English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

Q1. Perseverance: His perseverance was rewarded: after many rejections, he finally found a job.
(a)prime
(b)preserve
(c)dedication
(d)precaution
(e) preface

S1. Ans.(c)
Sol. Perseverance- continued effort to do or achieve something despite difficulties, failure, or opposition


Q2. Imperturbable: Although he seems outwardly imperturbable, he can get very angry at times.
(a) nevertheless
(b) prevailed
(c) endangered
(d) compose Directions (1-15): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer.

S2. Ans.(d)
Sol. Imperturbable-unable to be upset or excited; calm.

Q3. Impudent: The boy was punished for his impudent behavior.
(a) pendant
(b) prevailed
(c) prepared
(d) impertinent
(e) condemned

S3. Ans.(d)
Sol. impudent-not showing due respect for another person; impertinent.

Q4. Innocuous: Some mushrooms look innocuous but are in fact poisonous.
(a) harmless
(b) cannibal
(c) careless
(d) capable
(e) discord.

S4. Ans.(a)
Sol. Innocuous-not harmful or offensive. Correct choice is option A.

Q5. Eschew: We won't have discussions with this group unless they eschew violence.
(a) chew
(b) avoid
(c) estate
(d) explain
(e) pleasant

S5. Ans.(b)
Sol. Correct choice is option B. Eschew- deliberately avoid using; abstain from.

Q6. Ameliorate: Foreign aid is badly needed to ameliorate the effects of the drought.
(a) amicable
(b) particular
(c) quarrelsome
(d) exhibiting
(e) improve

S6. Ans.(e)
Sol. Ameliorate-make (something bad or unsatisfactory) better.

Q7. Archetype: Some historians tried to say he could not be real, but was an archetype assembled from idealized attributes.
(a) donor
(b) factors
(c) prototype
(d) flattering
(e) impossible

S7. Ans.(c)
Sol. Archetype-a very typical example of a certain person or thing, the original pattern or model of which all things of the same type are representations or copies

Q8. Insalubrious: He would have let the house, but could find no tenant, in consequence of its ineligible and insalubrious site.
(a) illiterate
(b) brisk
(c) charitable
(d) unpleasant
(e) incapable

S8. Ans.(d)
Sol. insalubrious-(of a place) seedy and run-down; unwholesome. Correct choice is option D.

Q9. Benevolent: He belonged to several benevolent societies and charitable organizations.
(a) violent
(b) volition
(c) benign
(d) beguile
(e) bereft

S9. Ans.(c)
Sol. Correct choice is option C. Benevolent-well-meaning and kindly.

Q10. Expound: The article expounds the virtues of a healthy diet.
(a) bitter
(b) integrity
(c) explicit
(d) entirely
(e) present

S10. Ans.(e)
Sol. Expound-present and explain (a theory or idea) in detail.

Q11. Righteous: a righteous man can be trusted to act honorably regardless of the circumstances
(a) veronica
(b) prefunds
(c) upright
(d) equations
(e) impressed

S11. Ans.(c)
Sol. Righteous-morally right or justifiable.

Q12. Abrupt :There was an abrupt change in the weather.
(a) erupt
(b) monopoly
(c) clear
(d) exercise
(e) sudden

S12. Ans.(e)
Sol. Abrupt-sudden and unexpected, brief to the point of rudeness; curt.

Q13. Disparity: This disparity in premium value led to great opportunities.
(a) dependent
(b) particular
(c) shoot
(d) discrepancy
(e) polarity

S13. Ans.(d)
Sol. Correct choice is option D. Disparity-a great difference.

Q14.Heresy: It's heresy in my family to not love baseball.
(a) excited
(b) blasphemy
(c) point
(d) gainsay
(e) gear

S14. Ans.(b)
Sol. Heresy-belief or opinion contrary to orthodox religious (especially Christian) doctrine, opinion profoundly at odds with what is generally accepted.

Q15. Affiliate : Their group does not affiliate itself with any political party.
(a) Filler
(b) affix
(c) affluent
(d) fluctuate
(e) branch

S15. Ans.(e)
Sol. Affiliate -officially attach or connect (a subsidiary group or a person) to an organization, a person or organization officially attached to a larger body.



You May also like to Read:

     


CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.