English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-10): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

Q1. He has a __________ knowledge about ancient Indian scriptures.
(a) delectable
(b) profound
(c) enriching
(d) vociferous
(e) lamentable

S1. Ans.(b)
Sol. Profound (Adjective) means having or showing great knowledge or insight (into a subject).
This shows that we can used profound in the blank.

Q2. Your allegation should be based on facts and not on __________.
(a) surmise
(b) proofs
(c) projections
(d) antipathy
(e) records

S2. Ans.(c)
Sol. The sense which the sentence intends to convey requires that an antonym of word facts is used in the gap. As the word projections is most nearly opposite in meaning to facts, so it is the right choice.

Q3. He spent whole of his life in __________ the miseries of the downtrodden people.
(a) destroying
(b) absorbing
(c) advocating
(d) avoiding
(e) mitigating

S3. Ans.(e)
Sol. Mitigate (Verb) means make (something) less severe, violent or painful; moderate: mitigate somebody’s suffering, anger, anxiety etc.
It is appropriate to say – He spent whole of his life in mitigating the miseries of the downtrodden people.

Q4. The __________ climate of our town will help recover his health.
(a) enchanting
(b) prestigious
(c) salubrious
(d) enriching
(e) proverbial

S4. Ans.(c)
Sol. Salubrious (Adjective) means (specially of the climate) health given: the salubrious mountain air. So, the answer is (c).

Q5. He has the __________ distinction of losing the election for the sixth consecutive term.
(a) reliable
(b) manifest
(c) lamentable
(d) dubious
(e) refreshing

S5. Ans.(d)
Sol. Only (d) makes the given sentence correct. No other word makes sence when used in the sentence.

Q6. His arguments in the court were so __________ that he shattered the evidence built by the opposition lawyer.
(a) diagnostic
(b) voluminous
(c) penetrative
(d) worldly
(e) durable

S6. Ans.(c)
Sol. Penetrative (Adjective) means that can penetrate; astute : a penetrative analysis.

Q7. Facial expressions and body language, many times, do not display the __________ feelings of a man.
(a) covert
(b) open
(c) outrageous
(d) stringent
(e) popular

S7. Ans.(a)
Sol. Covert (Adjective) means concealed; not open; secret: covert activities of a spy.

Q8. Dorab is a man of admirable taste and a great political __________
(a) appreciation
(b) synthesis
(c) viability
(d) distinction
(e) acumen

S8. Ans.(e)
Sol. Acumen (Noun) means ability to understand and judge things quickly and clearly, shrewdness : business acumen.

Q9. Countless books __________ the benefits of clear and accurate communication.
(a) extol
(b) subscribe
(c) contribute
(d) extend
(e) deploy

S9. Ans.(a)
Sol. Extol (Verb) means praise highly: extol the merits of small business.

Q10. Nothing ever becomes real till it is experienced. Even a proverb is no proverb to you till your life has __________ it.
(a) projected
(b) explained
(c) developed
(d) illustrated
(e) proposed

S10. Ans.(d)
Sol. Illustrate (Verb) means explain or make (something) clear by examples, diagrams, pictures, etc; be an example.
For example,
This behaviour illustrates your selfishness.

Directions (11-15): In each question there are two statements which can be combined into a single statement in a number of different ways without changing their meaning. Below them are given three probable starters of such combined sentence. One, two, three or none of them may be correct. Decide upon which is/are correct, if any, and answer the questions.

Q11. This judgement has been given by the highest Court in the land. It therefore assumes finality from legal point of view.
(A) Being the judgement of ……
(B) Inspite of the judgement ……
(C) As it is the judgement of ……
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C

S11. Ans.(c)
Sol. Only option C would make the combined sentence semantically and grammatically correct. So, (c) is the correct option.
(C) As it is the judgment of the highest Court in the land, it assumes finality from legal point of view.

Q12. On this special occasion the Chief Minister of the state would be welcomed first , After that the Prime Minister would be extended warm welcome.
(A) Although the Prime Minister would ……
(B) As per the prevalent practice the Prime Minister ……
(C) Inspite of the Chief Minister ……
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C

S12. Ans.(b)
Sol. Only option B can make the combined sentence semantically and grammatically correct. So, (b) is the correct option.
(B) As per the prevalent practice the Prime Minister would be extended warm welcome only after the Chief Minister of the State on this special occasion.

Q13. India is rich in bio-resources. It has no clear legislative framework to regulate access to and use of these resources.
(A) As India is rich ……
(B) But, India is rich ……
(C) Although India is rich ……
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C

S13. Ans.(c)
Sol. Only option C can make the combined sentence semantically and grammatically correct. So, (c) is the correct option.
(C) Although India is rich in bio-resources, it has no clear legislative framework to regulate access to and use of these resources.

Q14. I did not receive any packet from Dipti. I also did not receive any phone call from her.
(A) Neither did I receive ……
(B) Clearly I did not ……
(C) Because I did not ……
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) Only A and C

S14. Ans.(a)
Sol. Only option A can make the combined sentence semantically and grammatically correct. So, (a) is the correct option.
(A) Neither did I receive any packet nor any phone call from Dipti.

Q15. I was to reach home little early but I got delayed. On reaching home I found the guests have left a little while ago.
(A) Hardly had I reached ……
(B) As long as I reached ……
(C) Besides few minutes ……
(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) Only A and B
(e) None of the three.

S15. Ans.(e)
Sol. None of the options is correct.

You May Also Like to Read: