English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-5): Given below is the first sentence of a paragraph followed by six other disarranged sentences which are denoted by (A), (B), (C), (D) (E) and (F). Rearrange these six sentences to make a meaningful paragraph, keeping the first sentence as the starter of the para and then answer the questions that follow.

Starter: Twenty-Five centuries ago, when the Greek traveler Herodotus visited the already ancient monument of Egypt, he found that the tourists had gotten there first.
(A) The Egyptians built for eternity.
(B) The ‘why’ is easy: religious beliefs that sought perpetuation in masses of stones so ponderous they must be measures in tons and acres and that demanded that these material manifestations of faith be not only huge but permanent.
(C) Tourists are still coming to Egypt and are probably still inscribing their names on the old stones.
(D) In the words of Ramses II, who dedicated the magnificent temple of Medinet Habut in the 13th Century B.C., this was to be “a place of the Lord of the Gods, forever”.
(E) Their names were scratched on the crumbling ruins in hundreds of ancient languages.
(F) They are probably sharing another experience too – standing in silent and involuntary admiration before the great structures and silently posing those inevitable questions: why? How?

Q1. Which of the following should be the FIFTH sentence after the starter?
(a) A
(b) F
(c) C
(d) D
(e) E

Q2. Which of the following should be the FIRST sentence after the starter?
(a) A
(b) B
(c) F
(d) D
(e) E

Q3. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after the starter?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Q4. Which of the following should be the FOURTH sentence after the starter?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) F

Q5. Which of the following should be the SECOND sentence after the starter?
(a) F
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

Solutions (1-5):

S1. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice. Statement D precedes F, and talks about experiences of the tourists.

S2. Ans.(e)
Sol. Option E is the correct choice. It is in the continuation of the starting statement. ‘Their names’ refers to the tourists. Hence, DFB is the correct sequence.

S3. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice. ECADFB is the meaning full sequence.

S4. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice.

S5. Ans.(c)
Sol. Option c is the correct choice. Statement is talking about the tourists. 

Directions (6-10): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (e) as the answer.

Q6. They didn’t pay any heed to their superior’s instructions: I did neither.
(a) I either did
(b) Either I and not
(c) Neither didn’t I
(d) Nor did I
(e) No correction required

S6. Ans.(d)
Sol. I did neither should be replaced by
Nor did I. Structure would be:
For example,
……… + neither/nor + auxiliary verb + subject
Ruth didn’t turn up and Kate did neither. (wrong)
Ruth didn’t turn up and nor did Kate. (right)
   ↓   ↓
    Auxiliary   Subject
          Verb

Q7. Every poet given voice to his anger and his compassion through him poem.
(a) voiced to give
(b) gives voice for
(c) gave voice against
(d) voiced at giving
(e) No correction required

S7. Ans.(e)
Sol. No correction required.

Q8. The police nabbed a notorious criminal who had been terrorizing builders and extorted money from them for the past two years.
(a) was terrorizing builders and extorted
(b) had not been terrorized builders and extorted
(c) had been terrorizing builders and extorting
(d) had terrorized builders and extorted
(e) No correction required

S8. Ans.(c)
Sol. The sentence is in Past Perfect continuous. Hence extorted should be replaced by extorting.

Q9. Managers frequently encounter situations where they need to help others solved problems.
(a) to helping others solved
(b) help others solved
(c) to help others solve
(d) help others solving
(e) No correction required

S9. Ans.(b)
Sol. Infinitive without ‘to’ is used after need.
For example,
He wondered whether they need send a deposit.
He wondered whether they need to send a deposit. (wrong)
    ↓
infinitive with ‘to’
He wondered whether they need send a deposit. (right)
    ↓
infinitive without ‘to’

Q10. From among various alternatives we should choose the one which is viable and consumed less time and energy.
(a) is viable and consuming lesser
(b) is viability and consumer lesser
(c) being viable and consumes lesser
(d) has viable and consuming less
(e) No correction required

S10. Ans.(a)
Sol.  is viable and consuming lesser.

Directions (11-15): In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each sentence there are five pairs of words denoted by numbers (a). (b), (c), (d) and (e). Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.

Q11. Public announcements of __________ by the Government is considered as __________ of code of conduct during the pre-election period.
(a) freebies …… appeasement
(b) favours …… violation
(c) policies …… honour
(d) provisions …… imposition
(e) manifests …… breaches

S11. Ans.(b)
Sol. favours …… violation.

Q12. Germany had been a nation __________ in one country of numerous states which had a common language and _________.
(a) assembled …… dialect
(b) assimilated …… script
(c) embedded …… civilisation
(d) united …… traditions
(e) formed …… code

S12. Ans.(d)
Sol. united …… traditions.

Q13. Though the country has __________ free medical service for the poor, it is __________.
(a) stopped …… unaffordable
(b) rendered …… essential
(c) maintained …… admirable
(d) fovoured …… appreciable
(e) instituted …… inadequate

S13. Ans.(e)
Sol. instituted …… inadequate.

Q14. If criminals are __________ to join electoral fray, __________ is likely to increase.
(a) compelled …… brotherhood
(b) encouraged …… harmony
(c) allowed …… extortion
(d) deterred …… corruption
(e) invited …… voting

S14. Ans.(c)
Sol. allowed …… extortion. C is the only correct option. A word with negative connotation is needed here.

Q15. The recently __________ Olympic Games experienced some unhealthy practices __________ to by few athletes.
(a) concluded …… resorted
(b) finished …… preferred
(c) held …… exhibited
(d) over …… adhered
(e) closed …… devoured

S15. Ans.(a)
Sol. concluded …… resorted.


Print Friendly and PDF