English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO  and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-5): Following question consists of two sentences. Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it and mark your answer accordingly from the given options.

Q1. 
I. I feel badly about what happened.
II. This book is more interesting than the last one.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S1. Ans.(a)
Sol. “feel” is a verb, it seems to call for an adverb rather than an adjective. Linking verbs, such as feel, smell, sound, seem, and appear, typically need adjectives, not adverbs.

Q2. 
I. The girl showed her mother the picture she drew in school.
II. Whom should I say is calling?
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S2. Ans.(b)
Sol. if there is an error only in the second sentence.
Correct sentence is "Who should I say is calling?"
Subject pronouns are those pronouns that perform the action in a sentence. They are I, you, he, she, we, they, and who. Object pronouns are those pronouns that receive the action in a sentence. They are me, you, him, her, us, them, and whom.

Q3.
I. Look to the left and you’ll see our destination.
II. This is something on which we must meditate on.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S3. Ans.(b)
Sol. there is an error only in the second sentence. " This is something on which we must meditate or This is something we must meditate on" is the appropriate sentence.

Q4.
I. A man, whom I have never seen before, was asking about you.
II. Please mail it to I.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S4. Ans.(b)
Sol. Please mail it to me.
 Who is a subject pronoun, like I, he, she, we, and they. Whom is an object pronoun, like me, him, her, us and them.

Q5.
I. This bridesmaid dress is a very unflattering shade of puce.
II. Interestingly, no one at the auction seemed interested in bidding on the antique spoon collection.
(a) if there is an error only in the first sentence;
(b) if there is an error only in the second sentence;
(c) if there are errors in both sentences; and
(d) if there is no error in either of the sentences.
(e) If there are more than two errors in either of the sentence.

S5. Ans.(d)
Sol.if there is no error in either of the sentences.

Directions (6-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q6. If South Asian nations has spectrum (a)/to spare after keeping open channels for disaster (b)/ warning, intelligence sharing and other communications, Indian television (c)/ programming could acquire a larger footprint with SAS’ launch. (d)/No error (e)

S6. Ans.(a)
Sol. Plural verb is needed here.
If South Asian nations 'have' spectrum

Q7. There could be many gains(a)/ to be had from the communication (b)/satellite’s transponders be made available (c)/ to the neighbourhood.(d)/No error (e)

S7. Ans.(c)
Sol. Tense related error here
satellite’s transponders 'being' made available

Q8. By sharing some of the (a)/ ground tracking tech and training personnel from the neighboring (b)/nations who want that service, India would enhance its reputation not only for (c)/ technological capability but also meaningful multilateral cooperation.(d)/No error (e)

S8. Ans.(d)
Sol. For is omitted from here.
technological capability but also 'for' meaningful multilateral cooperation.

Q9. More police and a larger (a)/ judiciary can both reduce (b)/ crime as well as speed up the process (c)/of justice for the ordinary citizen.(d)/No error 

S9. Ans.(e)
Sol. No error

Q10. We take tens of thousand of breaths(a)/ per day; yet, it is quite possible that we may (b)/ spend our whole lifetime without ever(c)/ pondering about whether we can improve the quality of breathing.(d)/No error (e)

S10. Ans.(a)
Sol. Correct sentence is- We take tens of 'thousands' of breaths

Q11. The recent rains (a)/have transformed the (b)/ undulating plains (c)/in a quilt of green.(d)/No error (e)

S11. Ans.(d)
Sol. Correct preposition to use is -into.
'into' a quilt of green.
into- to the state, condition, or form of (something); used to show a change in state

Q12. When someone wanted to download (a)/a copy of the file, they (b)/ would have to download it (c)/ from several computers at ones.(d)/No error (e)

S12. Ans.(d)
Sol. Replace ones with once.  Correct sentence - from several computers at "once". Once is used for "one time". Whereas, One’s means belonging to the person being referred by ‘one’.
Once and One’s sound similar but have very different meanings. Once measures frequency – infact a specific frequency (of 1) while one’s is a possessive case usage.

Q13. In addition to sensitizing law enforcement (a)/ authorities whose attitudes are merely symptomatic of widely-held (b)/ beliefs about women and gender roles, we need to work with children, parents(c)/ and the larger community to ensure marital rape is condemned, not condoned.(d)/No error

S13. Ans.(e)
Sol. No error

Q14. It is strange that even (a)/after near a decade of serious (b)/investigations, the sensational twin murder (c)/ case has ended with none the wiser.(d)/No error (e)

S14. Ans.(b)
Sol. an adverb is needed here after 'nearly' a decade of serious

Q15. The number of teachers required,(a)/ at secondary and higher secondary levels,(b)/ are very high, particularly(c) in science and mathematics. (d)/No error (e)

S15. Ans.(c)
Sol. 'is' very high, particularly in science and mathematics.


Print Friendly and PDF