English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1.  Solemnize: That marriage had been solemnised in 1978 according to the Islamic religion.
(a) celebrate
(b) conception
(c) Sole
(d) alone
(e) despise

S1. Ans.(a)
Sol. Solemnize (verb): (To hold or perform (ceremonies, rites, etc.) in a due manner)
Synonyms: Perform, Celebrate, Ceremonialize

Q2. Paradigm: Her recent book provides us with a new paradigm for modern biography.
(a) despite
(b) respective
(c) retrograde
(d) confusion
(e) model

S2. Ans.(e)
Sol. Paradigm- a typical example or pattern of something; a pattern or model.

Q3. Somersault: He flew off his bike and somersaulted over the bushes.
(a) better
(b) summary
(c) sovereign
(d) spiritual
(e) bounce

S3. Ans.(e)
Sol. somersault- rolling backwards or forward (not sideways) movement

Q4.  Consolidate: The first phase of the project is to consolidate the outside walls
(a) conjure
(b) combine
(c) date
(d) sense
(e) solid

S4. Ans.(b)
Sol. Consolidate- (Make (something) physically stronger or more solid, Combine (a number of things) into a single more effective or coherent whole)
Synonyms:  Secure, Make Stable, Stabilize, Reinforce, Fortify, Tighten
Antonyms: Disjoin, Divide, Dissuade

Q5. Cognizance: Her younger brother has a powerful cognizance of law.
(a) convert
(b) connivance
(c) giant
(d) awareness
(e) thinking

S5. Ans.(d)
Sol. Cognizance(noun) : (Knowledge, awareness; The action of taking judicial notice)Synonyms: Notice, Knowledge, Consciousness

Q6.proviso:  He let his house with the proviso that his own staff should remain to run it.
(a) perjury
(b) pretext
(c) condition
(d) luxury
(e) instructions

S6. Ans.(c)
Sol. PROVISO (noun) : (A condition or qualification attached to an agreement or statement)
Synonyms: stipulation, provision, clause, rider

Q7. Edifice: Scalia's entire legal edifice is built not upon words, but upon a single understanding of a word.
(a) fix
(b) structure
(c) experience
(d) vision
(e) sole

S7. Ans.(b)
Sol. EDIFICE (noun) : (A complex system of beliefs; a large, imposing building);
Synonyms: Structure, Construction, Erection, Pile, Complex, Assembly

Q8.Invigorated:  A brisk walk in the cool morning air always invigorates me.
(a) enquire
(b) energise
(c) divert
(d) variable
(e) insult

S8. Ans.(b)
Sol. Invigorated: (Give strength or energy to.)
Synonyms: Enliven, Energise

Q9. Rejuvenation: Summer is a time when we all seek opportunity for refreshment and rejuvenation.
(a) leave
(b) juvenile
(c) enjoyment
(d) renewal
(e) reconsideration

S9. Ans.(d)
Sol. Rejuvenation (noun): (The action or process of making someone or something look or feel better, younger, or more vital), Synonyms: Renewal, Resurgence

Q10. Arbitrary: The basic aim of a democratic regime is to curb the use of arbitrary powers against its citizens.
(a) betray
(b) better
(c) capricious
(d) emotional
(e) track

S10. Ans.(c)
Sol. Arbitrary (adjective):  (subject to individual will or judgment without restriction; contingent solely upon one's discretion), based on random choice or personal whim, rather than any reason or system.
Synonyms: Subjective, Random, Discretionary

Q11. Patriarch: He has friends and influence—the Patriarch of Lisbon and many of the nobility will be on his side.
(a) arch
(b) elder
(c) prayer
(d) renewal
(e) pile

S11. Ans.(b)
Sol. Patriarch (noun): (The male head of a family or tribal line; a person regarded as the father or founder of an order, class, etc. )
Synonyms: Elder, Founder, Ruler, Father

Q12. Transgress: The boundaries of the State were defined, and it engaged not to transgress them.
(a) deviate
(b) follow
(c) cancel
(d) grass
(e) infringe

S12. Ans.(e)
Sol. Transgress (verb):  (To pass over or go beyond (a limit, boundary, etc.); to violate a law, command, moral code, etc.; offend; sin.)
Synonyms: Infringe, Convict

Q13. Endeavour: Despite my shortcomings, I am endeavouring to use all of the resources at my disposal to improve my abilities.
(a) demean
(b) seeking
(c) attempt
(d) endanger
(e) prone

S13. Ans.(c)
Sol.  Endeavour (verb):  (Try hard to do or achieve something) Synonyms: Attempt, Try, Effort

Q14. Ostensibly: The party secretary resigned, ostensibly from ill health.
(a) interaction
(b) obesity
(c) negligence
(d) apparently
(e) ensuring

S14. Ans.(d)
Sol. OSTENSIBLY (adverb) : (As appears or is stated to be true, though not necessarily so; apparently );

Synonyms: Apparently, Seemingly, on the face of it
Q15. Pluralism: We live in the days of pluralism, when all faiths and religions are of equal worth.
(a) doubt
(b) energise
(c) diversity
(d) hate
(e) forgiveness

S15. Ans.(c)
Sol.  Pluralism (noun): (A condition or system in which two or more states, groups, principles, sources of authority, etc., coexist.)
Synonyms: Multiracialism, Diversity



You May also like to Read:
     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.


Print Friendly and PDF

No comments