English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the, word usage, new pattern English section of banking exams.

Direction(1-15): Find out the error, if any. If there is no error, the answer is (e), i.e. No error. (Ignore the errors of punctuation, if any.)

Q1. It is not worthy (a)/ the company’s reputation (b)/ to compromise on quality (c)/ for the sake of profit (d)/ No error (e).

S1. Ans.(a)
Sol. Use ‘of’ after ‘worthy’ [‘Worthy’ is always followed by ‘of’. E.g. You are not worthy of praise.]

Q2. The company which has (a)/ won the government contract (b)/ also plans to invest (c)/ with power sector (d)/ No error (e).

S2. Ans.(d)
Sol. Use ‘in’ in place of ‘with’. [‘Invest’ is always followed by ‘in’. I must invest in this lucrative business.]

Q3. You have failed to produce (a)/ no evidence to support (b)/ the charge that he (c)/ is responsible for the error (d)/ No error (e).

S3. Ans.(b)
Sol. Use ‘any’ in place of ‘no’. [Error of double negatives]

Q4. As per the agreement (a)/ scientists from both of (b)/ the countries will work (c)/ together to find a solution (d)/ No error (e).

S4. Ans.(b)
Sol. Remove ‘of.’ ‘Both’ is followed by a noun with ‘of’. But in the case of a pronoun, we always use ‘both of’. E.g. Both the boys are my friends. Both of us good friends.

Q5. These goods have been (a)/ damaged and as such (b)/, should be declared (c)/ unsuitable for sale (d)/ No error (e).

S5. Ans.(b)
Sol. Remove ‘as such’, because ‘as such’ normally refers to a noun preceding it and not to a sentence or a phrase. E.g. He was the leader and as such was required to make a decision.

Q6. On account of the (a)/ high land prices, we (b)/ are set up the factory (c)/ on the outskirts of the city (d)/ No error (e).

S6. Ans.(c)
Sol. Use ‘have’ in place of ‘are’ to give it an active voice construction.

Q7. In accordance with the byelaws (a)/ he was to take on as (b)/ Chairman of the committee with effect (c)/ from the first of next month (d)/ No error (e).

S7. Ans.(b)

Sol. Use ‘over’ in place of ‘on’

Q8. It was a great honour (a)/ and privilege to witness (b)/ the high-level meetings between (c)/ Chinese and India’s leaders (d)/ No error (e).

S8. Ans.(d)
Sol. Use ‘China’s’ in place of ‘Chinese’.

Q9. Identifying, nurturing and (a)/ developing an employee’s talent is (b)/ among the most important task (c)/ of Human Resource Development department (d)/ No error (e).

S9. Ans.(c)
Sol. Use ‘tasks’ in place of ‘task’. [Among + Plural Noun]

Q10. Many residents claim (a)/ that the company has (b)/ taken their land (c)/ without adequate compensating (d)/ No error (e).

S10. Ans.(d)
Sol. Use ‘compensation’ in place of ‘compensating’.

Q11. These protests are because (a)/ of the government’s plans to (b)/ raise the retirement age (c)/ of public sector employees (d)/ No error (e).

S11. Ans.(b)
Sol. Use ‘plan’ in place of ‘plans’, because it refers here to a certain plain.

Q12. People who have (a)/ fortunate enough to own (b)/ a house in this city (c)/ are very few (d)/ No error (e).

S12. Ans.(a)
Sol. Use ‘who are’, in place of ‘who have’

Q13. It was evident from the way (a)/ they behaved (b)/ that they had not (c)/ conscious of the surrounding (d)/ No Error (e).

S13. Ans.(c)
Sol. Use ‘that they were not’, because the word following it (conscious) is an adjective.

Q14. The number of employees (a)/ reporting sick (b)/ has increased drastically (c)/ because the imminent election (d)/ No Error (e).

S14. Ans.(d)
Sol. Use ‘of’ after ‘because’.

Q15. All of us are aware (a)/ that the excellence qualities (b)/ possessed by him (c)/ are all natural gifts (d)/ No Error (e).

S15. Ans.(b)
Sol. Use ‘excellent’ in place of ‘excellence’. [Adjective + None]

You May Also Like to Read: