English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams. Download The Most Important Phrasal Verbs from here.

Directions: In the following questions, five sentences are given based on the use of correct phrasal verb. Choose the sentence which doesn't express the correct meaning of the phrasal verb so used.

Q1. Turn
(a) We turned around in someone's driveway.
(b) You need to turn your life around before it's too late.
(c) All the seats were sold and a large crowd had to be turned away.
(d) She turned the offer.
(e) It's too late to turn back. We have to keep going.

S1. Ans.(d)
Sol.She turned the offer down-turn down (someone or something) or turn (someone or something) down : to say no to (someone or something) especially in a polite way
turn around or turn around (something) or turn (something) around- to cause a vehicle to travel in the opposite direction
turn around (something) or turn (something) around-to change (something) in a way that makes it better or more successful
Turn away (someone) or turn (someone) away-to refuse to allow (someone) to enter a place
turn back -to move in the opposite direction in order to return to a place

Q2. Stand
(a) I'll stand behind you no matter what you decide to do.
(b) A group of students stood by and watched the boys fight.
(c) She stood by her husband throughout the trial.
(d) He can't be here today, so he asked me to stand over.
(e) His bright tie made him stand out.

S2. Ans.(d)
Sol. He can't be here today, so he asked me to stand in.-stand in-to take the place of (someone who is away for a time)
stand behind (someone or something)-to support (someone or something)
stand by-to stand or be present without taking any action while something is happening
stand by (someone) : to remain loyal to (someone) : to continue to support (someone)
to be easily seen or noticed-stand out.

Q3. Put
(a) He washed, dried, and put away the dishes after dinner.
(b) The books had been put back neatly on the shelf.
(c) She carefully put the vase down on the table.
(d) She has put some money by for emergencies.
(e) We should put this question the voters.

S3. Ans.(e)
Sol. We should put this question 'before' the voters.- put (something) before (someone or something) to ask (a person or group) to make a decision about (something)
put (something) away or put away (something)- to return (something) to the place where it belongs
put (something) back or put back (something)-to return (something) to the place where it belongs
put by- to save (money) for a later time

Q4. Give
(a) He virtually gave the election away when he made a racist remark.
(b) He gave back the money he found to the person who'd lost it.
(c) They agreed to give him his old job back.
(d) The strike has been going on for weeks, and neither side seems willing to give in.
(e) The chimneys gave on thick, black smoke.

S4. Ans.(e)
Sol. The chimneys gave off thick, black smoke.-give off (something) means to send (light, energy, etc.) out from a source
give (something) away or give away (something)-to lose (something) in a careless way
 give (something) back or give back (something)-to cause someone to have (something) again : to return or restore (something) to someone
give in -to stop trying to fight or resist something : to agree to do or accept something that you have been resisting or opposing

Q5. Go
(a) It's going to be cold tomorrow.
(b) When the boy ran out the door, his mother quickly went after him.
(c) Everything seemed to be going against her but she didn't give up hope.
(d) Despite the weather, the party went as planned.
(e) The government is going after people who cheat on their taxes.

S5. Ans.(d)
Sol. Despite the weather, the party went ahead as planned.-to happen or proceed
go after (someone)- to follow and try to stop or catch (someone)
go against (someone) : to not be good for (someone) : to not produce the result that is wanted by (someone)
go after -to try to find and punish (someone)

Q6. Write
(a) Her name wasn't on the ballot, but several hundred voters wrote her in.
(b) The government has agreed to write off the debt.
(c) I asked her to write into the directions to her house.
(d) The teacher wrote up the boy for throwing food at his classmates.
(e) When he graduates, he'll be able to write his own ticket.

S6. Ans.(c)
Sol. I asked her to write out the directions to her house-write (something) out or write out (something): to put (something) in writing on a piece of paper
write (someone) in or write in (someone): to vote for (someone who is not on the official list of candidates) by writing that person's name in a special place on the ballot
write (something) off or write off (something)-to say officially that (money that is owed to you) will not be paid or does not need to be paid
write (someone) up or write up (someone): to produce an official document that reports (someone) to an authority to be punished

Q7. Add
(a) He bought another rare coin to add onto his collection.
(b) We were short of money. Added to that, we were lost!
(c) They must be lying; their story just doesn't add up.
(d) The hours that I spend traveling to work really add up.
(e) Her research has greatly added to our knowledge of the subject.

S7. Ans.(a)
Sol. add to this/that and added to this/that are often used informally to introduce a statement about something that makes a thing or situation better, worse, more important, etc.
add to (something)-to make (something) larger, better, or greater

Q8. Pass
(a) Your mom could pass as your sister!
(b) I realized that I was letting life pass me.
(c) The painting is a family heirloom that has been passed down through the generations.
(d) Students should pass their papers in before they leave.
(e) She passed the poem off as her own.

