English Questions For RBI Assistant Mains 2017

Dear Students,

English Questions For RBI Assistant Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the RBI Assistant Prelims and IBPS Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, RBI Assistant and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for RBI Assistant Mains.

Direction (1-5): There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately without altering their meanings.

Q1. (I) Many formations are divided into separate strata, as though the process of ________________ had been periodically interrupted.
(II) The appearance greatly improved, and the _________________ in seven years after thinning showed 160 per cent.
(a) accretion
(b) stock
(c) expansion
(d) achievement
(e) profit

S1. Ans. (a)
Sol. Accretion means growth or increase by the gradual accumulation of additional layers or matter.

Q2. (I) It has too great a tendency to harden the muscles; a swimmer's should be soft and _______________.
(II) The repetition of these flexions will soon render the legs supple, ________________ and independent of the thighs.
(a) floatable
(b) whimsical
(c) steady
(d) pliable
(e) playful

S2. Ans. (d)
Sol.

Q3. (I) They are also privileged to coin money, and to purchase lands subject to the ______________ rights of the sovereign.
(II) The ______________ aristocracy, with its land-holdings, was more secure.
(a) gross
(b) insensible
(c) oblivious
(d) private
(e) feudal

S3. Ans. (e)
Sol. Feudal means absurdly outdated or old-fashioned.

Q4. (I) They are mostly in the form of ________________ and command, as was only likely, since they were intended for the guidance of conduct.
(II) He was determined that the son should do better than himself, being willing to furnish the ______________, if not the example.
(a) truth
(b) precept
(c) moral
(d) request
(e) ideology

S4. Ans. (b)
Sol. Precept means a general rule intended to regulate behaviour or thought.

Q5. (I) He is simple-minded, learned, tolerant, and the quintessence of __________.
(II) There was a good deal of ___________ and pleasantry in his conversation.
(a) bonhomie
(b) sensitivity
(c) responsiveness
(d) smartness
(e) technique

S5. Ans. (a)
Sol. Bonhomie means cheerful friendliness; geniality.

Direction (6-10): Which of the following set of phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer.

Q6. Australia could take on a seat of the powerful UN Human Rights Council following France's withdrawal from the process, according to Foreign Minister Julie Bishop.
(a) may take a seat in the powerful, in the process
(b) will take a seat on the powerful, from the process
(c) must be taking a seat on the powerful, at the process
(d) should take seats at the powerful, with the process
(e) No correction required

S6. Ans. (b)
Sol. “will take a seat on the powerful, from the process” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct.

Q7. The India-China standoff at the Bhutan-China-India tri-junction highlights the imperative to be sensitive to mutual concerns and shed recrimination.
(a) stand at, sensitive on mutual concerns
(b) standoff on, sensitive over mutual concern
(c) stands on, sensitive over mutual concerns
(d) standing at, sensitive of mutual concern
(e) No correction required

S7. Ans. (e)
Sol. The given sentence is grammatically correct. Standoff means a deadlock between two equally matched opponents in a dispute or conflict.

Q8. The rapid spread of Chinese influence in and around South Asia had now gained traction by its One Belt One Road connective initiative.
(a) have now gained, connective initiative
(b) is now gaining, connecting initiative
(c) has now gained, connectivity initiative
(d) are gaining now, connected initiative
(e) No correction required

S8. Ans. (c)
Sol. “has now gained, connectivity initiative” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct. It is to be noted that the sentence is in Present Tense and in Passive form.

Q9. To provide gain employment opportunities is essential in enabling people for improving their standard of living.
(a) Providing gained, to enable people in improving
(b) To provide gaining, enabling people at improving
(c) To provide gainful, for enabled people to improve
(d) Providing gainful, for enabling people to improve
(e) No correction required

S9. Ans. (d)
Sol. “Providing gainful, for enabling people to improve” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct.

