English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For NABARD Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.

Direction (1-5): Select the phrase/connector from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q1. The GST, as it is rolling, is an outcome of a political process in which 29 States and seven Union Territories agreed to give up their right to impose sales tax on goods (VAT) and the Centre gave up its right to impose excise and services taxes.
a)The GST, as it being rolled
b)The GST, as it is rolling
c) The GST, as it’s being rolled out

Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
a) Only a
b) Only b
c) Only c
d) Only a and c
e) None of the above

S1. Option(c)
Sol.The GST, as it’s being rolled out. rolled out means to introduce (something, such as a new product) especially for widespread sale to the public.

Q2 Among the tens of thousand who has committed suicide out of despair,, perhaps most were
peasants. Their despair must be read and respected in the larger picture of visionless development.
The loans they had failed to repay were minor by urban standards.Their distress reminds us that India has become morally blind.
a)Among the ten of thousand who have committed suicide out of despair,
b) Among the tens of thousands who have committed suicide out of despair,
c) Among the tens of thousand who has committed suicide out of despair,

Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
a) Only a
b) Only b
c) Only c
d) Only a and c
e) None of the above

S2. Option(b)
Sol.Among the tens of thousands who have committed suicide out of despair,

Q3. Education could had been a means of integration the rural in the largest political community symbolized by the nation. This did not happen for several reasons. To begin with, schools in rural areas remained neglected and attempts to improve them never gained momentum.
a)Education could have been a means of integrating the rural into the larger political community
b)Education must has been a means of integrating the rural into the larger political community
c)Education could had been a means of integration the rural in the largest  political community

Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
a) Only a
b) Only b
c) Only c
d) Only a and c
e) None of the above

S3.Option(a)
Sol.Education could have been a means of integrating the rural into the larger political community

Q4.How would future climate change affects the poors and how does one address both
poverty and climate change? This is a conundrum faced by policy-makers in India and other developing countries.
a) How will future climate change affected the poors
b) How would future climate change affects the poors
c) How will future climate change affect the poor

Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
a) Only a
b) Only b
c) Only c
d) Only a and c
e) None of the above

S4. Option(c)
Sol.How will future climate change affect the poor

Q5.The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, will be shocking. Clearly, militants will be going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror. The State government and the Centre must act together to crush these dangerous designs and anti-national activities; there can be no soft pedaling and complacency here. While talks and attempts at reconciliation can keep going on, those indulging in violence, terrorism and instigating anti-national elements should be quelled. The message should be loud and clear.
a) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, was shocking. Clearly, militants were going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror.
b) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, is shocking. Clearly, militants are going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror.
c) The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, will be shocking. Clearly, militants will be  going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror

Pick out the option which when used to start a sentence combines both the above sentences in one.
a) Only a
b) Only b
c) Only c
d) Only a and c
e) None of the above

S5. Option(b)
Sol. The killing of Amarnath pilgrims, in a terror attack, is shocking. Clearly, militants are going too far in their sinister plot of unleashing violence and terror.

Directions (6-15): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.

Q6. Histrionic
(a)fleece
(b)historian
(c)Theatrical
(d)frugal
(e)none of these

S6. Option(c)
Sol. Histrionic is totally unrelated to history. It comes from the Latin for an actor. To be histrionic means overly theatrical.Hence option C is the answer.

Q7.Prevaricate 
(a)Peccadillo
(b)Archetype
(c)fabricate
(d)Mercenary
(e)none of these

S7. Option(c)
Sol. To prevaricate is to speak in an evasive way. A good synonym for prevaricate is fabricate .Hence is the answer.
Archetype-classic example of Peccadillo-minor weakness; trivial offence
Mercenary-concerned only with money

Q8.Beatific 
(a)Sparse
(b)devilish
(c)Clientele
(d)Veneer
(e)none of these

S8. Option(b)
Sol. A beatific person is one who radiates bliss. This person is so happy, they almost seem blessed and holy (think of a saint or the Buddha).Devilish is the antonym, hence the answer. Other options are not related with beatific.
Sparse-spare; bare; meager
Veneer-surface coating
Clientele-customers

Q9.Arrant
(a)errant
(b)absolute
(c)Speckled
(d)errand
(e)none of these

S9. Option(b)
Sol. Arrant means complete and utter.The synonym is absolute.
Speckled-spotted; freckled; dotted
Errant- To be errant is to be wandering, not sticking to a circumscribed path.
An errand is a small chore.

Q10.Expend
(a)Purloin
(b)Inscrutable
(c)Diurnal
(d)hoard
(e)none of these

S10. Option(d)
Sol. Expend-to hand over or use up in payment.Hoard is the antonym.
Diurnal-active in daytime
Inscrutable-mysterious; impenetrable
Purloin-steal

Q11.Malefaction
(a)breach
(b)Mire
(c)collate
(d)Pyromania
(e)none of these

S11. Option(a)
Sol.malefaction-a breaking of a moral or legal code. Option A is the correct answer.
Mire-swamp; muddy ground
Collate-arrange in order
Pyromania-compulsion to start fires

Q12.Laconic
(a)Quaff
(b)circuitous
(c)dolt
(d)Staunch
(e)none of these

S12. Option(b)
Sol.laconic- (of a person, speech, or style of writing) using very few words.Circuitous is the opposite word.
Dolt-stupid person
Quaff-drink down quickly
Staunch-loyal; faithful; dependable

Q13.Enervate
(a)Invidious
(b)Fractious
(c)debilitate
(d)Stratagem
(e)none of these

S13. Option(c)
Sol. Enervate means to sap the energy from; make (someone) feel drained of energy or vitality.Debilitate is the synonym.
Invidious-arousing envy.
Stratagem-plot; plan; trick
Fractious-irritable; difficult to control

Q14.Mercurial
(a)certain
(b)garner
(c)droll
(d)garble
(e)none of these

S14.Option(a)
Sol. mercurial-likely to change frequently, suddenly, or unexpectedly.Certain is the correct choice.
Garble-distort; confuse; muddle
Garner-gather; collect
Droll-dryly amusing

Q15.Unnerve 
(a)Drawl
(b)demoralize
(c)Interminable
(d)Galleon
(e)none of these

S15.Option(b)
Sol.unnerve- to deprive of courage or confidence.Demoralize is the synonym.
Galleon-ancient type of sailing ship
Drawl-speak slowly with words running together
Interminable-never-ending

You May Also Like to Read:




CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

1 comment: