English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-10):  In the questions given below, find out which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required mark (e) as the answer. 

Q1. The grim job market has taken its toll on students, many of those has hoped for a much better future.
(a) much of whom
(b) many of whom
(c) several of those
(d) many of which
(e) No correction required

S1. Ans.(b)
Sol. many of whom makes the sentence grammatically correct.

Q2. The relationship we have with our clients are the cornerstone of our failure.
(a) our client are
(b) each client is
(c) our client is
(d) all client are
(e) No correction required

S2. Ans.(c)
Sol.‘our client is’ the correct choice as the subject of the sentence ‘the relationship’ is singular.

Q3. Many developed countries have been attempting to buy agriculture land in other countries to meet their own demand .
(a) has been attempting
(b )has been attempted
(c) are being attempting
(d) have been attempted
(e) No correction required

S3. Ans.(e)
Sol. no correction required

Q4. A nuclear testing fills the air with radioactive dust and left the area uninhabitable.
(a)  and leaves the
(b) also leaves the
(c) and leaving the
(d) and making the
(e) No correction required

S4. Ans.(a)
Sol. It should be ‘and leaves the’. Here, the subject, a nuclear testing is singular and the sentence
in simple past

Q5. Modern ideas of government started back to the time when people began to question kings.
(a) started when
(b) set back to
(c) start back to
(d) date back to
(e) No correction required

S5. Ans.(d)
Sol. date back to is the correct use.

Q6. Unless the government monitored the loan waiver scheme well, it is likely to be a success
(a) for the government to monitor
(b)Unless the government monitors
(c) though the government monitored
(d) if the government monitors
(e) No correction required

S6. Ans.d)
Sol. if the government monitors

Q7. The main objective of hiring this consultant is in assessing that this data can be computerized.
(a) assessing that
(b) as assessment of
(c) to assess how
(d) for assessing that when
(e) No correction required

S7. Ans.(c)
Sol. It should be ‘to assess how’.

Q8.The designs finally ready and we shall submit them for approval tomorrow, well before the specified deadline.
(a) designs finally will be
(b) designs are finally
(c) final design
(d) designing finally
(e) No correction required

S8. Ans.(b)
Sol. designs are finally.  Here a helping verb of present tense is required.

Q9. Most irrigation projects have delayed due to lack of adequate government
(a) have been delayed from
(b) will be delayed for
(c) were delaying for
(d) are delayed because of
(e) No correction required

S9. Ans.(d)
Sol. It should be ‘are delayed because of’.

Q10. Many India companies import components from China as they are cheap compared to those manufactured locally.
(a) as they are cheap as
(b) because it is cheaper
(c) since these are cheaper
(d) which is cheap
(e) No correction required

S10. Ans.(e)
Sol. no correction required

Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) The application of economic, environmental and consumer pressures have been on an increase in recent years.
(B) As a result, our agro-food production and technology are amongst the most advanced in the world.
(C) They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro-food production.
(D) In turn, the support industries have developed to an equally advanced state.
(E) They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting requirements of the overseas markets.
(F) These have greatly influenced the development of the agriculture and food industries in our country.

Q11. Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S11. Ans.(a)
Sol.Correct sequence is AFDECB
The application of economic, environmental and consumer pressures have been on an increase in recent years.

Q12. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S12. Ans.(c)
Sol.In turn, the support industries have developed to an equally advanced state.

Q13. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S13. Ans.(b)
Sol. They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting requirements of the overseas markets.

Q14. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S14. Ans.(d)
Sol. They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro-food production.

Q15. Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?
(a) F
(b) E
(c) D
(d) C
(e) B

S15. Ans.(e)
Sol. As a result, our agro-food production and technology are amongst the most advanced in the world.