English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS PO Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage questions based on Phrasal verbs, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. The sixth nuclear test by North Korea (a)/ on Sunday have provoked a predictable (b)/chorus of condemnation and hand (c)/ wringing in capitals around the world.(d)/No error (e)


S1. Ans.(b)
Sol.on Sunday 'has' provoked a predictable

Q2. More than a year after the notification of  the much-delayed Solid Waste (a)/ Management Rules, cities and towns are in no position to comply at(b)/ its stipulations, beginning with the segregation of (c)/ different kinds of waste at source and their scientific processing.(d)/No error (e)

S2. Ans.(b)
Sol. Management Rules, cities and towns are in no position to comply 'with'
comply with- to conform to something; to obey guidelines or regulations; to agree to something.

Q3. The decades between the two World Wars is often noted (a)/ as a period when major world economies was engaged (b)/ in a trade war by devaluing their (c)/ currencies in a competitive fashion.(d)/No error (e)

S3. Ans.(b)
Sol. as a period when major world economies 'were' engaged

Q4. The Swachh Bharat programme of the Centre has focused to narrowly on (a)/ individual action to keep streets clean, without concurrent pressure on State and municipal (b)/ authorities to move closer to scientific management by the deadline (c)/ of April 2018 set for most places, and arrest the spread of pollution from trash.(d)/No error (e)

S4. Ans.(a)
Sol. TheSwachh Bharat programme of the Centre has focused 'too' narrowly on

Q5. In many parts of the world, construction in cities or in urbanising areas (a)/ does not take in consideration the existing (b)/  topography, surface water bodies, stream (c)/ flows or other parts of terrestrial ecosystems.(d)/No error (e)

S5. Ans.(b)
Sol.  does not take 'into' consideration the existing

Q6. In India, one can accept that since of (a)/ centuries of deprivation, certain (b)/ communities need affirmative (c)/ action in the form of reservation. (d)/No error (e)

S6. Ans.(a)
Sol. In India, one can accept that 'because' of

Q7. If the built environment and structures of financing and (a)/ housing are ‘locked-in’ or get firmed up with  (b)/ regard to institutional arrangements, (c)/  these can lead to further complications.(d)/No error (e)

S7. Ans.(e)
Sol.No error

Q8. Organic refuse, which forms about 50% of all garbage, (a)/ readily lends themself to the generation of compost (b)/ or production of methane for (c)/ household use or power generation. (d)/No error (e)

S8. Ans.(b)
Sol. readily lends 'itself' to the generation of compost

Q9. Climate models have indicated with (a)/ high confidence that  climate change (b)/ will lead to an increase  in (c)/ extremely rainfall events.(d)/No error (e)

S9. Ans.(d)
Sol. extreme rainfall events.

Q10. The purpose of medical education is (a)/ to train  medical personnel at handle (b)/ the medical  care needs (c)/of the country.(d)/No error (e)

S10. Ans.(b)
Sol. to train  medical personnel 'to' handle

Q11. Organic waste that could help green (a)/ cities and feed small and (b)/ affordable household biogas plants (c)/ is simply being thrown up.(d)/No error (e)

S11. Ans.(d)
Sol.is simply being 'thrown away'.
thrown away- to get rid of as worthless or unnecessary

Q12. The decades between the two World Wars is often (a)/ noted as a period when major world economies (b)/ was engaged in a trade war by (c)/ devaluing their currencies in a competitive fashion.(d)/No error (e) 

S12. Ans.(c)
Sol. 'were' engaged in a trade war by

Q13. As the nodal body for the implementation of the new (a)/ rules, the Central Pollution Control Board (b)/should put out periodic assessments of the preparedness (c)/ of urban local bodies in the run-up to the deadline.(d)/No error (e)

S13. Ans.(e)
Sol. No error

Q14. The act of drinking chai may be (a)/ commonplace in India, (b)/but the outdoor spaces in whom it is served (c)/ and consumed is highly gendered. (d)/No error (e)

S14. Ans.(c)
Sol.but the outdoor spaces in 'which' it is served

Q15. While the Railways have been compelled to take (a)/ this decision, they would like to assure the (b)/public that all essential movements as well the (c)/ more important passenger services will be maintained in full.(d)/No error (e)

S15. Ans.(c)
Sol. public that all essential movements as well 'as' the

You May Also Like to Read:

Print Friendly and PDF