English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO  and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q1. 
I.  She listened with her eyes closed and her head ______.
II. The evidence ______  me to think that she isn't guilty. 
III. His love of books ______  him toward a literary career.
(a) inclined
(b) down
(c) pour
(d) try
(e) told

S1. Ans.(a)
Sol. Option A is the most suitable choice that fits in all three sentences.Incline-to bend forward or to cause (something) to bend forward.
The evidence inclines me to think that she isn't guilty. [=makes me think that she probably isn't guilty].

Q2. 
I. It seems as though all he ever does is ______.
II. His boss ______ him for his sloppy work.
III. The opposition ______ the government's failure to consult adequately
(a) express
(b) prompt
(c) praise
(d) sing
(e) criticize

S2. Ans.(e)
Sol. criticize- to express disapproval of (someone or something): to talk about the problems or faults of (someone or something)
indicate the faults of (someone or something) in a disapproving way.Hence E is the most suitable choice.

Q3. 
I. Curiosity ______ her to ask a few questions.
II. The actor had to be ______ by someone who was standing offstage.
III. There is cautious optimism that this ______ action may have helped avert a broader outbreak.
(a) create
(b) prompted
(c) held
(d) cautious
(e) forward

S3. Ans.(b)
Sol. prompt to say the lines of a play to (an actor who has forgotten them): to give a prompt to (an actor); to cause (someone) to do something.

Q4. 
I.  Many immigrants have found it difficult to ______  into American culture.
II. He feels that these books should be ______  into the curriculum.
III. She ______ elements of jazz and rock in her music.
(a) integrate
(b) cope
(c) classify
(d) express
(e) bend

S4. Ans.(a)
Sol. integration to make (a person or group) part of a larger group or organization; to combine (two or more things) to form or create something.Option A is the most suitable answer.

Q5. 
I.  The jury ______ for two days before reaching a verdict.
II. I don't think that was a mistake; I think it was ______. 
III. Moving away from the city and all its advantages required a ______ decision.
(a) hard
(b) simple
(c) deliberated
(d) popular
(e) accomplish

S5. Ans.(c)
Sol. deliberated- done or said in a way that is planned or intended: done or said on purpose, characterized by deliberation or cautious consideration; careful or slow in deciding.  Option C is the most suitable choice that fits in all three sentences.

Q6. 
I.  The country maintained a high level of military ______.
II. The police have been criticized for their lack of ______. 
III. ButPratapRudra, routed repeatedly by his lack of ______ in a rapidly altering region, had exposed his weaknesses.
(a) troop
(b) preparedness
(c) troupe
(d) versatile
(e) attempt

S6. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice. the preparedness-the fact of being ready for something: the state of being prepared. Option B is the most suited word.

Q7. 
I.  There are three musical ______ on Broadway this season.
II. They both played in a major ______ of The School for Scandal
III. The ______ of the industry makes such engineering talent critical to regional success.
(a) revival
(b) show
(c) band
(d) group
(e) series

S7. Ans.(a)
Sol. Option A is the most suited word. Revival- a new production of an old play or similar work, a period in which something becomes popular again after a long period of time.

Q8. 
I.  Their expensive home created a false ______ of success and happiness.
II. The museum restored the painting to its original ______.
III. He didn't make an ______ until after midnight.
(a) lines
(b) form
(c) content
(d) appearance
(e) promise

S8. Ans.(d)
Sol.  Option D is the most suited word.  Appearance- Make an appearance, to come; arrive,external show :semblance Although hostile, he preserved an appearance of neutrality.
outward aspect : look had a fierce appearance

Q9. 
I.  The weather down here is a welcome ______ to what we're having back home.
II. Her black dress and the white background ______ sharply.
III. We compared and ______  the two characters of the story.
(a) move
(b) instead
(c) contrast
(d) aspect
(e) planned

S9. Ans.(c)
Sol. Option C is the most suitable choice that fits in all three sentences.Contrast-the state of being strikingly different from something else in juxtaposition or close association, differ strikingly.

Q10. 
I.  Scientists are concerned about the ______ disappearance of the island's coral reefs.
II. She carefully guided the boat through the ______ water.
III. In some ways, the ______ spread of the virus there should not be surprising.
(a) current
(b) serious
(c) wide
(d) proper
(e) rapid

S10. Ans.(e)
Sol. rapid- happening in a short time or at a great rate,(of an action) characterized by great speed, a fast-flowing and turbulent part of the course of a river.Option E is the most suitable choice that fits in all three sentences.

Q11. 
I.  A misunderstanding about the rent was the ________ of their quarrel.
II. he had risen from humble ________ to great wealth.
III. We were late, so we missed the ________ of the movie.
(a) effort
(b) learning
(c) beginning
(d) climax
(e) trick

S11. Ans.(c)
Sol. Option C is the most suitable choice that fits in all three sentences. Beginning-the point in time or space at which something begins, the first part or earliest stage of something, the background or origins of a person or organization.

Q12. 
I.  Do not ________ to repair the equipment without the proper tools.
II. The book ________ to prove that they were not guilty.
III. He will ________ to photograph the rare bird.
(a) try
(b) attempt
(c) see
(d) go
(e) test

S12. Ans.(b)
Sol. Option B is the most suitable choice that fits in all three sentences. attempt to try to do (something): to try to accomplish or complete (something), to make an effort at; try; undertake; seek

Q13. 
I.  The application had been approved with undue ________.
II. In their ________ to leave for the airport, they forgot their passports.
III. He showed no signs of ________, nor of fatigue, nor of any human feeling.
(a) motive
(b) help
(c) aspect
(d) haste
(e) work

S13. Ans.(d)
Sol. Option D is the most suitable choice that fits in all three sentences. haste-speed of motion or action, quickness or eagerness that can result in mistakes.

Q14. 
I.  The test was done under __________ conditions.
II. The polar bears at the zoo live in a __________ environment.
III.That zone is __________ by enemy troops.
(a) free
(b) appearance
(c) controlled
(d) titled
(e) seen

S14. Ans.(c)
Sol. controlled-determine the behaviour or supervise the running of; take into account (an extraneous factor that might affect the results of an experiment).

Q15. 
I.  New employees are taught the proper safety __________ .
II. An identity check is standard police __________.
III. What is the __________ for applying for a loan?
(a) procedures
(b) rule
(c) way
(d) amount
(e) drills

S15. Ans.(a)
Sol. procedures- a series of actions that are done in a certain way or order; an established or accepted way of doing something.
Hence Option A is the most suitable choice that fits in all three sentences.


Print Friendly and PDF