English Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Prelims 2017( Solution)

Dear Students,

 English Questions for RBI Assistant and IBPS Clerk Prelims 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS Clerk.

Directions (1-15): Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. It is not worthy (a)/ the company’s reputation (b)/ to compromise on quality (c)/ for the sake of profit (d)/ No error (e).

S1. Ans.(a)
Sol. Use ‘of’ after ‘worthy’ [‘Worthy’ is always followed by ‘of’. E.g. You are not worthy of praise.]

Q2. The company which has (a)/ won the government contract (b)/ also plans to invest (c)/ with power sector (d)/ No error (e).

S2. Ans.(d)
Sol. Use ‘in’ in place of ‘with’. [‘Invest’ is always followed by ‘in’. I must invest in this lucrative business.]

Q3. You have failed to produce (a)/ no evidence to support (b)/ the charge that he (c)/ is responsible for the error (d)/ No error (e).

S3. Ans.(b)
Sol. Use ‘any’ in place of ‘no’. [Error of double negatives]

Q4. As per the agreement (a)/ scientists from both of (b)/ the countries will work (c)/ together to find a solution (d)/ No error (e).

S4. Ans.(b)
Sol. Remove ‘of.’ ‘Both’ is followed by a noun with ‘of’. But in case of a pronoun, we always use ‘both of’. E.g. Both the boys are my friends. Both of us good friends.

Q5. These goods have been (a)/ damaged and as such (b)/, should be declared (c)/ unsuitable for sale (d)/ No error (e).

S5. Ans.(b)
Sol. Remove ‘as such’, because ‘as such’ normally refers to a noun preceding it and not to a sentence or a phrase. E.g. He was the leader and as such was required to make a decision.

Q6. The economical condition (a)/of our country is bad (b)/and unlikely to improve(c)/ in near future (d)no error(e)

S6.Ans.(a)
Sol. Replace ‘economical’ with ‘economic’ because economical mean inexpensive or cheap, which is not appropriate according to the meaning of the sentence.

Q7. Such inequalities can be (a)/ founded enshrined in the(b) constitution of other (c)/countries also. (d) no error(e)

S7.Ans.(b)
Sol. Replace founded with found. Found means discovered/ seen and founded means established.

Q8. Come and sit down(a)/for a while,(b)/ you are digging (c)since lunch time(d) no error(e)

S8.Ans.(c)
Sol. Replace ‘are’ with have been because the rule is that since /for+point of time/period of time requires the perfect progressive tense.

Q9.We do not know (a)/whom we should blame (b)/for all the lapses observed(c)/in the procedure(d) no error(e)

S9.Ans.(e)
Sol. No error

Q10. Most of the industrialists(a)/ have come forward (b)to fund the rescue operations (c)/carrying in the cyclone-hit areas(d) no error(e)

S10.Ans.(d)
Sol.  Part ‘d’ of the sentence is in the passive form, so we should replace ‘carrying' with 'being carried'. [S+is/are/am+being+v3]

Q11. His supporters are (a)/not as enthusiastic(b)and cooperative as (c)/that of his opponent’s. (d) no error(e)

S11.Ans.(d)
Sol. Remove 'that of' because of noun with ‘s(opponent’s) is enough to convey the meaning.

Q12. It is pity that a son (a)/born from very good parents(b)/should live a life of (c)/misery and deprivation of the worst order(d) no error(e)

S12.Ans.(b)
Sol. Use ‘of’ in place of 'from'.

Q13. When two vowel (a)sounds occurs in the direct succession,(b)/ the transition between them (c)is often difficult to make. (d) no error(e)

S13.Ans.b)
Sol. Use ‘occur’ in place of 'occurs'.'Two vowel sounds' is plural and plural subject always takes the plural verb and a singular subject, singular verb.

Q14. His dishonest acts have(a)/made his parents(b) bent their heads(c)in shame. (d) no error(e)

S14.Ans.(c)
Sol. Replace bent with bend because after such words -make, bid, hear, notice, let, help, etc, the first form of the verb is used.

Q15. From the way he was talking(a)it was clear(b)that he had(c)no control on himself(d) no error(e)

S15.Ans.(e)
Sol. No error.




            

Print Friendly and PDF

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.