Q10. According to Census 2011, the average growth rate of the economy was 7.7 per cent per annum, when it was only 1.8 per cent for employment.
(a) average economy growth, while it was around
(b) average growth rate for economy, when it is only
(c) growth rate of the economy, when it is only
(d) average growing rate of the economy, while it is only
(e) No correction required

S10. Ans. (e)
Sol. The sentence is grammatically correct. Since the sentence talks about the Past event, “when it was only” is the correct phrase to comply the sentence structure.

Direction (11-12): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences.

Q11. (1) Technology continues to invade the labour market.
(2) Education and businesses must get ready for upskilling, reskilling and collaborating rather than talent hunting.
(i) As technology continues…
(ii) Since technology continues…
(iii) Even though education…
(a) Only (i) is correct
(b) Only (ii) is correct
(c) Only (iii) is correct
(d) Both (i) and (ii) are correct
(e) All are correct

S11. Ans.(d)
Sol. (i) As technology continues to invade the labour market, education and businesses must get ready for upskilling, reskilling and collaborating rather than talent hunting.
(ii) Since technology continues to invade the labour market, education and businesses must get ready for upskilling, reskilling and collaborating rather than talent hunting.

Q12. (1) The US-EU economic relationship remains the world’s largest, accounting for around one-third of global trade in goods and services, and just under half of the global economic output.
(2) It is despite the economic rise of Asia.
(i) Despite the economic rise…
(ii) Notwithstanding the economic…
(iii) Regardless of the economic…
(a) Only (i) is correct
(b) Only (ii) is correct
(c) Only (iii) is correct
(d) Both (ii) and (iii) are correct
(e) All are correct

S12. Ans.(e)
Sol. (i) Despite the economic rise of Asia, the US-EU economic relationship remains the world’s largest, accounting for around one-third of global trade in goods and services, and just under half of the global economic output.
(ii) Notwithstanding the economic rise of Asia, the US-EU economic relationship remains the world’s largest, accounting for around one-third of global trade in goods and services, and just under half of the global economic output.
(iii) Regardless of the economic rise of Asia, the US-EU economic relationship remains the world’s largest, accounting for around one-third of global trade in goods and services, and just under half of the global economic output.

Directions (13–15) : Which of the words/phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the words/phrases given in bold in the following sentences to make it meaningful and grammatically correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q13. In reply to an interference on fake currency being deposited in banks in the vigil of demonetisation, Jaitley said the process of sifting real from the fake ones is stopped and the exact figures will be known only after the completion of the ordering process.
(a) Intervention, wake, underway, sorting
(b) Intercession, trail, commenced, riddling
(c) Intrusion, move, undertaken, maintaining
(d) Initiative, zap, initiated, holding
(e) No correction required

S13. Ans. (a)
Sol. Intervention means the action or process of intervening.
Underway means having started and in progress; being done or carried out.

Intrusion means the action of intruding.

Q14. NABARD announced to launch a major Water Campaign during the current year, covering around 1,00,000 villages in vulnerable/water stressed areas and more specifically where the ground water is over exploited.
(a) Reported, unsafe, minutely, milked
(b) Declared, sensitive, definitely, abused
(c) Revealed, unsusceptible, broadly, oppressed
(d) Expressed, queasy, oddly, used
(e) No correction required

S14. Ans. (e)
Sol. Vulnerable means exposed to the possibility of being attacked or harmed, either physically or emotionally.
Exploited means make full use of and derive benefit from (a resource).
Queasy means inducing a feeling of nausea.

Q15. Ambedkar, Patel and Gandhi would say to Prime Minister Modi that the future of India and the world rests on the consequence of a clash between the qualities spelt out by Rama and underlined by Tulsidas, and the opposite pulls of revenge and fraud. A final thought: The liability for defending India’s Constitutional values lies chiefly on the Hindu majority, not on an increasingly assailable, even if numerically large Muslim minority. 
(a) effect, artifice, benefit, conquerable
(b) cause, deception, encumbrance, exposed
(c) conclusion, candor, obligation, perilous
(d) Outcome, deceit, onus, vulnerable
(e) No improvement required

S15. Ans. (d)
Sol. Perilous means full of danger or risk. Onus means someone’s duty or responsibility. Deceit means deceiving someone or fraud.