English Questions For IBPS PO Mains and Clerk 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Esemplastic:  Coleridge defines imagination as the esemplastic power
(a) unifying
(b) assembly
(c) complex
(d) diverging
(e) yield

S1. Ans.(a)
Sol. Moulding - into one; unifying, shaping or having the power to shape disparate things into a unified whole

Q2. Cataclysm: The revolution could result in worldwide cataclysm
(a) catalyst
(b) miracle
(c) destruction
(d) success
(e) catalogue

S2. Ans.(c)
Sol. Cataclysm (n) : deluge, something that causes great destruction, violence, etc.

Q3.Apartheid: He praised her role in the struggle against apartheid.
(a) party
(b) torn
(c) torn
(d) discrimination
(e) apart

S3. Ans.(d)
Sol. Apartheid -brutal racial discrimination

Q4. Ail: This medicine is good for what/whatever ails you.
(a) aid
(b) pail
(c) help
(d) ointment
(e) afflict

S4. Ans.(e)
Sol. Ail- to cause pain or trouble for (someone), afflict (someone) in mind or body.

Q5. Sententious : He tried to encourage his men with sententious rhetoric
(a) sentence
(b) sanctimonious
(c) complex
(d) redundant
(e) uncertain

S5. Ans.(b)
Sol. Sententious- given to moralizing in a pompous or affected manner, terse, aphoristic, or moralistic in expression

Q6. Limpid: Her limpid prose made even the most recondite subjects accessible to all.  
(a) lucid
(b) limp
(c) obscure
(d) vague
(e) strict

S6. Ans.(a)
Sol. Limpid- clarity in terms of expression. Limpid is typically used to describe writing or music.

Q7. Sride: He was standing only a few strides away from me.
(a) miles
(b) distance
(c) steps
(d) days
(e) weeks

S7. Ans.(c)
Sol. Sride: walk with long steps

Q8. expletive: Expletives were deleted from the transcript of their conversation.
(a) meaningful
(b) explanation
(c) interjection
(d) abusive words
(e) sensible

S8. Ans.(c)
Sol. Expletive: meaningless word; interjection; profane oath; swear-word

Q9. hiatus: The band is making an album again after a five-year hiatus.
(a) controversy
(b) continuity
(c) closing
(d) interval
(e) haggle

S9. Ans.(d)
Sol. Hiatus : gap; pause; gap or interruption in space or time; break

Q10. Transcendental : In his speeches he manifests a transcendental ability to inspire people from all points on the political spectrum
(a) transform
(b) morpheme
(c) supernatural
(d) inverse
(e) medieval

S10. Ans.(c)
Sol. Transcendental - supernatural, going beyond normal experience

Q11. Jibe :His story didn't jibe with the testimony of other witnesses.
(a) differ
(b) disagree
(c) feature
(d) number
(e) accord

S11. Ans.(e)
Sol. Jibe :agree with; complement; match up with

Q12. Tractable: This new approach should make the problem more tractable.
(a) obstinate
(b) attractive
(c) tough
(d) complex
(e) manageable

S12. Ans.(e)
Sol. Tractable:  easily controlled or guided

Q13. Divest :The document does not divest her of her right to use the property.
(a) divert
(b) deprive
(c) invest
(d) maintain
(e) hold

S13. Ans.(b)
Sol. Divest : remove; take off

Q14. Supplicant :A queue of supplicants was positioned strategically outside his office door, and ran down the hall.
(a) Paradise
(b) vacant
(c) shop keeper
(d) beggar
(e) appropriate

S14. Ans.(d)
Sol. Supplicant : person who requests or begs for something

Q15. Quell :the principal held up her hand to quell the students so they could hear the urgent announcement
(a) yell
(b) agitate
(c) check
(d) quack
(e) aggravate

S15. Ans.(c)
Sol. Quell :suppress, put an end to (a rebellion or other disorder), typically by the use of force, subdue or silence (someone).


You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.






No comments