English Questions For RBI Assistant Mains 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS SO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, IBPS SO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS Clerk.

Directions (1-5): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D),(E)  and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.

A. But following these instructions is virtually impossible for many people living in slums.

B. Many water-borne diseases like cholera and diarrhea are caused by drinking contaminated water.


C. This is not a light matter. The relevant authorities must take steps and ensure provision of safe drinking water to people.

D. Drinking two to three liters of water every day is essential to stay healthy.

E. Because of broken and unkempt pipelines, sewerage water gets mixed into potable water supply lines.

F. People are compelled to drink contaminated water which poses a serious threat to their health.

Q1. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) C
(c) D
(d) E
(e) B

S1. Ans.(a)
Sol. The correct sequence is DAFEBC. Statement F logically follows A and explains the plight of people living in slums and are compelled to drink contaminated water.

Q2. Which of the following should be the SIXTH sentence after rearrangement? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) A

S2. Ans.(b)
Sol. Statement C logically concludes the discussion. The correct sequence is DAFEBC

Q3.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) C
(b) B
(c) E
(d) A
(e) D

S3. Ans.(e)
Sol. Clearly statement D is the introductory sentence of the paragraph. The correct sequence is DAFEBC

Q4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) D
(d) B
(e) F

S4. Ans.(b)
Sol. The correct sequence is DAFEBC

Q5.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) E
(b) A
(c) B
(d) F
(e) D

S5. Ans.(b)
Sol. Statement A is the second sentence. Here "these" refers to instructions mentioned in Statement D. The correct sequence is DAFEBC.


Directions (6-10): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.


A. Its collapse in the aftermath of demonetisation had a devastating impact on refugees, especially women, who lost every avenue for their sustenance.


B. Ever since demonetisation was introduced, the government has been making a strong push for the adoption of digital payment systems.


C. However, refugees do not have a formal legal identity and are often wrongly perceived to be “illegal immigrants”.

D. This ambiguous status has forced them to the margins and has left them wholly dependent on the parallel economy for their survival.


E. With the government now trying to make Aadhaar the basis for achieving a unified financial infrastructure, those without access to banking systems or Aadhaar will soon find themselves excluded from the economy. One such group will be the refugees living in India.

F. Although India has not signed the Refugee Convention and does not have a domestic asylum law, it has a history of being a generous host to refugees.

Last: The lack of documentation to open bank accounts rendered them without the means to convert their cash into new currency, and virtually wiped out their entire savings. They struggled even to buy essential provisions or avail medical services.

Q6. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) C
(c) D
(d) E
(e) B

S6. Ans.(a)
Sol. Correct choice is BEFCDA. Statement F is discussed about India's take for Refugees.  This sentence clearly follows statement E which introduced the issue of refugees living in India.

Q7. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) A

S7. Ans.(c)
Sol. Statement D is the correct choice. Correct choice is BEFCDA

Q8.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) C
(b) B
(c) E
(d) A
(e) D

S8. Ans.(b)
Sol. Option B is the first sentence of the paragraph as it clearly initiates the paragraph about effects of demonetisation over group of people and government's effort of achieving a unified financial infrastructure.

Q9. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) D
(d) B
(e) C

S9. Ans.(e)
Sol. Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA.

Q10.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) E
(b) A
(c) B
(d) F
(e) D

S10. Ans.(a)
Sol. Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA. Statement E is the important connector with which discussion is taking transition in another direction.