English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-10): In the following sentences each contains two blanks, indicating that something has been left out of the sentence. Each answer choice contains one word or a set of words. Select the word or set of words, that, when inserted in the blank(s), best fits the context of the sentence.

Q1.  India needs to continue to do what it does best: innovate. India has a rich _______  of entrepreneurship and charting its own ______ . 
(a) idea, path
(b) history, course
(c) talent, path
(d) workforce, talent
(e) story, path

S1. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice. India has a rich history  of entrepreneurship means an eventful past
"To chart one's own course," means to choose an independent path or way of doing something.

Q2. Beautiful, elaborate displays of _______ are seen everywhere during Deepavali: on houses, shops and along the ____ .
(a) lumination, grounds
(b) lighting, houses
(c) lights , streets
(d) culture, oversea
(e) customs, sea

S2. Ans.(c)
Sol. Option C  is the correct choice. The second word of the options gives the hint. Along the streets gives coherent meaning.

Q3. When we think seriously about the _________  that our food practices have on our body, on the environment and on the animals themselves, it is clear that logic supports abstaining from __________  meat.
(a) impact, eating
(b) result, issue
(c) outcome,  progressing
(d) consequence, shifting
(e ) effect, reviewing

S3. Ans.(a)
Sol. Impact means a marked effect or influence, The impact of food practices on the environment and on animals, and abstain means restrain oneself from doing or enjoying something. Option A  is the correct choice.

Q4. The rich buy their way out of any _____  and the poor are so inured to danger and risk that it is second nature for them to ________  with uncertainty.
(a) shop, rely
(b) mess, live
(c) restaurant, depend
(d) problem, wander
(e) critics, ponder

S4. Ans.(b)
Sol.  Option B is the correct choice. The statement means The rich can handle a situation that is confused and full of problems but the poor have no option other than living with uncertainty

Q5. By forging ahead with a shift to a greener and _______  economy, India will be stronger and wealthier _____  a result.
(a) cleaner, as
(b) swifter, for
(c) clam, leave
(d) new, give
(e) progressive, to

S5. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice.

Q6. The company also _______  and encourages employees and their families to participate in various social ________  of the company. 
(a) negotiates, departmental
(b) draw , gathering
(c) cause, party
(d) involves, initiatives
(e) promote, decision

S6. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice.
Involves- have or include (something) , Initiatives- Begin a task or plan of action

Q7. Giving is an expression of not just your material _______  but of you being rich inwardly in love and ________ . 
(a) thing, friendships
(b) storage,  disregard
(c) abundance, neglect
(d) richness, care
(e) possession, custody

S7. Ans.(d)
Sol. Richness- containing plentiful quantity. Option D is the correct choice.

Q8. Law enforcement agencies struggle to ______  terrorism, Naxalism, urban mafiosi, drug pushers and armed rural gangsters even _______ .
(a) control, predominant
(b) manage, today
(c) curb, guide
(d) rule, control
(e) keep,  safe

S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.

Q9. As the Deepavali night begins to descend, homes are magically _____ with tiny _________  oil lamps placed in special locations.
(a) bright, decoration
(b) brighten, decorum
(c) enlighten, castor
(d) decorated, magical
(e) Illuminated, earthen

S9. Ans.(e)
Sol. Option E is the correct choice.

Q10. Money is very important in our ______  but it’s not ________ .
(a) life, everything
(b) thinking, house
(c) job, everything
(d) way, alone
(e) aspect, important

S10. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice.




You May also like to Read:
     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.