S8. Ans.(b)
Sol. I realized that I was letting life pass me by.
pass as (someone or something) : to cause people to believe that you are (someone or something that you are not)
pass (someone) by-to happen without being noticed or acted upon by (someone)
pass (something) down or pass down (something)-to give (something) to a younger person especially within the same family
pass (something) in or pass in (something)-to give (something) to a person who will review it
pass (someone or something) off as (someone or something) or pass off (someone or something) as (someone or something) : to cause people to wrongly believe that someone or something is someone or something else

Q9. Break
(a) The prisoner finally broke down under intensive questioning.
(b) The prisoner struggled to break free.
(c) She wanted to break free from the constraints of her middle-class life.
(d) Someone tried to break over our house while we were away.
(e) I was listening to my favorite radio program when a reporter broke in with news about a storm.

S9. Ans.(d)
Sol. break into (something)-to enter (a house, building, etc.) illegally and especially by using force. Someone tried to break into our house while we were away.
break down or break (someone) down or break down (someone): to lose or cause (someone) to lose strength or the ability to resist or fight
 break free- to become able to move or escape by using force or effort
 break in -to interrupt or disturb someone or something

Q10. See
(a) She saw him through at the train station.
(b) He saw the project out to its very end.
(c) They went to see the house over.
(d) She saw great musical talent in her son.
(e) I think their plan is crazy, but he apparently sees something in it.

S10. Ans.(a)
Sol. She saw him off at the train station.-see off-see (someone) off or see off (someone)
: to go to an airport, train station, etc., with (someone who is leaving) in order to say goodbye
see (something) out-to continue to work at (something) until it is completed
see over (something)-to walk around and examine (a place) carefully
see (something) in (someone or something)-to notice or perceive (something good or attractive) in (someone or something)

Q11. Look
(a) Looking ahead to next year, we expect to be even more successful.
(b) The company is looking at the possibility of moving to a larger office.
(c) He is looking around to a new car.
(d) Reema is looking at the possibility of moving to a different city.
(e) If you're planning to invest in your friend's company, I advise you to look before you leap.

S11. Ans.(c)
Sol. He is looking around for a new car.-look around/round for (something) : to search for (something)
look ahead - to think about what will happen in the future
look around/round or look around/round (a place) : to go through a place in order to see what is there : to explore a place-The kids looked around the shops while we unpacked.
look at (someone or something)-to think about or consider (something or someone)
look before you leap-to think or learn about the possible bad results of an action before doing it

Q12. Wait
(a) The hostess waits on tables/people when the restaurant is crowded.
(b) I'll be late; don't wait on
(c) If you have so much work to do, then what are you waiting for?
(d) No one knows what lies in wait for us in the coming year.
(e) We waited out the storm in our hotel room.

S12. Ans.(b)
Sol. I’ll be late; don't wait up
wait up-to delay going to bed while you wait for someone to arrive
wait (something) out or wait out (something)-to stay in one place until the end of (something)
lie in wait-to hide and wait for the right moment to make an attack

Q13. Run
(a) I ran around some old photos from when I was a kid.
(b) He told the boy to run along home.
(c) Don't let your imagination run away with you.
(d) She ran away with the election.
(e) She ran away with a man old enough to be her father.

S13. Ans.(a)
Sol. I ran across some old photos from when I was a kid.
run across (someone or something)- to meet (someone) or find (something) by chance
run along-to go away
a run away with (someone) disapproving : to leave a person or place in order to live with and have a sexual relationship with (someone)
run away with (someone) : to make (someone) do something that is not sensible or reasonable

Q14. See
(a) She is seeing about getting tickets to the concert.
(b) Can you see on the baby for me?
(c) They don't see eye to eye on this issue.
(d) She saw great musical talent in her son.
(e) She saw him off at the train station.

S14. Ans.(b)
Sol. Can you see after the baby for me?
see after (someone or something)- to take care of (someone or something)
see about (something)-to do what is required for (something) -to deal with (something)
see (something) in (someone or something)- to notice or perceive (something good or attractive) in (someone or something)

Q15. Make
(a) I don't know what to make of her behavior.
(b) Don't make them out worse than they are.
(c) I couldn't quite make out what she said.
(d) After taking the money, the thieves made on toward the main highway.
(e) She has worked very hard to make something of herself.

S15. Ans.(d)
Sol. After taking the money, the thieves made off toward the main highway.
make (something) of (something or someone) : to have or form an opinion about (something or someone) 
make something of (yourself or your life) : to become successful
make (something) out or make out (something)-to hear and understand (something)

You May Also Like to Read: