English Questions For RBI Assistant Mains 2017 (Solution)

Dear Students,

English Questions For RBI Assistant Mains 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the RBI Assistant Prelims and IBPS Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS Clerk, RBI Assistant and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for RBI Assistant Mains.

Directions (1-10): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then tries to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the meaning of the phrase most appropriately in the context of the given sentence.

Q1. Break a leg Sam, I’m sure your performance will be great.
(a)be watchful
(b) be angry
(c) go fast
(d) good luck
(e) fight

S1. Ans.(d)
Sol. 'Break a leg’ here means ‘good luck’ (often said to actors before they go on stage). Hence the correct choice is option D.

Q2. The lawyers looked over the papers carefully before questioning the witness.
(a) search
(b) glare
(c) found
(d) examine
(e) design

S2. Ans.(d)
Sol. Look over means examine, check. Hence the correct choice is option D.

Q3. We asked the boss to put off the meeting until tomorrow.
(a) keep
(b) postpone
(c) call
(d) review
(e) refer

S3. Ans.(b)
Sol. Put off means postpone. Hence the correct choice is option B.

Q4. I bit off more than I could chew by taking on that extra class.
(a) got angry
(b) spend money
(c) got hungry
(d) overdid
(e) lavish

S4. Ans.(d)
Sol. If you “bite off more than you can chew”, you have taken on a project or task that is beyond what you are capable of. Hence correct word that deciphers it is "overdo".

Q5. If you think you can make the team, then give it a shot.
(a)shoot them
(b) go for a shoot
(c) try it
(d)review it
(e) speed up

S5. Ans.(c)
Sol. Give it a shot means give it a try. Hence the correct choice is option C.

Q6. The old man went on about his school days for nearly an hour.
(a)visit
(b)called up
(c) rehash
(d) rehabilitate
(e) gave training

S6. Ans.(c)
Sol. Go on about means to speak for too long about something uninteresting. The correct option is C.

Q7. After her holiday, it took Kate a few hours to get back up to speed on the recent developments in her company.
(a)run
(b)updated
(c)walk
(d)receive
(e) define

S7. Ans.(b)
Sol. Up to speed- to be updated; to not be behind; to have all the current information.

Q8. The politician passed the buck onto someone else instead of accepting responsibility for the problem.
(a) summon
(b) go to river
(c) pass off
(d) pass on
(e) revamp

S8. Ans.(d)
Sol. Passed the buck -to pass blame onto someone else. Hence the correct choice is option D.

Q9. People were up in arms over the government’s plan to raise the retirement age.
(a) provoking
(b) angry
(c) buttering
(d)promoting
(e)love

S9. Ans.(b)
Sol. Be up in arms-in an uproar; very angry. Hence the correct choice is option B.

Q10. After breaking his leg, Darryl’s dream to play professional hockey went up in smoke.
(a)lessened
(b)smoke up
(c)postponed
(d)fall flat
(e)developed

S10. Ans.(d)
Sol. Go up in smoke- to be wasted; to become impossible; when the chances of something happening burn away






You May also like to Read:
            

2 comments