English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Directions (1-15): Each question below has two blanks. There are five pairs of words below the sentence. Each pair is numbered. Choose the pair of words which can be filled up in the blanks in the sentence in the same order so as to complete the sentence meaningfully.

Q1. This book is readable, clear and__________researched with__________ detailed references.
(a) fabulously, intricate
(b) meticulously, extensive
(c) leisurely, complete
(d) hardly, notional
(e) closely, scattered

S1. Ans.(b)
Sol.Option B is the correct choice. Options A, C, Dand E are incorrect as they don't give a sensible meaning to the sentence. meticulously-in a way that shows great attention to detail; very thoroughly.

extensive-covering or affecting a large area.

Q2. The interest has___________ innovation on related to several sectors of ______ pharmaceutical business and industry.
(a) accepted, skeletal
(b) insured, fateful
(c) affected, plummeting
(d) restricted, grown
(e) accelerated, burgeoning

S2. Ans.(e)
Sol.Option E is the appropriate choice.  
accelerated means increase in rate, amount, or extent.and burgeoning-begin to grow or increase rapidly; flourish. Hence, they provide a coherent meaning to the statement. plummeting-fall or drop straight down at high speed.

Q3. The Indian hospitality industry which has been______a prolonged slump is now entering a new__________phase ready to enhance profitability.
(a) witnessing, ambitious
(b) observing, listless
(c) demonstrating, efficient
(d) recovering, debt
(e) succumbing, lean

S3. Ans.(a)
Sol. Witnessing-have knowledge of (a development) from observation or experience
A prolonged slump indicates that Indian hospitality faced a downfall and is now working to enhance the loss. Hence option A gives a coherent meaning.

Q4. The new policy seeks to _______ a process of widespread participation of people ___________ the way for more effective implementation.
(a) amend, opening
(b) halt, propelling
(c) generate, paving
(d) diagnose, resulting
(e) identify, dithering

S4. Ans.(c)
Sol.Option C is the right choice.

Q5. Journalism is a ___________ for truth, a crusade to ___________ injustice and wrong doing.
(a) product, limit
(b) boon, justify
(c) travesty, attack
(d) quest, expose
(e) search, optimize

S5. Ans.(d)
Sol.  crusade- a vigorous campaign for political, social, or religious change.

expose-make (something) visible by uncovering it.

Q6. Vision is usually __________ most effectively when many different __________ are used.
(a) developed …… manifestations
(b) adapted …… organization
(c) communicated …… forms
(d) exhibited …… formed
(e) described …… thought

S6. Ans.(a)
Sol. Option A is the correct choice.

Q7. People who have been through difficult, painful and not very __________ change efforts often end up __________ both pessimistic and angry conclusions.
(a) successful …… drawing
(b) meaningful …… projecting
(c) reliable …… evolving
(d) strong …… following
(e) challenging …… lamenting

S7. Ans.(a)
Sol. the second word of option A gives the hint. Draw means to come to or arrive at a point in time or in a process or to cause to happen/ attract.

Hence Option A is the correct answer.

Q8. The human mind is never __________ it advances or it __________.
(a) absolute …… diminishes
(b) dynamic …… stops
(c) perfect …… disintegrates
(d) stationary …… retrogrades
(e) happy …… decomposes

S8. Ans.(d)
Sol.The statement means human mind never stops thinking, It either advances or retrograde.
it is either Stationary means static, not moving or not intended to be moved.
retrogrades-backward Hence Option D forms the correct sentence.

Q9. If misery is the effect of virtue,  it ought to be reverenced ;if of ill fortune it ought to be pitied; and if of__________ to be __________.
(a) virtue …… criticized
(b) calamity …… reverenced
(c) virtue …… protected
(d) vice …… reverenced
(e) virtue …… reverenced

S9. Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice. It says If misery is because of virtue it must not be insulted.if because of ill fortune, ought to be pitied. 

Q10. It would be impossible for us to continue living in this world if each of us __________ exactly, what fate had in __________ for him.
(a) follow …… plan
(b) appreciate …… strategy
(c) design …… anticipation
(d) visualize …… hidden
(e) knew …… store

S10. Ans.(e)

Sol. Option A is the correct choice. The second blank has the hint. "Fate had in 'store' for us".

Q11. It is the __________ of selfishness for men, who fully _________ in their own case the great advantages of good education, to deny these advantages to women.
(a) parody …… demand
(b) height …… assimilate
(c) height …… appreciate
(d) degree …… appreciate
(e) level …… advance

S11. Ans.(c)

Sol. Option C is the correct option. Options A, D and E do not fit in the context. 'Appreciate' gives the coherent sense to the statement.

Q12. The learner should be __________ to take a small first step one that will provide immediate success and __________ the learning.
(a) encouraged …… reinforce
(b) forced …… organize
(c) directed …… reorganize
(d) cautioned …… reinforce
(e) encouraged …… acknowledge

S12. Ans.(a)
Sol. Choice A is the correct option.

reinforce-strengthen or support (an object or substance), especially with additional material.

Q13. His death __________ many tributes than have been paid at the _________ of any other human being in history.
(a) brought …… passing
(b) directed …… helm
(c) delivered …… description
(d) invited …… living
(e) acknowledged …… perpetuation 

S13. Ans.(a)
Sol. Choice A is the correct option.
Option B,C,D are irrelevant. Between A and D, Choice A is most appropriate.

Q14. Only with executive _________ can the organisation concentrate its energies on _________ competitive advantage over time.
(a) position …… embarking
(b) deployment …… directing
(c) contingent …… fabricating
(d) commitment …… sustaining
(e) satisfaction …… molding

S14. Ans.(d)
Sol. From the given choice, Option D offers appropriate meaning. Position, deployment are clearly incorrect.

Q15. All the performances of human art, at which we look with praise or wonder, are _________ of the restless __________ of perseverance.
(a) manifestations …… pronoun-cement
(b) projections …… component
(c) instance …… force
(d) proofs …… humanity
(e) visions …… future

S15. Ans.(c)
Sol. C is the correct answer.Instances means an example or single occurrence of something.

You May Also Like to Read:

1 comment: