English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

In a rare unanimous verdict pronounced by nine judges, the Supreme Court has ______(1)  that privacy is a fundamental right that ______(2) constitutional protection. It was always known or
assumed to be a _____(3)law right. Occasionally, and somewhat grudgingly, it was recognized in some verdicts as a fundamental right. In concluding that “the right to be left alone” is an _______(4) part of being human, the court has restated a fundamental principle, namely that some rights are natural and inherent; constitutions only recognize them and make them _______(5). This restatement of first principles became necessary mainly due to a strange and perverse argument by the Union government in the _____(6) of the hearings on the validity of its Aadhaar-based unique identity scheme that privacy is not a fundamental right. The fact that all the judges unanimously came down on this argument shows how much the government misunderstood the constitutional underpinnings of privacy as a value in itself and as an ineluctable facet of human dignity. The government argued that privacy is “so amorphous as to defy description”, that it is ________(7)  to call it a fundamental right as it is one in common law, and that it has been given statutory protection in different forms. There was even a suggestion that privacy is an imported value and that it is elitist. All these arguments fell by the wayside.
The outcome was not ______(8) unexpected. Not many would have seriously believed a constitutional court would rule that privacy is not a cherished right in a democracy. What _______(9)  the ruling would have on state policy and citizens’ rights will be the core issues in future. A welcome aspect of the _______(10) is that it makes it clear that sexual orientation is part of privacy and constitutionally protected, and that the 2014 verdict upholding Section 377 of the Indian Penal Code is flawed. This opens up the case for a much-needed ________(11). As for Aadhaar, it is pertinent to note that the judges have referred to the restrictions and limitations that privacy would be subject to. The test to decide the validity of any such restriction is that it is reasonable, based on fair procedure and free from _______(12) or selective targeting or profiling. It can also be based on compelling state interest. This is where a cautionary note is in order. Courts exercising writ jurisdiction should be cautious about the nature of the relief they _____(13)based on wide and open-ended claims of ______(14) of privacy. The verdict has advanced and revivified core constitutional principles in an era in which privacy is pitted against state interest. Somehow, privacy as a value finds itself at loggerheads with notions of national security, the needs of a knowledge society and even socio-economic policy. Hopefully, this judgment will set many such _______(15) at rest and bring about a more equitable relationship between citizen and state.

Q1.
(a)conclude
(b)name
(c)ruled
(d)shifted
(e)cancelled

S1. Ans.(c)
Sol. ruled is the correct choice.

Q2. 
(a)understand
(b)requires
(c)calls
(d)comprehend
(e) analyze

S2. Ans.(b)
Sol.requires is the correct choice.

Q3. 
(a)famous
(b)notorious
(c)established
(d)common
(e)vibrant

S3. Ans.(d)
Sol.'common' is the correct choice. Other Options do not fit well into the context.

Q4. 
(a)separate
(b)inalienable
(c)detection
(d)appropriate
(e)different

S4. Ans.(b)
Sol.inalienable part means not subject to being taken away from or given away by the possessor.

Q5. 
(a)hidden
(b)kind
(c)establish
(d)explicit
(e)famous

S5. Ans.(d)
Sol.explicit

Q6. 
(a)path
(b)course
(c)verdict
(d)fundamental
(e)protection

S6. Ans.(b)
Sol.course

Q7. 
(a)needy
(b)fair
(c)core
(d)needless
(e) profitable

S7. Ans.(d)
Sol.needless

Q8. 
(a)entirely
(b)as
(c)least
(d)surely
(e)although

S8. Ans.(a)
Sol. entirely

Q9. 
(a)validity
(b)implications
(c)imply
(d)atrocity
(e)motive

S9. Ans.(b)
Sol. implication

Q10. 
(a)party
(b)fundamental
(c)suggested
(d)judgment
(e)privacy

S10. Ans.(d)
Sol. judgment

Q11. 
(a)hope
(b)privacy
(c)security
(d)knowledge
(e) reconsideration

S11. Ans.(e)
Sol. reconsideration

Q12. 
(a)stated
(b)unanimous
(c)notions
(d)arbitrariness
(e)verdict

S12. Ans.(d)
Sol. arbitrariness

Q13. 
(a)summon
(b)grant
(c)plead
(d)conclude
(e)discuss

S13. Ans.(b)
Sol. grant

Q14. 
(a)normalization
(b)suggesting
(c)save
(d)privacy
(e)breach

S14. Ans.(e)
Sol. breach

Q15. 
(a)petition
(b)reasons
(c)thoughts
(d)affair
(e)concerns

S15. Ans.(e)
Sol. concerns

You May Also Like to Read:

Print Friendly and PDF

No comments