English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-5): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and there is no correction required (e) as the answer.

Q1. Millions of soldiers have died in wars on centuries, yet countries don’t seem to shy away from going to war almost on a regular basis. 
(a) has died in wars over centuries, yet countries don’t seem to shy away from
(b) have died in wars over centuries, yet countries don’t seem to shy away from
(c) had died in wars during centuries, yet countries don’t seem to shy at from
(d) have died in wars during centuries, yet countries didn’t seem to shy away from
(e) No improvement

S1. Ans.(b)
Sol. Option B is grammatically correct which follows parallelism of tense.
" have died in wars over centuries, yet countries don’t seem to shy away from

Q2. Political interference in the selection of judges in the third and fourth decades of independent India resulted in the collegium system where judges select judges. 
(a) of judges in the third and fourth decades of independence India resulted in 
(b) of judges in the third and fourth decades of independent India result at
(c) of judges in the third and fourth decades of independent India resulting 
(d) of judges in the third and fourth decades after  independence India resulted in
(e) No improvement

S2. Ans.(e)
Sol. No improvement

Q3. Among the permanent members, the opinion of France was closest to India’s in the sense that it supported the addition of five new permanent members, includes India, without any objected  to veto being extended to them. 
(a) adding of five new permanent members, include India, without any objection to veto being extended to them
(b) addition of five new permanent members,  including India, without any objection to veto being extended to them
(c) addition of five new permanent members,  include India, without some objection to veto being extended to them
(d) addition of five new permanent members,  included India, without any objection to veto had being extended to them
(e) No improvement

S3. Ans.(b)
Sol.  Option B is grammatically correct choice. 
addition of five new permanent members,  including India, without any objection to veto being extended to them

Q4.  Economists concerned about sustainable development advocate low levels of economic growth since with large expansions in national income come negative environment consequences such like pollution. 
(a) since with larger expansions in national income come negative environment consequences such as
(b)for  with large expansions at national income come negative environment consequences such as
(c) since with large expansions of national income come negative environmental consequences such like
(d) since with large expansions in national income come negative environmental consequences such as
(e) No improvement

S4. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice. 

Q5. With increased financial and technological capabilities, we can restored the environment quality to desired levels.
(a) technology capabilities, we can restore the environmental quality
(b) technological capabilities, we can restore the environmental quality
(c) technological capabilities, we can restored  the environmental quality
(d) technological capabilities, we can restore the environmentalist quality
(e) No improvement

S5. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.

Direction(6-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q6. 
I. She ate the whole _______ of crackers for lunch.
II. If the issue is not _______ correctly, it will not get voters to come to the polls.
III.The financial aid _______ we'll be awarding this year are smaller than we had hoped they would be.
(a) gran
(b) package
(c) sack
(d) draft
(e) need

S6. Ans.(b)
Sol. package-something that comes in a container, to show or present (something or someone) in a particular way, often used as (be) packaged, a group of related things that go together
"If the issue is not packaged correctly, it will not get voters to come to the polls"

Q7. 
I. A prize will be _______ to the student who sells the most tickets.
II.The company is _______ the contract to the lowest bidder.
III.Will the film win any _______ at the festival?
(a) take
(b) seen
(c) reward
(d) give
(e) award

S7. Ans.(e)
Sol. Award-to give (a reward or prize) to someone or something, something (such as a prize) that is given to someone or something for being excellent or for doing something that is admired

Q8. 
I. _______ down, she noticed her shoe was untied.
II.She _______ up from her book when he entered the room.
III.He _______ me a quick/passing glance over his shoulder.
(a) surrender
(b) give
(c) find
(d) glance
(e) take

S8. Ans.(d)
Sol. glance- a quick look, always followed by an adverb or preposition: to look at someone or something very quickly.
I. Glancing down, she noticed her shoe was untied.
II.She glanced up from her book when he entered the room.
III.He gave me a quick/passing glance over his shoulder.

Q9. 
I. I'd like to _______ this sweater for a smaller one.
II.We _______ addresses and promised we'd write each other often.
III.If I give you this, what will you give me in _______?
(a) in charge
(b) note
(c) exchange
(d) seen
(e) return

S9. Ans.(c)
Sol. exchange- If you give something to a person and get something in exchange, that person also gives something of similar value to you, to return (a product) to a store and have it replaced by another product: to trade (something that has been purchased) for something else

Q10. 
I. The stories are _______ by a common theme.
II. They are somehow _______ to the royal family.
III.Guests can _______ to the Internet from their hotel rooms.
(a) capable
(b) narrated
(c) similar
(d) connect
(e) login

S10. Ans.(d)
Sol. Connect-often used as (be) connected

Q11. 
I. There clearly were settlements here, as _______ by these remains.
II. Her charm was very much in _______ throughout the meeting.
III.The jury had a great deal of _______ to sort through before reaching a verdict.
(a) remains
(b) evidence
(c) fashion
(d) decision
(e) waves

S11. Ans.(b)
Sol.  evidence-material that is presented to a court of law to help find the truth about something, easily seen, to offer or show evidence of (something): to show or indicate (something)

Q12. 
I. The mayor hired a _______ contractor rather than using city workers to do the job.
II.They were sitting in a _______ corner of the restaurant.
III.At work he was always very serious, but in his _______ life, he was actually very funny and relaxed.
(a) private
(b) helpful
(c) side
(d) site
(e) normal

S12. Ans.(a)
Sol. private-not relating to a person's official position or job, not paid for or controlled by the government

Q13. 
I. The house _______ not just to her, but to her husband as well.
II.What family does that bird _______ to?
III.She was here for 15 years, but she never really _______ .
(a) hire
(b) come
(c) relate
(d) belong
(e) concern

S13. Ans.(d)
Sol. belong-used to say that someone or something should be in a particular place or situation;
belong to (someone): to be the property of (someone): to be owned by (someone); 
belong to (something) to be a member of (a club, organization, etc.)

Q14. 
I. I have something in _______  that I would like to discuss.
II.Just give us a brief report; you can fill us in on the _______  later.
III.The computer program will be of _______  interest to teachers.
(a) particular
(b) common
(c) many
(d) large
(e) prominent

S14. Ans.(a)
Sol.  particular- always used before a noun: special or more than usual, special or unusual used to indicate someone or something that deserves special mention

Q15. 
I. The day of their wedding has almost _______ .
II.They've _______  at the conclusion that the plan won't work.
III.After years of climbing the corporate ladder, he felt he had finally _______ .
(a) done
(b) reach
(c) made
(d) arrived
(e) decide

S15. Ans.(d)
Sol. arrived- to come to or reach a place after travelling, being sent, etc; arrive at (something)-to make or reach (something, such as a decision) after a lot of thought or effort



You May also like to Read:
     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.