English Questions For IBPS PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017


English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English section of banking exams.

Directions (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A. Although there are large regional variations, it is not infrequent to find a large number of people sitting here together and doing nothing.

B. Once in office, they receive friends and relatives who feel free to call anytime without prior appointment.

C. While working, one is struck by the slow and clumsy actions and reactions, indifferent attitudes. Procedure rather than outcome orientation, and the lack of consideration for others.

D. Even those who are employed often come late to the office and leave early unless they are forced to be punctual.

E. Work is not intrinsically valued in India.

F. Quite often people visit ailing friends and relatives or go out of their way to help them in their personal matters even during office hours.

Q1. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a)A
(b)C
(c)D
(d)E
(e)F

S1. Ans.(C)
Sol. link DB gives a coherent meaning. EADBFC is the correct sequence. 

Q2. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a)B
(b)C
(c)D
(d)F
(e)A

S2. Ans.(D)
Sol. Option D is the correct choice. EADBFC is the correct sequence. The reference to some people only comes in sentences A, D, and F. Therefore, one of the sentences will come before sentence B.

Q3.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a)C
(b)B
(c)E
(d)A
(e)D

S3. Ans.(C)
Sol. The first sentence seems to be E and EA forms a mandatory pair as it moves from the general 'India' to specific 'regional variations'.

Q4. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
(a)A
(b)F
(c)D
(d)B
(e)C

S4. Ans.(E)
Sol. EADBFC is the correct sequence. 

Q5.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a)E
(b)A
(c)B
(d)C
(e)D

S5. Ans.(B)
Sol. sentence E is talking about work not being valued and sentence A is talking about people sitting idle. 

Directions (6-10): Rearrange the following seven sentence (A), (B), (C), (D), (E)  (F)and (G) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

A.That guidelines for H1N1 vaccination of people belonging to high-risk categories such as pregnant women, very young and old people and those with certain underlying illnesses were released only last month by the Health Ministry is evidence that India has not learned any lessons from the 2015 H1N1 epidemic. 

B.Uptake of influenza vaccination by people, especially by those belonging to the high-risk category, has been extremely poor, with only about 10,000-12,000 doses of H1N1 vaccine sold in the last six months by the Pune-based vaccine manufacturer.

C.Compare this with the regular updates provided by the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, especially during an epidemic. 

D. Since the 2009 pandemic, H1N1 has become a seasonal flu virus strain in India even when the temperature soars during the summer months. Vaccination of health-care workers and people in high-risk categories is the only way to reduce the toll. 

E.Urgent measures are needed to ramp up preparedness in dealing with epidemics.

F.There has also been a near-complete failure on the part of governments to spread awareness about prevention strategies.

G. Despite the high numbers, there is no system in place to release data periodically and frequently. 

Q6.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a)A
(b)G
(c)C
(d)F
(e)B

 S6. Ans.(C)
Sol. GCFBDAE is the correct sequence. 
Compare this with the regular updates provided by the U.S. Centers for Disease Control and Prevention, especially during an epidemic. 

Q7.  Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a)G
(b)F
(c)B
(d)A
(e)C 

S7. Ans.(B)
Sol. GCFBDAE is the correct sequence. 
There has also been a near-complete failure on the part of governments to spread awareness about prevention strategies. 

Q8.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a)E
(b)A
(c)B
(d)G
(e)C

S8. Ans.(d)
Sol. GCFBDAE is the correct sequence. 
Despite the high numbers, there is no system in place to release data periodically and frequently. 

Q9.  Which of the following should be the SIX sentence after rearrangement?
(a)D
(b)E
(c)B
(d)C
(e)A

S9. Ans.(e)
Sol. GCFBDAE is the correct sequence. 
That guidelines for H1N1 vaccination of people belonging to high-risk categories such as pregnant women, very young and old people and those with certain underlying illnesses were released only last month by the Health Ministry is evidence that India has not learnt any lessons from the 2015 H1N1 epidemic.  

Q10.  Which of the following should be the LAST sentence (SEVENTH) after rearrangement?
(a)C
(b)D
(c)G
(d)A
(e)E

S10. Ans.(e)
Sol. GCFBDAE is the correct sequence. 
Urgent measures are needed to ramp up preparedness in dealing with epidemics.

Directions (11-15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) into a meaningful paragraph and then answer the questions given below it.

(A) Moreover, salaries in public sector enterprises are not as competitive as those offered by private or foreign corporate.
(B) This trend should be a wakeup call for stakeholders to examine why employees are seeking better opportunities with private companies in India and abroad
(C) Public Sector Enterprises (PSEs) have been experiencing severe challenges in attracting, motivating and retaining their key staff.
(D) Having identified these as the reasons employees leave PSEs it is important to empower stakeholders to find ways to remedy the situation.
(E) One reason is that young employees lured away by private firms are more willing to undertake professional risks.
(F) Employees in specialist roles especially have become increasingly difficult to retain.

Q11. Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S11. Ans.(c) 
Sol. The correct logical order of the sentences of the given paragraph should be: CBEAFD

Q12. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S12. Ans.(b) 
Sol. The correct logical order of the sentences of the given paragraph should be: CBEAFD

Q13. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S13. Ans.(e) 
Sol. The correct logical order of the sentences of the given paragraph should be: CBEAFD

Q14. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) F

S14. Ans.(e) 
Sol. The correct logical order of the sentences of the given paragraph should be: CBEAFD

Q15. Which of the following should be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S15. Ans.(d) 

Sol. The correct logical order of the sentences of the given paragraph should be: CBEAFD


You May Also Like to Read:

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

2 comments:

  1. Hi bankers Adda..for the questns numbered 11-15 the correct logical order given is CBEAFD. while for the same para as explained in one of the video of Bnkrs adda " bites of english " the correct seq explnd is CFBEAD. link below pasted of video

    https://www.youtube.com/watch?v=gR8HGdkWKxg

    ReplyDelete