English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017


English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the Word Usage questions based on new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

Q1. Multifarious
(a)braggart
(b)entice
(c)strive
(d)varied
(e)adorn

S1. Ans.(d)
Sol. multifarious-varied; motley; greatly diversified

Q2. Incongruous
(a)introvert
(b) unsuited
(c)Bard
(d)Voluble
(e)edible

S2. Ans.(b)
Sol. incongruous means not in harmony or keeping with the surroundings or other aspects of something. Option B is the correct choice.

Q3. Cumbersome
(a)Effigy
(b)Ironic
(c)Myriad
(d)aiding
(e)correlate

S3. Ans.(d)
Sol. cumbersome-large or heavy and therefore difficult to carry or use; unwieldy.

Q4. Edify
(a)braggart
(b)instruct
(c)entice
(d)adorn
(e)agile

S4. Ans.(b)
Sol. edify- instruct; correct morally

Q5. Perpetuity
(a)fragile
(b)audacious
(c)transience
(d)appease
(e)shunned

S5. Ans.(c)
Sol.  Perpetuity means endless time. Antonym is transience.

Q6. Sadistic
(a)tractable
(b)sobriety
(c)recuperate
(d)fidelity
(e) Cruel

S6. Ans.(e)
Sol. Sadistic-deriving pleasure from inflicting pain, suffering, or humiliation on others. Hence Cruel is the correct choice.

Q7. Enduring
(a)Extralegal
(b)limp
(c)arcane
(d)antiquated
(e)yeoman

S7. Ans.(d)
Sol. enduring-having an existence or validity that does not change or diminish antonym is antiquated

Q8. Recreancy
(a)pluck
(b)writ
(c)cowardly
(d)satiate
(e)articulate

S8. Ans.(c)
Sol.  Recreancy - Unfaithful or disloyal to a belief, duty, or cause. Option C is the right choice.

Q9. Perspicacity
(a)spear
(b)vivacious
(c)fleet
(d)mite
(e)insight

S9. Ans.(e)
Sol. Perspicacity-the quality of having a ready insight into things; shrewdness.

Q10. Weighty
(a)retrograde
(b)easy
(c)implosion
(d)patron
(e)immutable

S10. Ans.(b)
Sol. Weighty- easy(antonym), weighing a great deal; heavy; of great seriousness and importance.

Q11. Complaisant
(a)enigma
(b)centurion
(c)antagonistic
(d)stride
(e)sheath

S11. Ans.(c)
Sol. complaisant means trying to please; obliging
antonyms - antagonistic ,disagreeable ,discontented

Q12. Gratis
(a)repel
(b)costly
(c)surrender
(d)unscathed
(e)jabber

S12. Ans.(b)
Sol. Gratis- costly(antonym)

Q13. Strut
(a)swagger
(b)knit
(c)bewilder
(d)misanthrope
(e)garrulous

S13. Ans.(a)
Sol. Strut- walk with a stiff, erect, and apparently arrogant or conceited gait.

Q14. Petulant
(a)timid
(b)agreeable
(c)acclaimed
(d)recitals
(e)multifarious

S14. Ans.(b)
Sol. petulant-agreeable is the antonym
where as sulky and peevish are synonyms

Q15. Confound
(a)eulogy
(b)pilfer
(c)skit
(d)common
(e)confuse

S15. Ans.(e)
Sol. Confound- cause surprise or confusion in (someone), especially by not according with their expectations.

You May Also Like to Read:


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments