severe when the consumer price data for June was released. The sharpen acceleration in inflation since than(III)/ shows the critics were wrong.
(I)   has come under a lot of fire in recent
(II)  it is seen imaginary inflation pressures in
(III) The sharp acceleration in inflation since then
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c)  Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S2. Ans.(c)
Sol.There is an error in part I and III of the sentence. RBI is a single body organisation, hence, "HAS" should be used.
Similarly in part III of the sentence, use of "than" is incorrect here. Then is mainly an adverb, often used to situate actions in time. For example, you wake up in the morning and then have breakfast. It’s also used in if … then constructions such as, “If you wake late, then you might have to skip breakfast.”

Than is a conjunction used mainly in making comparisons—e.g., “My breakfast is better than yours”; “I make breakfast differently than you do.”

Q3.  Education systems in many countries are not performing up to expectation and many families has been turning towards (I)/ private schools since they feel that the later deliver better education(II)/, especially when public schooling itself is not fully free. India too fails to provide free secondary public education (III)/
(I) families have been turning to
(II) the latter deliver better education
(III) at provided free secondary public education
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Only (II)
(d) Both (I) and (II)
(e) No correction required

S3. Ans.(d)
Sol. There are errors in I and II part of the sentence.In I replace "has" with "have".
In II Use of "Later" is incorrect.
Later- happening at a time subsequent to a reference time.
Latter- referring to the second of two things or persons mentioned (or the last one or ones of several)

Q4. India has taken some steps in the direction of developing regulatory(I)/ frameworks for private schools, with several states enacting fee-regulation(II)/ legislation and the courts intervening to challenge private sector failures.(III)/
(I) steps for the direction of developed regulatory
(II) with several states enacted fee-regulation
(III) intervening to challenges encountered in private sector failures
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S4. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q5. Various Indian governments have long argued that international credit ratings agencies discriminate for emerged market in(I)/  general and India in particular. The last Economic Survey of India, the official document released at the time of the Union government’s annual budget early in the year, devoted an entire box to this complaint.(II)/ The government’s arguments were persuasive: “India has a strong growth trajectory, which coupled with its commitment to fiscal discipline exhibits over the last three years of suggestions that its deficit(III)/ and debt ratios are likely to decline significantly over the coming years.”
(I) credit ratings agencies discriminate against emerging markets in
(II) devoted a entire box to this complaint.
(III) exhibited over the last three years suggests that its deficit
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S5. Ans.(c)
Sol. There is an error in part I of the sentence. "discriminate against" should be used inplace of "discriminate for".
Where as in part III, use "exhibited" in place of "exhibits".

Q6. Asian governments need to do more to encourage homeowners and(I)/  builders to make greener choices. Part of the task involves providing reliable certifications and educating the(II)/ public about the virtues of energy-efficient buildings, so that property buyers choose and will pay a premium for them. At the same time, officials must do a far better job of getting local governments(III)/ to adopt and enforce tougher building codes.
(I) however, much to encourage homeowners and , as well as,
(II) which providing reliable certifications and educate them
(III) officials must be doing  an far better job of getting local governments
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S6. Ans.(e)
Sol.No correction required

Q7. The economics of pollution control is now a flourishing sub-discipline within the burgeoning field of environment studies. Air quality monitoring has also become quite sophisticated with continuous (I)/ monitoring of a whole vector of pollution indicators and readings available, along with an air quality index (AQI), on a daily basis from multiple city locations. However, the regulatory framework have been remained largely the unchanged(II)/, still dependent on the “command and control” (C&C) approach instead of market-based instruments (MBI). The same fatal flaw that had rendered the pollution control Acts(III)/ ineffective 20 years ago still applies today.
(I) has also been becoming the quit sophisticated with continuous
(II) has remained largely unchanged
(III) shall have rendered the pollution over control Acts
(a) Only (II)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S7. Ans.(a)
Sol. Part II os grammatically incorrect.

Q8. There are forecasts that the pollution crisis may abate. Hopefully the gods will be kind, surface winds will rise and blow the crisis away(I)/ in a day or two. Meanwhile, the Environment Pollution Prevention and Control Authority has lain down a set of emergency measured to help(II)/ mitigate the crisis. But what can be done to avoid such crises in the future? The question is best addressed in four parts: pollution drivers over which government has no control(III)/, pollution sources which require inter-governmental cooperation, pollution sources which the government can regulate through MBIs and sources or actions which it can directly control.
(I) surface winds will risen and blowing the crisis away
(II) has laid down a set of emergency measures to help
(III) pollution drivers onto what  government has  been no control
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S8. Ans.(b)
Sol. There is an error in part II of the sentence.In the past tense, “lay” becomes “laid” (Last week I laid down the law and told her it was inappropriate for her to pick her nose) and “lie” becomes “lay” (Yesterday she lay down for a nap that afternoon and picked her nose anyway). Yes, “lay” is also the past tense of “lie.” And the confusion doesn’t end there.

To throw you for another loop, “laid” is also the past participle form of “lay.” So, when helping verbs are involved, “lay” becomes “laid” and “lie” becomes “lain.” Grandma had laid the chicken in the oven earlier this morning. The chicken had lain there all day until it was cooked all the way through and ready for us to eat.

Remember: Lay and laid both mean to set something down, while lie, lay and lain all mean the subject is setting itself down.

Lay is the present tense of a verb whose basic meaning is ‘place something in a more or less horizontal position’, with the past tense and participle laid.

Lay is also the past tense of the verb lie (‘assume a horizontal or resting position’); while lain is the past participle.

Q9. The slashing of taxes on over 200 items under the goods and services tax (GST) regime has not led to a commensurate decrease in their prices.(I)/ That’s the complaint against businesses that have refused to cut their prices to pass on the benefit of lower taxes to consumers. In fact, many customers have taken to social media to point out that(II)/ food outlets like McDonald’s and Starbucks, which now pay 5% instead of 18% in taxes, have raised their menu prices to make up for lower taxes. The government, for its part, has created the National Anti-profiteering Authority (NAA) who (III)/ will supposedly ensure that the tax cuts are passed on to consumers.
(I) regime has not leading to a commensurate decreasing  in their price
(II) many customers has taken to social media to point out that
(III) has created the National Anti-profiteering Authority (NAA) that
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S9. Ans.(b)
Sol. Use "that" in place of "who" in III part of the paragraph.

Q10. London’s iconic red double-decker buses will soon run on a biofuel partially made from old(I)/ coffee grounds. The fuel will be supplied by a demonstration project(II)/ set up by Bio-bean Ltd, a London-based company that joined with Royal Dutch Shell Plc on the initiative. It will produce 6,000 litres a year of the fuel.(III)/
(I) will soon run around a biofuel partially making  old
(II) will be supplied by an demonstration project
(III) litres in an year of the fuel
(a) Only (I)
(b) Only (III)
(c) Both (I) and (III)
(d) Both (II) and (III)
(e) No correction required

S10. Ans.(e)
Sol. No correction required



You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.






2 comments

Pooja said...

i wish such questions come in exam!
exam m to bizarre aate

Unknown said...

7th question is it correct option