English Questions For NICL AO Mains Exam 2017

Dear Readers,

English-Questions-for-IBPS-Exam

English Section is a topic quite dreaded by candidates taking the bank exams. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such quizzes, we will provide you all types of high-level questions to ace the Sentence Correction, new pattern English section of bank exams. In this quiz, you can practice paragraph completion and out of the context sentence questions For IBPS PO 2017.

Directions (1-10): In the passage given below there are 10 blanks, each followed by a word given in bold. Each blank has four alternative words given in options (A), (B),(C) and (D). You have to tell which word will best suit the respective blank. Mark (E) as your answer if the word given in bold after the blank is your answer i.e. “No change required”.

The symbol of the World Wide Fund for Nature is a giant panda. The panda’s black-and-white pelage certainly (1)________ (envelop) for a striking logo. But, though pandas are an (2)________ (protected) species, the cause of their endangerment is (3) a_________(exhilarating) quotidian: a loss of (4)_______(surrounding) as Earth’s human population increases. A better icon might be an elephant, particularly an African elephant, for elephants are not mere collateral (5)_______(damage) in humanity’s relentless (6)_________(expansion). Often, rather, they are deliberate targets, shot by (7)________(killers), who want their ivory; by farmers, because of the damage they do to crops; and by cattle herders, who see (8)________(it) as competitors for forage.

In August 2016 the result of the Great Elephant Census, the most extensive count of a wild species ever attempted, suggested that about 350,000 African savannah elephants remain alive. This is down by 140,000 since 2007. The census, (9)________(took off) by a team led by Mike Chase, an ecologist based in Botswana, and paid for by Paul Allen, one of the founders of Microsoft, undertook almost 500,000km of aerial surveys to come to its (10)_________(result) though the team were unable to include forest elephants, a smaller, more reclusive type that live in west and central Africa, and which many biologists think a separate species.

Q1. 
(a) creates
(b) piled  
(c) makes   
(d) try
(e) no change

S1. Ans.  (c) 
Sol. makes is the correct option
makes for -'for' is used to indicate the use of something

Q2.
(a) sheltered 
(b) warded  
(c) endangered  
(d) killed 
(e) no change

S2.Ans.  (c)
Sol. endangered - The passage is talking about endangered, vulnerable elephants. Other options does not fit in the context.
sheltered - protected from difficulties or unpleasant realities; warded- guard; protect.

Q3.
(a) thrilling 
(b) pleasing  
(c) depressingly  
(d) touching 
(e) no change

S3. Ans. (c)
Sol. adverb is needed here. depressingly is an adverb, in a manner that causes sadness. other options are out of context.

Q4. 
(a) grounds  
(b) habitat  
(c) zone  
(d) area  
(e) no change

S4.Ans.  (b)
Sol. option B is the correct option.
 habitat- the place where a plant or animal is usually or naturally found

Q5. 
(a) mend  
(b) reconstruction  
(c) hurt
(d) damage
(e) no change

S5. Ans.  (e) 
Sol. damage is the correct answer.  The passage is pointing the loss caused to elephants.
The given word in the bold is correct, hence no change is required.

Q6. 
(a) suspend  
(b) spreading  
(c) coherent 
(d) expansion  
(e) no change

S6. Ans.  (e) 
Sol. expansion- something added (as by growth).
The given word in the bold is correct, hence no change is required.

Q7.
(a) poachers 
(b) spoilers 
(c) draggers 
(d) viewers 
(e) no change

S7. Ans.  (a)
Sol. poachers- one who kills or takes wild animals (such as game or fish) illegally
draggers- one that drags; specifically :  a fishing boat operating a trawl.
Poachers fits in the context of the sentence correctly.

Q8.
(a) their
(b) them 
(c) killers 
(d) those 
(e) no change

S8. Ans. (b)
Sol. them - passage is referring to elephants . plural pronoun ‘them’ will be used for elephants.

Q9. 
(a) disseminate
(b) conducted
(c) skimp
(d) took off
(e) no change

S9. Ans.(b)
Sol.Option B is the correct option.Census was conducted.
Other options are irrelevant.
disseminate- to disperse throughout
skimp- to give insufficient or barely sufficient attention or effort to or funds for

Q10. 
(a) end
(b) result
(c) halt
(d) conclusion
(e) no change

S10. Ans.(d)
Sol. The conclusion was drawn.
other options are out of context.

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each option consists of two words which can be filled up in the blanks in the sentence to make the sentence grammatically correct.

Q11. In the fight against water _______and desertification, the Acacias for All project is working to raise awareness amongst farmers of new and _________ways of improving soil quality.
(a) dearth, beneficent 
(b) Scarcity, profitable
(c) copiousness, glooming
(d) absence, damaging
(e) none of these

S11. Ans.(b)
Sol. Scarcity and profitable is the correct choice of words.  The sentence talks about dearth and scarcity of water and projects working to raise awareness and profitable ways.
Copious - plentiful in number
glooming- to look, feel, or act sullen or despondent
dearth-scarcity, an inadequate supply

Q12. The ________ for Gorkhaland stems from the linguistic and cultural differences between the Bengalis’ and the people of Indian Gorkha ethnic ________ inhabiting the Northern part of West Bengal.
(a) disgust, belonging
(b) plight, posterity
(c) need, successor
(d) demand, origin
(e) none of these

S12. Ans.(d)
Sol. Demand, origin is the correct combination of words.
posterity- the offspring of one  progenitor to the furthest generation

Q13. Paris Agreement 2015 on Climate Change was a landmark summit to reach an international consensus on emission control by the polluting world nations. Now the dramatic  _________ of United States from the Paris Summit, _________by President Trump, had sent shockwaves among world nations reeling under the bad effects of climate change.
(a) withdrawal, engineered 
(b) advance, handled 
(c) action, hampered 
(d) call, given off
(e) none f these

S13. Ans.(a)
Sol. withdrawal , engineered is the correct answer.
Other options do not make any sense.

Q14. Qatar holds the world’s fourth-largest oil and natural gas reserves and ________ the world’s highest per-capita income. This________ wealth is distributed amongst a very small population of 2.2 million people, most of whom are the foreign expat.
(a) keep, monolithic
(b) tells, titanic
(c) promotes, little
(d) enjoys, enormous
(e) none of these

S14. Ans.(d)
Sol. enjoys, enormous is the correct choice.
Sentence indicates the enormous wealth that Qatar posses because of having large oil and natural gas reserves.
monolithic-  single great stone often in the form of an obelisk or column

Q15. Some 1,800 primary schools in New Delhi, have been ordered to ________down temporarily , as the national capital grapples with some of the __________ pollution in recent years.
(a) call off, best
(b) initiate, degrading
(c) shut, worst 
(d) open, steady
(e) none of these

S15. Ans.(c)
Sol. shut, worst is the correct combination.
call off- cancel
initiate- to cause or facilitate the beginning of
degrade- to lower in grade

You May Also Like to Read: