English Questions For NABARD Exam 2017

Dear Students,

English Questions For NABARD Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.

Direction (1-10): In each question, a word is given along with five options (a), (b), (c), (d) and (e) having a sentence which depicts the usage of the given word. Identify the sentence in which the usage of the given word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. If all the options are grammatically correct and usage of the given word is appropriate in all four options from (a) to (d), then mark option (e) as the answer.

Q1.  Bear
(a)Ram bore away the first prize in the dance competition.
(b)Your remarks have no bearing on the main problem.
(c)In view of the heavy losses suffered by the company, the shareholders were requested to bear with.
(d)I am sure my classmates will bear away my statement.
(e) None of these.

S1. Ans.(d)
Sol. I am sure my classmates will ‘bear out’ my statement, is the correct sentence. Bear out means support the argument, corroborate.
Whereas Bear away means win.
Bear with to show patience, co-operate
Bear on/upon-relevant, (bearing on)

Q2.Turn
(a)I turned down the request of my friend to go to Shimla.
(b)Please make it a point to turn off water tap before go out.
(c)The boat turned up and ten persons were drowned.
(d)Nothing ever turned out right for him in life.
(e) None of these.

S2. Ans.(c)
Sol. The boat ‘turned over’ and ten persons were drowned is the correct sentence. Turned over –change, capsize, and upset. Turn up means arrive, take place.
Turn down-reject, strike down
Turn out-prove, reveal, expel

Q3. Argue
(a) The teacher tried to argue the girl down, but she couldn't.
(b) If we can't argue our differences off, we'll have to take them to court.
(c) They tried to argue down the proposal.
(d) She argued him down ten percent.
(e) None of these.

S3. Ans.(b)
Sol. “If we can't ARGUE our differences OUT, we'll have to take them to court” Is the right sentence.  Argue out means Argue about a problem to find a solution.
Argue down-Beat someone in a debate, discussion or argument.; Try to persuade people not to accept a proposition, motion, etc.; Persuade someone to drop the price of something they're selling.

Q4. Bail 
(a) The government had to bail out the airline because it was losing so much money
(b) The pilot bailed out when he saw that the engines had failed.
(c) He was bailed up by a couple of muggers as he came out of the bank.
(d) Everybody bailed out on him when the scandal broke.
(e) None of these.

S4. Ans.(e) 
Sol. No correction required.  Bail out -Save, rescue; Jump out of a plane because it is going to crash.;  Rob someone at gunpoint.; Stop supporting someone when they are in trouble.

Q5. Break
(a) They had been going out for a couple of years before they broke up.
(b) Schools break up at the end of June for the summer holidays.
(c) I'm sorry to break in on your conversation, but there's a problem.
(d) The SDP broke through from the Labour Party.
(e) None of these.

S5. Ans.(d) 
Sol.“The SDP BROKE AWAY from the Labour Party”, is the correct form.
Breakaway- Leave an organization, usually to form a new one.
Sol. Break up-Finish a relationship
Schools BREAK UP at the end of June for the summer holidays- Close an educational institution for the holidays.
I'm sorry to BREAK IN on your conversation, but there's a problem.- Interrupt something.

Q6 Zoom
(a) The camera zoomed out to show all the crowd.
(b) He rushed out of the building and zoomed off in his car.
(c) The camera zoomed in to show people's faces
(d) They just zoomed away without saying goodbye
(e) None of these.

S6. Ans.(d)
Sol.  Zoom off- Go somewhere quickly.  “They just zoomed off without saying goodbye”, is the right form.
Zoom out Focus less closely.
Zoom in Focus more closely

Q7. Write
(a) They asked viewers to write in with their opinions and suggestions.
(b) He wrote the car through in an accident on the motorway.
(c) I write out my notes in full to help me remember them.
(d) I write up the report and submitted it.
(e) None of these.

S7. Ans.(b)
Sol. “He WROTE the car OFF in an accident on the motorway”, is the correct usage.
Write off- Destroy a car in an accident.
Write out -Write something completely.
Write up- Make complete written version.

Q8. Trade
(a) She traded in her old car for the new model.
(b) They trade upon their reputation to scare rivals.
(c) He trades on their insecurity to get his way.
(d) A longer working week was traded in for a pay rise.
(e) None of these.

S8. Ans.(d)
Sol. A longer working week was TRADED OFF for a pay rise. Means Bargain, make a deal or compromise
Trade in- Exchange something old as part of the price of something new.
Trade upon - Exploit, use to your advantage
Trade on- Exploit, use something to your advantage.
Trade off-  Bargain, make a deal or compromise.

