English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Direction(1-15)  In each of the following sentences, there is a blank space, followed by some choices of words given in options. You have to determine which of these words fits well in all making them meaningful and grammatically correct. Word can be modified according to the tense of the sentence keeping the meaning of root word intact. If none of these words fit well, mark your answer as none of these.

Q1. 
I. The two currencies are approaching ______  for the first time in decades.
II.Currently, there is rough ______  in the number of students entering and graduating from the school system.
III.On one hand, the rising drinking among women is a sign of ______ .
(a) incline
(b) dividend
(c) freedom
(d) parity
(e) integration

S1. Ans.(d)
Sol.parity-the quality or state of being equal or equivalent

Q2. 
I. Homicide that occurs during the course of an attempted kidnapping is a ______  crime in some states.
II.Like most homeowners, her house is her biggest ______  asset.
III.The governor wasted his political ______  on an unpopular issue.
(a) big
(b) intention
(c) capital
(d) enhance
(e) revival

S2. Ans.(c)
Sol.capital- of a crime: having death as a possible punishment
capital- the money, property, etc., that a person or business owns

Q3.
I. People are often ________  of their surroundings and upbringing.
II.Together, the teams are working 24 hours a day for a ________  that promises much higher risk than it does profit.
III. This book is the ________ of many years of hard work.
(a) product
(b) determined
(c) resource
(d) crucial
(e) beginning

S3. Ans.(a)
Sol. product - something that is made or grown to be sold or used, someone or something that is produced or influenced by a particular environment or experience

Q4.
I. She has an ________ dislike for/of her husband's friend.
II.He was an ________ young man who was very determined to do well in school.
III. After many years of ________ study, he received his medical degree.
(a) brave
(b) intense
(c) utter
(d) controlled
(e) obvious

S4. Ans.(b)
Sol. intense-very great in degree: very strong, done with or showing great energy, enthusiasm, or effort, of a person: very serious

Q5. 
I. There was a ________ on ethics within the agency.
II.They detected high ________ of pollutants in the water.
III.The ________ of PM2.5, the smallest particulate matter, is at 153 micrograms per cubic meter.
(a) majority
(b) respect
(c) concentration
(d) polarity
(e) outcome

S5. Ans.(c)
Sol. concentration-  the ability to give your attention or thought to a single object or activity: the ability to concentrate

Q6.
I. He made an  ________ to swim across the lake.
II.Do not ________ to repair the equipment without the proper tools.
III. Police report that there has been an  ________ on the actor's life.
(a) futile
(b) way
(c) think
(d) attempt
(e) chance

S6. Ans.(d)
Sol.  attempt- to try to do (something): to try to accomplish or complete (something)

an attempt on someone's life- an act of trying to kill someone: a usually unsuccessful effort to kill someone

Q7. 
I. She opened the door and ________ cautiously into the room.
II.Our understanding of this disease has ________ rapidly in recent years.
III.He was ________ his own interests at the expense of his friend's.
(a) develop
(b) clarify
(c) called
(d) quick
(e) advanced

S7. Ans.(e)
Sol. advance- to move forward, to go forward: to make progress, to help the progress of (something).

He was advancing his own interests at the expense of his friend's.

Q8. 
I. They ________ moved away when they saw the oncoming car.
II.we moved ________ to deal with our auditor's questions
III.We made a ________ decision, but it turned out to be a good one.
(a) seem
(b) clear
(c) Quick
(d) difficult
(e) new

S8. Ans.(c)
Sol. quickly- at a fast speed; rapidly.
I. They quickly moved away when they saw the oncoming car.
II. we moved quickly to deal with our auditor's questions
IiI.We made a quick decision, but it turned out to be a good one.

Q9. 
I.  He forgot his ________ and reached across the table for the salt.
II. I objected to the ________ in which the decision was made.
III.He had never been on a boat before, but he walked along the deck as if to the ________ born.
(a) manner
(b) value
(c) scope
(d) recognise
(e) intense

S9. Ans.(a)
Sol. manner- the way that something is done or happens

to the manner born- suited to a particular position, role, or status in a way that seems very natural

Q10. 
I.  They are still considered refugees. Their ________ have not changed.
II. They want to maintain the city's ________ as a major tourist attraction.
III.He wants to improve his ________ in the community.
(a) mind
(b) status
(c) reports
(d) future
(e) dignity

S10. Ans.(b)
Sol.status- the position or rank of someone or something when compared to others in a society, organization, group, etc.

I.They are still considered refugees. Their statuses have not changed.

Q11. 
I. The movie turned out to be a ________ disappointment. 
II.He chose history as his ________ and French as his minor.
III.Researchers have announced a ________ advance in the treatment of cancer.
(a) low
(b) favorable
(c) favorite
(d) strong
(e) major

S11. Ans.(e)
Sol. major-greater in dignity, rank, importance, or interest, very serious or bad

Q12. 
I. This ring was my mother's most precious ________.
II.The U.S. has several ________ in the Pacific Ocean.
III.The defendant was charged with heroin ________.
(a) island
(b) necklace
(c) stone
(d) possession
(e) item

S12. Ans.(d)
Sol. possession- the condition of having or owning something;  the crime of having something that is illegal (such as a drug or weapon)
a country that is controlled or governed by another country

Q13. 
I. He led a reckless and  ________ life and died young.
II.He asks why non-believers like himself are ________ by the world.
III.She danced with ________ enthusiasm.
(a) strong
(b) plain
(c) abandoned
(d) plane
(e) leave

S13. Ans.(c)
Sol.abandoned- unrestrained or uncontrolled; uninhibited ,left without needed protection or care

Q14. 
I. The results came in too late for us to ________ them in the study.
II.The speakers will ________ several experts on the subject.
III.Admission to the museum is ________ in the tour package.
(a) submit
(b) included
(c) decide
(d) find
(e) gather

S14. Ans.(b)
Sol. include-to have (someone or something) as part of a group or total: to contain (someone or something) in a group or as a part of something

Q15. 
I. You need to have a strong ________ history and a good job in order to get a mortgage.
II.Some banks will charge a fee if you go over your ________ limit.
III.She's finally getting the ________ she deserves.
(a) credit
(b) ethical
(c) brave
(d) claps
(e) demonstrate

S15. Ans.(a)
Sol.credit- money that a bank or business will allow a person to use and then pay back in the future, praise or special attention that is given to someone for doing something or for making something happen



You May also like to Read:
     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments