English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Direction(1-15): In the question given below, there is an error in one or more sentences. Please select the most appropriate option, out of the five options given for each of the following sentences, which, in your view, is grammatically incorrect or structurally incorrect. 

Q1. Burn
I. The children burned the house down while playing with matches.
II.He burnt up the files.
III.The papers were burned up in the fire.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S1. Ans.(e)
Sol.burn  down - destroy by setting fire to
burn down- burn until completely gone (building)
burn up -consume by fire

Q2. Wait
I.  Each waitress waits on three different tables in the restaurant.
II. Don't wait up.
III.Let's wait down for Mary to see how her date went.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S2. Ans.(c)
Sol.Let's wait up for Mary to see how her date went.
wait on - serve, service (a table)
wait up- not sleep because you are waiting for something or someone
wait up for- not sleep because you are waiting for someone or something

Q3. Turn
I.  My keys turned away in the bedroom.
II. They turned the wallet over to the police
III.They turned us away at the border because we didn't have visas.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S3. Ans.(a)
Sol. My keys turned up in the bedroom.
turn  away-  refuse to deal with or give service
turn  over - give to authorities (said of evidence or stolen / lost property)
turn up - find unexpectedly

Q4. Stand 
I.  SCUBA stands for "self contained underwater breathing apparatus."
II. Soledad is so beautiful! She really stands for in a crowd.
III.I need you to stand up for and answer the phone when my broker calls.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (III)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S4. Ans.(b)
Sol.Soledad is so beautiful! She really stands "out" in a crowd.
I need you to stand 'by' and answer the phone when my broker calls.
stand by - wait
stand  up- not arrive to a date or an appointment (inf.)
stand up for - defend (something one believes in)
stand for - represent
stand for - tolerate

Q5. Put
I.  I thought Ms. Smith put her ideas down rather clearly in the meeting.
II. I told you kids to put your toys away.
III.She always puts down people who don't share her opinions.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S5. Ans.(a)
Sol.I thought Ms. Smith put her ideas across rather clearly in the meeting.
put  away - return to the proper place of storage
put  across - communicate (an idea or suggestion) clearly so that it is understood
put down -insult, say bad things about

put in -officially submit a request (in the armed forces or public services)

Q6. Make
I.  Allen made up for being late by getting me flowers.
II. The teacher made me do my homework over
III.Fortunately, my professor let me make up the exam I missed yesterday.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S6. Ans.(e)
Sol. make up for- compensate for
make up- reconcile
make  over- do again
make  up - complete what was missed
make up - put on cosmetics

Q7. Lie
I.  I need to lie down before we go out tonight.
II. I'm going to lie down on the sofa for a while.
III.Whether or not you can go to the party lies down your father.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S7. Ans.(c)
Sol. Whether or not you can go to the party 'lies with' your father.
lie with - be decided by
lie down on - rest, recline ( on a couch, bed)

lie down - rest, recline

Q8. keep
I.  I always keep a dictionary around to translate new words.
II. Keep back! The burning building is about to collapse.
III.Everybody said she would never finish the puzzle, but she kept to it until it was done.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S8. Ans.(e)
Sol. keep to - continue, persist in (an activity)
keep  in -keep in a particular place,
have something in a specific location
keep  down -not vomit, not throw up, keep in one's stomach
keep  back - maintain a safe distance, cause to maintain a safe distance

Q9.Hold
I.   The teacher held Frank back a year, so he couldn't enter fifth grade.
II.  Hold back tight! The roller coaster is about to take off.
III. Stop holding out and tell us where you found all of these old records.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S9. Ans.(d)
Sol. Hold 'on' tight! The roller coaster is about to take off.
hold out - not give in, continue to resist
hold out against-  not give in, resist
hold on - tell someone to wait on the telephone
hold off - restrain
hold on to-  grasp tightly
hold back -not allow to advance in school

Q10. Go 
I.  They love to go out every Saturday night.
II. Do you usually go out your notes before class?
III.I need to have my lawyer go through this contract before I sign it.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S10. Ans.(d)
Sol.  Do you usually go 'over' your notes before class?
go out -take part in social activities
(usually at night)
go over - review
go over - be well received, succeed
go through - examine in detail, study carefully

Q11. Eat
I.  The heavy rains ate in at the sandstone cliffs.
II. We usually eat in instead of going out for dinner.
III.They eat out once a week.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S11. Ans.(a)
Sol. The heavy rains ate 'away' at the sandstone cliffs.
eat in - eat inside the home
eat out- eat outside the home
eat away- gradually destroy, erode
eat up - devour

Q12. Drop
I.  Yuri isn't on the team any more. He dropped over.
II. Let's drop in on Julie since we're driving by her house.
III.It's difficult to get a good job if you drop out of high school.

select the inappropriate option
(a) Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S12. Ans.(a)
Sol.  Yuri isn't on the team any more. He dropped 'out'.
drop out of - quit an organized activity (school)
drop over -visit someone casually
drop out- quit an organized activity
drop in on - visit someone unexpectedly

Q13. Come
I. Don't worry! She faints all the time. She always comes to after a few minutes.
II. The job offer didn't come up to her expectations.
III.Why don't you come over after work for dinner.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S13. Ans.(e)
Sol. come over- visit someone at their house
come to -regain consciousness
come through - do what is needed or expected
come over- visit someone at their house
come off-  fall off, break off
come by - visit a person at their house

Q14. Call
I.  I called Sam up to see if he wanted to go to the movies.
II. Professor Tanzer called on Tim to answer the question.
III.This recipe calls for milk, not water.

select the inappropriate option
(a)  Only I
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S14. Ans.(e)
Sol. call for - require (as in a recipe)
call on - invite someone to speak in a meeting or a classroom
call up - telephone

Q15. Back
I.Jane never backs down. She always wins arguments.
II.Sam backed out of the agreement at the last second.
III.Could you back up a little so I can open this drawer.

select the inappropriate option
(b) Only (II) and (I)
(c) Only III
(d) Only II
(e) All are correct

S15. Ans.(e)
Sol. back up -move backwards, reverse
back down -stop defending your opinion in a debate
back out- not keep (a promise,
agreement,deal)
back  up - give support
back up -move backwards, reverse


English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017(solutions)


You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.