Q9. Throw
(a) I threw out all my old clothes to make some space in my wardrobe.
(b) The committee threw the proposal out.
(c) The prawns she ate at lunch made her throw up and she had to go home early.
(d) May I throw in with you? My companions left me behind.
(e) None of these.

S9. Ans.(e)
Sol. None of these.
Throw out -Get rid of.
Throw out-Reject.
Throw up-Vomit.
Throw in Join, accompany.

Q10. Strike
(a) He was struck into as he entered the building.
(b) The Medical Council struck him off for malpractice.
(c) I struck on the solution when I was out with my dog.
(d) I tried to get the government to support us but I struck out.
(e) None of these.

S10. Ans.(a)
Sol. He was struck down as he entered the building. Strike down - Kill
Strike off Remove someone's professional licence to practice.
Strike on -Have a good idea.
Strike out- Fail.

Direction (11-15): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d) i.e. None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer.

Q11. As the China-India borderline have not been demarcated (I)/completely and the two countries have a different understanding about(II) the Line of Actual Control (LAC), troupes from both sides often stray across in some areas(III)
(I) As the China-India borderline has not been demarcated
(II) completely and the two countries have a different understanding about
(III) the Line of Actual Control (LAC), troops from both sides often stray across in some areas
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
(c)All (I), (II) and (III)
(d)None of the (I), (II) and (III)
(e)No correction required

S11. Ans.(b)
Sol.(I)'As the China-India borderline has not been demarcated 'is the correct sentence.
(III) the Line of Actual Control (LAC), troops from both sides often stray across in some areas. Troops-soldiers or armed forces.Troupes- a group of dancers, actors, or other entertainers who tour to different venues.

Q12. farmers in P.C. Palle village are doing all that is possible to save (I) there orchards by arranged water through tankers at the harsh summer(II) months before the onset of Southwest monsoon(III)
(I) farmers in P.C. Palle village are doing all that is possible to save
(II) their orchards by arranging water through tankers during the harsh summer
(III) months before the onset of Southwest monsoon
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S12.Ans(a)
Sol.(II)their orchards by arranging water through tankers during the harsh summer. While "there" refers to a place, "their" means belonging to, or associated with, a group of people (e.g., "their clothes" — clothes that belonged to them).

Q13. The State Government should come to the rescue of farmers by providing(I)/ hybrid tree saplings, subsidized farm inputs and facilitate institutional aid(II) for starting agro-processing units to sustain sweet lime cultivation in the district(III)
(I) The State Government should have came to the rescue of farmers by providing
(II) hybrid tree saplings, subsidized farm inputs and facilitating institutional aid
(III) for starting agro-processed units to sustain sweet lime cultivation of the district
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S13. Ans.(e)
Sol. No correction is required.

Q14. Gender diversity might be an politically correct proposition, but(I)/ when it comes to corporate hiring, the reality are men (II)/are preferred than women even if the two are equally qualified.(III)
(I) Gender diversity may be an politically corrected proposition, but
(II) when they came to corporate hiring, the reality is men
(III) are preferred of women even if the two are equally qualified
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S14. Ans.(d)
Sol. The sentence is in present tense so parallelism should be maintained. So, part one is incorrect. 'Maybe' is the correct usage.
 In part (II) 'it' is referring to gender diversity hence use of they in incorrect as given in the option. In part  (III) use of preferred than, preferred of is incorrect. Prefer takes the preposition 'to'.
(I)Gender diversity may be a politically correct proposition, but
(II)when it comes to corporate hiring, the reality is men
(III)are preferred to women even if the two are equally qualified.

Q15. It has been reported that variants of Petya ransomware are /(l)spreading quick by leveraging the Eternal Blue Exploit/(ll) targeting Windows SMB file sharing protocol. (lll)
(l) It has been reported that variants of Petyransomwarere are
(ll) spreading quickly by leveraging the Eternal Blue Exploit
(lll) targeting Windows SMB file sharing protocol.
(a)Only (II)
(b)Both (I) and (III)
 (c)All (I), (II) and (III)
 (d)None of the (I), (II) and (III)
 (e)No correction required

S15. Ans.(a)
Sol. An adverb is needed here. ‘Spreading quickly by leveraging the Eternal Blue Exploit ' is the correct choice.

Answers will be updated soon....

You May Also Like to Read:
CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

No comments