English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO  and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

Q1. homely
(a) impressive
(b) debris
(c) obesity
(d) abstain
(e) instructor

S1. Ans.(a)
Sol.homely-lacking in physical beauty or proportion,(of a place or surroundings) simple but cozy and comfortable, as in one's own home.
Option A is the antonym of homely and hence is the answer.

Q2. totter
(a) facilitates
(b) calm
(c) luster
(d) bestow
(e) narration

S2. Ans.(b)
Sol.totter-move without being stable, as if threatening to fall, move in a feeble or unsteady way,(of a building) shake or rock as if about to collapse.

Q3. glisten
(a) defy
(b) dull
(c) pillage
(d) compelling
(e) Afore

S3. Ans.(b)
Sol. glisten-(of something wet or greasy) shine with a sparkling light, a sparkling light reflected from something wet.

Q4. sidle
(a) creep
(b) critic
(c) pertinent
(d) convoys
(e) Indulge

S4. Ans.(a)
Sol. sidle- move sideways, walk in a furtive, unobtrusive, or timid manner, especially sideways or obliquely. Option A is the nearest word and hence, is the correct choice.

Q5. scald
(a) scalp
(b) scale
(c) rigorously
(d) criticize
(e) crisp

S5. Ans.(d)
Sol.scald-subject to harsh criticism, injure with very hot liquid or steam.

Q6. cower
(a) unshapely
(b) ideology
(c) cringe
(d) unfold
(e) sleight

S6. Ans.(c)
Sol. cower-show submission or fear.option C, 'cringe' is the nearest word and hence, is the correct choice.

Q7. reckon
(a) setback
(b) pleasant
(c) strata
(d) divest
(e) calculate

S7. Ans.(e)
Sol. reckon-expect, believe or suppose. option E, 'calculate' is the nearest word and hence, is the correct choice.

Q8. naivete
(a) solace
(b) artificiality
(c) network
(d) reins
(e) stifle

S8. Ans.(b)
Sol. naivete-lack of experience, wisdom, or judgment, innocence or unsophistication. Artificiality is the antonym of the given word and hence the correct answer.

Q9. Caveat
(a) adorable
(b) manifesto
(c) sweat
(d) ascetic
(e) warning

S9. Ans.(e)
Sol. Caveat-a warning or proviso of specific stipulations, conditions, or limitations.Hence, option E is the correct choice.

Q10. salvation
(a) foreigner
(b) exile
(c) preservation
(d) tardy
(e) skeptical

S10. Ans.(c)
Sol. salvation-preservation or deliverance from harm, ruin, or loss. Option C is the correct choice. preservation is the synonym of salvation

Q11. sleight
(a) placard
(b) honesty
(c) slight
(d) Venereal
(e) humanitarian

S11. Ans.(b)
Sol. sleight-the use of dexterity or cunning, especially so as to deceive.Option B is the correct choice.
Honesty is the antonym of sleight.

Q12. occult 
(a) vigorous
(b) taut
(c) magic
(d) vital
(e) grasp

S12. Ans.(c)
Sol. occult -mystical, supernatural, or magical powers, practices, or phenomena. Magic is the correct option.

Q13. yearning 
(a) apathy
(b) commencement
(c) certain
(d) anomaly
(e) yawn

S13. Ans.(a)
Sol. yearning -a feeling of intense longing for something.
Apathy is the antonym.

Q14. crux
(a) serene
(b) core
(c) stale
(d) whiskers
(e) vanish

S14. Ans.(b)
Sol. crux-the decisive or most important point at issue.'core' is most near to the word crux.

Q15. arduous
(a) dual
(b) rung
(c) prerequisite
(d) easy
(e) vanish

S15. Ans.(d)
Sol. arduous-involving or requiring strenuous effort; difficult and tiring. Option D is the antonym of Arduous.




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.