English Questions For NABARD Grade-A Exam 2017

Dear Students,

English Questions For NABARD Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the NABARD and other bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the paragraph summary questions and jumbled paragraph questions, new pattern English section of banking and insurance exams.

Directions (1-10): Read each sentence to find out whether ere is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. He told me (a)/that he wrote a letter (b) /to his superior (c)/for a certain reason (d). /No error (e).


S1. Ans. (b) 
Sol. Replace 'he wrote by 'he had written'.

Q2. The teacher told the boys (a)/ that one (b)/ought to work hard (c)/ to earn one living (d). /No error (e).

S2. Ans.(d) 
Sol. The correct expression is 'one's living'.

Q3. The obstacles to which (a)/ Gandhiji had to surmount (b)/were mostly (c)/ on the moral  and spiritual grounds (d). / No error (e).

S3. Ans.(a)  
Sol.Use of 'to' is superfluous.

Q4. Unless You do not (a)/ take care of your health (b)/you will continue(c)/ to suffer./ no error.(e)

S4. Ans.(a) 
Sol.Use of do not is wrong. 'Unless' is itself negative.

Q5. After Ravi (a)/ read the (b)/ magazines and newspapers and watched the TV program he decided(c)/ to go out and some old friends. (d)/No error (e).

S5. Ans.(b)
Sol. Please had before 'read'.

Q6. Everyone agrees that (a)/ the Ganga is the holiest (b)/of all other rivers (c)/ of India (d). / No error (e).

S6. Ans.(c) 
Sol.Use of 'other' is superfluous.

Q7. The issues are (a)/ complex and (b)/ has been obscured(c)/ by other factors (d). / No error (e).

S7. Ans.(c) 
Sol. Replace 'has' by 'have'. Subject the issues is plural.

Q8. The bus was (a)/ hired by (b)/ the ladies(c)/ for its picnic (d). / No error (e).

S8. Ans.(d) 
Sol. Replace 'its' by 'a'. 'For a picnic' is correct phrase.

Q9. If (a)/  it snowed tomorrow we (b)/ will go(c)/ skating. (d)/no error (e).

S9. Ans.(b)  
Sol. Replace 'snowed' by 'snows' the use of future and past tense like this is an incorrect combination.

Q10. A quarrel arose between the five members (a)/ and for a time (b)/it appeared as if the party (c)/had been heading for a split (d)/No error(e).

S10. Ans.(a) 
Sol. Replace 'between' by 'among' between is used for two and Aman for more than two.

Directions (11-15): In the passage given below there are 5 blanks, each followed by a word given in bold. Each blank has four alternative words given in options (a), (b),(c) and (d). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (e) as your answer if the word given in bold after the blank is your answer i.e “No change ”.

Brazil, Latin America’s largest economy,11.___(has) coasting along comfortably with record low inflation for a decade and healthy foreign direct investment 12.___(and) the path of recovery from a  recent recession. But the “Lava Jato” anti-corruption movement that 13.___(banned) it three years back seems to 14.___(distance) a long way from delivering on the promise of democratic and transparent governance. Inquiries into public fraud by politicians and captains of business have 15.___(brought) skeletons tumbling out of the cupboard.

Q11. has
(a) have
(b) has had
(c) has been
(d) had
(e) No change

S11. Ans. (c) 
Sol. is correct because it fits in the passage perfectly making the given sentence grammatically and semantically correct.

Q12. and
(a) in
(b) so that
(c) that
(d) to
(e) No change

S12. Ans. (d) 
Sol. is correct because it fits in the passage perfectly making the given sentence grammatically and semantically correct.

Q13. banned
(a) bans
(b) rocked
(c) rocks
(d) escalates
(e) No change

S13. Ans. (b) 
Sol. is correct because it fits in the passage perfectly making the given sentence grammatically and semantically correct.

Q14. distance
(a) made
(b) had
(c) be
(d) become
(e) No change

S14. Ans.(c) 
Sol. is correct because it fits in the passage perfectly making the given sentence grammatically and semantically correct.

Q15. brought
(a) grew
(b) emptied
(c) contained
(d) grown
(e) No change

S15. Ans.(e) 
Sol. is correct because it fits in the passage perfectly making the given sentence grammatically and semantically correct.

You May Also Like to Read: