English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 ( Fillers with solutions )

Dear Aspirants,

English Questions For SBI Clerk Prelims 2018 (Phrase Fillers)


This section can be easy as pie if your basics are clear. Sometimes, even those who can communicate very well in English, fail to perform to the best of their ability in the banking exams. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (1-10): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence. 

Q1. Centre should …………… ministries whose functions …………… with the state ministries to save money, deliver efficiency and avoid duplication of work.
(a) finish, differ
(b) establish, contradict
(c) constitute, matches
(d) abolish, overlap
(e) block, vary
Ans.(d)
Sol. Abolish and overlap best fit the meaning of the sentence. 

Q2. Many people …………… genetically modified food but the reality is that all the food that we eat has been genetically modified naturally by thousands of years of ……………
(a) praise, manipulation
(b) grow, mismanagement
(c) criticize, farming
(d) avoid, experience
(e) condemn, abuse
Ans.(c)
Sol. Criticize and farming best fit the meaning of the sentence. 

Q3. Given that only seven percent of the country’s labour force is in the organized sector, training options …………… for the unorganized sectors should also be ……………
(a) available, enhanced
(b) absent, improved
(c) lacking, sustained
(d) existing, restricted
(e) offered, limited
Ans.(a)
Sol. Available and enhanced best fit the meaning of the sentence. 

Q4. Government initiatives and participation of many industrial houses in …………… loans to the villagers have led to the …………… of the farmers.
(a) providing, plight
(b) disbursing, betterment
(c) denying, revitalization
(d) subsidizing, suffering
(e) taking, advancement
Ans.(b)
Sol. Disbursing and betterment best fit the meaning of the sentence 

Q5. Indians will …………… one-fourth of total work force in the next five years but India needs to introspect whether its education system is …………… for these demographic dividends. 
(a) become, adequate
(b) consist, incompetent
(c) constitute, unequipped
(d) represent, sound
(e) comprise, prepared
Ans.(a)
Sol. Become and adequate best fit the meaning of the sentence. 

Q6. What goes into making a marriage can only be ……………. By trial and error and couples are best left to ……………. Out what works. 
(a) discovered, translate
(b) regulated, find
(c) learnt, figure
(d) seen, thrash
(e) experienced, judge
Ans.(c)
Sol. Learnt and figure best fit the meaning of the sentences. 

Q7. The producer is known to ……………. With new stars and fresh talent and though there have been a few hits and misses, this filmmaker totally ……………. For the new breed.
(a) try, demands
(b) experiment, vouches
(c) sign, goes
(d) produce, promises
(e) work, supports
Ans.(b)
Sol. Experiment and vouches best fit the meaning of the. 

Q8. The Government stated that it had the ……………. Right to use as much force as was necessary to regain control of areas ……………. by terrorists. 
(a) free, marked
(b) practical, left
(c) fundamental, infest
(d) basic, undertaken
(e) legitimate, dominated
Ans.(e)
Sol. Legitimate and dominated best fit the meaning of the. 

Q9. Obesity and alcohol ……………. Together to ……………. The risk of liver disease in both men and women. 
(a) act, increase
(b) result, aggravate
(c) taken, arrest
(d) put, heighten
(e) mix, lower
Ans.(a)
Sol. Act and increase best fit the meaning of the. 

Q10. There were screams, chills and thrills ……………. at the discotheque the other night as the director along with the producers hosted a party to ……………. The success of their latest horror flick. 
(a) combined, downplay
(b) alike, mourn
(c) experiences, mark
(d) galore, celebrate
(e) risen, generate
Ans.(d)
Sol. Galore and celebrate best fit the meaning of the sentence.

Directions (11-15): Each of the following questions has a paragraph from which a sentence has been deleted. Three statements are given, from which any number of statements can fit and provide coherent meaning to the paragraph.  From the given options, choose the sentence that completes the paragraph in the most appropriate way.

Q11. India needs legislation on superstition, though what should go into it requires debate. Every superstition cannot be removed by the force of law. For that, a mental change is necessary. However, ____________________  need to be dealt with by a law that specifically addresses them.
(a)In both theocracies and some religious jurisdictions, conscientious objectors may cause religious offense.
(b)A critical component of religious liberty is the right of people of all faiths to participate fully in the benefits and privileges of society without facing discrimination based on their religion.
(c)superstitious practices that are utterly dehumanizing, brutal and exploitative
(d)The rest of the country could learn from it.
(e) Narendra Dabholkar had to fight a relentless battle against them.
Ans.(c)
Sol. Option C is the correct choice. It gives coherent meaning with the passage. "However", is the hint here.
However, Used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously. For this reason, Option C is the right choice.

Q12. Over recent decades, around 800 women in Bihar, Jharkhand, Chhattisgarh and Odisha have been killed for practising witchcraft. Fortunately, _____________________ . Faith healers, on occasion, inflict physical injury to exorcise spirits or cure ailments. The supporters of the recent law in Karnataka that aims to prevent “inhuman evil practices and black magic” across religions cite other practices like branding children with heated objects and using spurious surgical methods to change the gender of a foetus. Lacking access to proper health care, it is the poor, it is argued, who fall victim to such methods. The new legislation also forbids made-snana, a ritual where devotees from across castes roll over the leftover food of Brahmins in certain temples to cure themselves of skin diseases.
(a) The superstitions of modern societies haven’t invited the same activist zeal.
(b) Is law the best means of addressing such practices?
(c) An anti-superstition law may seem necessary, but it cannot take cognizance of all realities.
(d) laws that aim to prevent this practice exist
(e) The initial draft of the bill was prepared by experts at the National Law School University, Bengaluru.
Ans.(d)
Sol. Option D is the correct choice, because a positive sentence is required here. Choice A can't be our answer as it is not coherent with respect to the paragraph given. C and E are grammatically incorrect.

Q13. Studies in criminology have established that certainty of punishment curbs the rate of crime and not the type or the quantum of punishment.
We already have a reputation of having good laws but bad implementation. In legal parlance, it is known as ‘over-criminalisation’ — more laws but less ‘rule of law’. Therefore, ____________________________ . Enacting special laws for each set of crimes is no solution and makes the problem worse.
(a) Until 1965, only 12 countries had
expunged capital punishment and 11 effaced it for ordinary crimes during peacetime.
(b) the enforcement machinery needs a major overhaul to make criminal justice more accessible
(c)  It will be in the fitness of the things to have a bare idea
(d)  Firstly, that the reliability of statistics remains unverified.
(e) General deterrence is designed to prevent crime in the general population
Ans.(b)
Sol. Option B is the correct choice.

Q14. Bail in its essence is a fine balance between the right to liberty of the person accused of an offence and the interests of society at large. The Law Commission of India has urged the government to adapt the bail law according to the changing times, _________________ , and the arbitrariness shown by the judiciary in exercise of its discretion.
(a) Instead, the right to liberty acts as a substantive guarantee
(b) The Commission also highlights the need to minimise pretrial confinement of an accused.
(c) responsive criminal justice system in India.
(d)changing patterns of crimes
(e) Article 5 is not concerned with mere restrictions on freedom of movement
Ans.(d)
Sol. Correct choice is option D

Q15 The Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) is among the world’s largest regional intergovernmental organisations. Since its inception, the countries in the region have become more integrated through enhanced intraregional trade and connectivity. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), geographically proximate to ASEAN, started _______________  has failed to deliver. It has been unable to integrate the region through trade and connectivity and continues to be stuck in the quagmire of regional politics and rivalry and stagnates from historical distrust and old animosity.
(a) On the political and economic continuum
(b) its journey in 1985 with similar aspirations but over time
(c) On the other hand, trade amongst the SAARC members stands at 3.5% of their total volume of trade.
(d) to revitalise the regional body, it will continue to be what it always has been: a utopian idea existing only in summit documents.
(e)  As a regional organisation, while ASEAN has grown from strength to strength.
Ans.(b)
Sol. Statement B is the correct choice and provides coherent meaning to the paragraph.