English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. One thing about (a)/ technology is that the (b)/ human mind thinks in a linear fashion but (c)/ technology advancement is actually exponential.(d)/No error (e)

S1. Ans.(e)
Sol. No error

Q2. We human beings(a)/ is going to be in a frantic (b)/footrace with smart machines (c)/  to stay relevant.(d)/No error (e)

S2. Ans.(b)
Sol. ‘Are’ going to be in a frantic

Q3. It is important to (a)/ visualize a startup journey (b)/ in its totality (c)/ before jumping in it.(d)/No error (e)

S3. Ans.(d)
Sol. Correct preposition to use is -into.
Hence correct sentence is- before jumping 'into' it.

Q4.  There are numerous problems (a)/ of implementation as well (b)/as unseen challenges (c)/ which is  inevitable.(d)/No error (e)

S4. Ans.(d)
Sol. which 'are' inevitable, is the correct form of tense. Plural verb is needed here.

Q5. The right to speak(a)/ does not compel(b)/ anyone to kept (c)/ on talking.(d)/No error (e)

S5. Ans.(c)
Sol. "anyone to keep " is the correct form of tense. The sentence is in present tense hence usage of "kept" is incorrect here.

Directions (6-15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed in the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blanks appropriately. Find out the appropriate word in each case.

Greenhouse gases are only ……6……(most) of the story when it comes to global warming. Changes to one part of the climate system can ……7……(stop) additional changes to the way the planet absorbs or reflects energy. These secondary changes are ……8…… (term) climate feedbacks and they could more than double the amount of warming caused by carbon dioxide alone. The primary feedbacks are ……9……(because) to snow and ice, water vapor, clouds and the carbon cycle.
Perhaps the most well ……10……(said) feedback comes from melting snow and ice in the Northern Hemisphere. Warming temperatures are already ……11……(increasing) a growing percentage of Arctic sea ice, exposing dark ocean water during the ……12……( absent) sunlight of summer. Snow cover on land is also ……13……( supplied) in many areas. In the ……14……( progress ) of snow and ice, these areas go from having bright, sunlight-reflecting surfaces that cool the planet to having dark, sunlight-absorbing surfaces that ……15……(access) more energy into the Earth system and cause more warming.

Q6. 
(a) whole
(b) part
(c) material
(d) issue
(e) no change

S6. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer. "Greenhouse gases are not the sole reason for global warming" is the hidden meaning here. Hence other options can't fit here.

Q7. 
(a) raise
(b) brings
(c) refer
(d) cause
(e) no change

S7. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice. Cause-To make something happen.

Q8. 
(a) sensed
(b) called
(c) nothing
(d) but
(e) no change

S8. Ans.(b)
Sol. These secondary changes are called climate feedback.
Sensed take proposition with it.

Q9. 
(a) due
(b) results
(c) reason
(d) those
(e) no change

S9. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice. The primary feedback is due to snow and ice. ‘to' after the blank is the hint. Other options can't be considered.

Q10. 
(a) done
(b) known
(c) ruled
(d) bestowed
(e) no change

S10. Ans.(b)
Sol. Option B is the correct answer. Option A and Option C and D are irrelevant.

Q11.
(a) mastering
(b) sending
(c) melting
(d) calming
(e) no change

S11. Ans.(c)
Sol. The hint is given as we read further after the blank "Arctic sea ice". Hence Option c is the right option.

Q12. 
(a) makeshift
(b) ceasing
(c) troubled
(d) perpetual
(e) no change

S12. Ans.(d)
Sol. perpetual-never ending or changing. Means never-ending sunlight of summer
Hence, it is the right choice.

Q13. 
(a) dwindling
(b) manufactured
(c) descending
(d) generating
(e) no change

S13. Ans.(a)
Sol. Option A
Dwindling-diminish gradually in size, amount, or strength.

Q14. 
(a) absence
(b) reduced
(c) existence
(d) midst
(e) no change

S14. Ans.(a)
Sol. Option A.
absence-"in the non-existence or lack of".

Q15. 
(a) repel
(b) waft
(c) monitor
(d) bring
(e) no change

S15. Ans.(d)
Sol. Option D is the right option. Sunlight- absorbing surfaces that bring more energy.



You May also like to Read:
     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.