English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO  Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. Apart from the necessity of a full-time Defence Minister(a) / at the helm of affairs, the appointment point to(b) / a larger push by the Modi government and the BJP (c)/  towards projecting a politics of women’s empowerment. (d)/No error.

S1. Ans.(b)
Sol.at the helm of affairs, the appointment 'points' to

Q2. A large segment of the population, they say, cannot (a) / afford footwear. This, despite (b) / India being (c)/  the second larger producer in the world. (d)/No error (e).

S2. Ans.(d)
Sol.the second 'large' producer in the world

Q3. The Bengaluru-based entrepreneurs came up (a) / with the Barefoot India Campaign (b) /  to drive home the message, that the poors(c)/   should be able to walk safely. (d)/No error (e).

S3. Ans.(c)
Sol. to drive home the message, that the 'poor'

Q4.  steady declining trend in the growth rate is all (a) / the more troublesome because the economy otherwise (b) /  enjoys a fair conducive combination of (c)/   macroeconomic parameters. (d)/No error (e).

S4. Ans.(c)
Sol. enjoys a 'rather' conducive combination of

Q5. Initiatives such as Housing For All, (a) / Smart Cities and Digital India gives room(b) /   for huge opportunities(c)/    for private entrepreneurs. (d)/No error (e).

S5. Ans.(b)
Sol. Smart Cities and Digital India 'give' room

Q6. The corporate sector and banks have been (a) / affected by the twin balance sheet squeeze (b) /   wherein corporates are overly-leveraged, (c)/     and banks have mounting bad loans. (d)/No error (e).

S6. Ans.(c)
Sol. wherein corporates are 'over'-leveraged

Q7. Given the absence of the institutional prerequisites (a) /  of a functioning modern democracy, there (b) / are the real danger of a steady erosion of popular legitimacy for (c)/ any form of representative government. (d)/No error (e).

S7. Ans.(c)
Sol.  'is' the real danger of a steady erosion of popular legitimacy for

Q8. Reshuffling cabinets turned out to (a) /  be monotonous exercises thanks to (b) /  the omnipresent caste factor, State (c)/   representations and, of course, coalition compulsions. (d)/No error (e).

S8. Ans.(a)
Sol. Reshuffling cabinets have turned out to

Q9. The quiet diplomacy between India and China (a) /   that ultimately ended in a de-escalation (b) /  were based on a principle of stopping (c)/   “differences becoming disputes”. (d)/No error (e)

S9. Ans.(c)
Sol. was based on a principle of stopping

Q10. He went on to emphasise the importance of reimagining the country’s natural (a)  ecosystems as its ‘natural capital’ and factoring (b) /in the economic, social, cultural and spiritual value of ecosystem services into the (c)/calculation of true economic growth and development. (d)/No error (e).

S10. Ans.(e)
Sol. No error

Q11. With increasing economic activity, natural (a) /  capital assets are on the decline, directly (b) /    affecting the quality of life and potentially giving rise (c)/ on future inefficiencies in the economy. (d)/No error (e).

S11. Ans.(d)
Sol.'to' future inefficiencies in the economy.

Q12. Politics should commensurately evolve to a level of accountability (a) / where the habit to exploiting traditional loyalty  (b) /gives way to respect for human rights and (c)/ observance of the rule of law. (d)/No error (e).

S12. Ans.(b)
Sol. where the habit of exploiting traditional loyalties

Q13. The court chose to render ineffectively (a) / challenges to demonetisation by (b) /  referring the issue to (c)/  a Constitution Bench. (d)/No error (e).

S13. Ans.(a)
Sol.The court chose to render ineffective

Q14. At a time when civil liberties seemed to be again imperilled, people (a) /  wondered whether the court would firm stand on the side (b) / of the citizens who claimed that their fundamental right to (c)/ privacy was being taken away by the Aadhaar database. (d)/No error (e)

S14. Ans.(b)
Sol.   wondered whether the court would firmly stand on the side

Q15. In a mature democracy, conformist judiciary are not (a) / always guaranteed to governments with a popular majority. Constitutions (b) /    are enlarged and strengthened when courts act (c)/ as brakes against majoritarian authoritarianism. (d)/No error (e).

S15. Ans.(a)
Sol. In a mature democracy, conformist 'judiciaries' are not

You May Also Like to Read:

No comments