English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Direction(1-5): In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q1. 
I. She walked across the stage with effortless ______.
II. At least he had the good ______ to admit that he was wrong.
III.The governor fell from ______ after being accused of tax fraud.
(a) reputation
(b) stairs
(c) steps
(d) way
(e) grace

S1. Ans.(e)
Sol. Grace- a way of moving that is smooth and attractive and that is not stiff or awkward, a controlled, polite, and pleasant way of behaving

Q2. 
I. The police are on ______ to have more security at the concert
II. Please give us enough ______ to prepare for your arrival.
III.Terms of the agreement are subject to change without ______. 
(a) time
(b) remand
(c) notice
(d) knowledge
(e) money

S2. Ans.(c)
Sol. Notice-information that tells you or warns you about something that is going to happen

Q3. 
I. Alexander the Great ______ much of Europe and Asia to his rule.
II. All rooms are just $100 a night, ______ to availability.
III.The photographer's principal ______ were poor immigrant workers.
(a) was
(b) subject
(c) prior
(d) related
(e) name

S3. Ans.(b)
Sol. Subject- someone or something that is shown in a photograph, painting, etc, dependent on something else to happen or be true, to cause or force (someone or something) to experience (something harmful, unpleasant, etc.), the person or thing that is being discussed or described

Q4. 
I. I couldn't answer the phone because I was in the ______.
II. Sparks from the machine ______ onto the floor of the garage.
III. Heavy  ______ are expected later today.
(a) showers
(b) way
(c) car
(d) traffic
(e) put

S4. Ans.(a)
Sol.  Showers- a device that produces a spray of water for you to stand under and wash your body, a brief fall of rain or snow over a small area

Q5.
I. She had to ______ flying in various weather conditions before she could get her pilot's license.
II. Grandmother taught us to ______ good manners.
III. I'm sure you'll learn your lines for the play with enough ______.
(a) give up
(b) learn
(c) time
(d) practice
(e) dedication

S5. Ans.(d)
Sol. Practice- to do something again and again in order to become better at it, to do (something) regularly or constantly as an ordinary part of your life

Directions (6-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q6. A large number of poor people are (a)/ dependent on the environment for their (b)/ day-to-day activities and therefore more focus on improved (c)/ environmental quality can push income growth on a sustainable basis.(d)/ No error (e )/

S6. Ans.(e)
Sol. No error  
Q7. Over a dozen States have (a)/  been, or are, affected (b)/ Naxalite activity to (c)/  varying degrees (d)/ No error (e )/

S7. Ans.(e)
Sol. No error

Q8. There are already unresolved issues (a)/  and allegations against the EC on  (b)/ respect to electronic voting machines and its probity in (c)/ conducting an election in a crucial State is now in doubt.( d)/ No error (e )/

S8. Ans.(b)
Sol. and allegations against the EC "with"
in respect of (or with respect to) means as regards; with reference to. 

Q9. India is not  stranger to threats to freedom  (a)/ of expression whether in art and movies or (b)/  in news and academic publishing, whether from (c)/  organized civilian groups or from the government (d)/ No error (e )/

S9. Ans.(a)
Sol. India is no stranger to threats to freedom 

Q10. There is not even a bad provision (a)/ in the law that bars criticism (b)/ of the government, whether (c)/  in newspapers and in films (d)/ No error (e )/

S10. Ans.(d)
Sol. in newspapers "or" in films - whether-or case- You can use a clause beginning with whether after a reporting verb such as know, ask, or wonder. You use whether when you are mentioning two or more alternatives. You put whether in front of the first alternative and or in front of the second one.

Q11.  The Centre reportedly plans to table (a)/a Bill soon that would enable (b)/ power consumers to  (c)/  choose its distribution utility (d)/ No error (e )/

S11. Ans.(d)
Sol. choose their distribution utility

Q12. The political executive needs to walk (a)/ the talk on retail competition in power, (b)/  and fast-forward (c)/  distribution reforms (d)/ No error (e )/

S12. Ans.(e)
Sol. No error

Q13. To accelerate growth, India needs (a)/ to built infrastructure, but finance (b)/  has not really been (c)/ an over-riding constraint (d)/ No error (e )/

S13. Ans.(b)
Sol. to build infrastructure, but finance

Q14. Clear conceptualization, time-bound (a)/ execution and completion of  (b)/ projects will bring down costs, raise (c)/  productivity and enhancing competitiveness  (d)/ No error (e )/

S14. Ans.(d)
Sol. productivity and "enhance" competitiveness

Q15. According to a recent report of the Lancet Commission (a)/ of Health and Pollution, India lead  (b)/ the world in pollution-related premature deaths, (c)/  accounting for 2.51million of the nine million worldwide in 2015 (d)/ No error (e )/

S15. Ans.(b)
Sol. of Health and Pollution, India "leads"



You May also like to Read:
     

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

3 comments

Unknown said...

7 wale main C main error hoga? to k baad gerund form hai

Anonymous said...

exactly....

manoj maurya said...

bars ke bad from preposition aata h na ki of